RKNITS PORVOO | NEULEOHJE HELPPOON V-AUKKOISEEN VILLALIIVIIN

Villaiset liivit on ehdottomasti tehneet comebackin! Oon nähnyt vastaavia omassa Instagramissa jatkuvalla syötöllä syksystä lähtien ja siitä inspiroiduin kokeilemaan sellaisen neulomista itse! Liivin neulominen on käytännössä sama asia kuin villapaidan tekeminen ilman hihoja, ainut eroavaisuus on hihansuihin ja kaulalle lisättävä resori. Liivi on myös suhteellisen nopea projekti, koska hihoja ei tarvitse tehdä ja tässä mallissa neulotaan pelkästään sileää neulosta. Tämä liivi on neulottu suhteellisen ohuesta langasta, mutta näyttäisi ihanalta myös paksusta langasta tehtynä tai palmikoituna. Seuraavaksi suunnitteilla on liivi pyöreällä pääaukolla!


Neuloin tämän liivin joululahjaksi äidilleni ja kuvissa onkin siksi S-koko joka on myös mitoitettu olemaan suhteellisen vartalonmyötäinen. Muista mun ohjeista poiketen tämä liivi ei ole oversized joten suosittelen hahmottelemaan ennen silmukoiden luomista kuinka leveän liivin itselleen haluaa. Lisäämällä 20 silmukkaa saa liiville leveyttä lisää noin 3-4cm jonka perusteella on helpohko laskea sopivan levyisen liivin silmukkamäärä (riippuen vähän käsialasta, jos on epävarma niin suosittelen neulomaan testipalan josta neuletiheys ja senttimäärä on helppo tarkistaa). S kokoon lankaa meni mulla 2 kerää / 200g, joten jos tekee isomman koon niin ehdottomasti enemmän lankaa tulee tarvitsemaan.


S koko on leveydeltään 43cm ja siinä on 160silmukkaa vartalossa.


Tästä ohjeesta saa helposti muokattua myös v-aukottoman, tekemällä etu ja takapuolista samanlaiset. Etupuolen kaula-aukko kannatta aloittaa vähän ennemmin kuin takapuolella. Jos liivistä haluaa vähän laatikkomaisemman, ei kainalossa kannata kaventaa niin paljoa. Periaatteessa kainalokavennukset voi jättää kokonaan pois, jos haluaa liivistä suoralinjaisen.LINKKI LADATTAVAAN PDF OHJEESEENrknits porvoo neuleliivi ohje


Koko: s-m-l / 43cm-46cm-49cm leveys (liivi on suunniteltu vartalonmyötäiseksi
Lanka: Valitettavasti se lanka jolla omani tein on poistunut valikoimasta, joten tässä on muutama lanka joka toimii korvaajana: Drops Design Karisma, Drops Design Merino Extra fine tai Novita Nordic wool, mulla S kokoon meni alkuperäistä lankaa 200g, muihin kokoihin n 300g.
Puikot: 3,5 ja 4,5 pyöröpuikko koossa 60cm ja 2 koon pyöröpuikko koossa 40cm


LATAA OHJE PDF VERSIOSSA TÄÄLTÄ


Vartalo:

luo 160-180-200 (s-m-l koko / 43cm-46cm-49cm leveys) silmukkaa koon 3,5 puikoille ja tee niillä 1o1n resoria n. 3cm. Vaihda tämän jälkeen koon 4,5 koon puikkoihin ja jatka suljettua sileää neuletta kunnes kappaleen pituus on n. 30cm tai haluamasi pituus. Tämän jälkeen työ jaetaan etu ja takapuoleen jotka neulotaan erikseen tasona.rknits porvoo neuleliivi ohjeEtupuoli:

Kainalon kavennukset ja V-aukko. Jos työhön ei halua V-aukkoa, voi sen helposti jättää tekemättä. Tällöin kainalon kavennukset tehdään ohjeen mukaan mutta etupuoli neulotaan yhtenä kappaleena kaulalle asti. Tällöin työhön tarvitsee tehdä olkapäät kuten takapuolella tässä ohjeessa, mutta jako resoriin ja olkapäihin kannattaa tehdä noin 3-4cm aikaisemmin. Tämän ohjeen V-aukko tehdään siten että etupuoli neulotaan kahdessa osassa.

Etupuolella on yhteensä 80-90-100 silmukkaa, tässä vaiheessa kannattaa merkitä myös kappaleen keksikohta, 40-45-50s molemmilla puolille. Etupuoli aloitetaan kainalon kavennuksilla jotka tulee rytmissä 5-3 ja ne toteutetaan kappaleen molemmissa reunoissa. Ennen kuin etupuoli jaetaan kahteen osaan, neulotaan kaksi kerrosta (1 oikein kerros ja 1 nurin kerros) jossa toteutetaan heti 5 silmukan kavennus molemmissa reunoissa. Eli heti kun alotat oikean puolen kerroksen kavenna ylivetokavennuksella 5 silmukkaa. Aloittaessasi nurjan puolen kerroksen kavenna heti ylivetokavennuksella 5 silmukkaa. Tämän jälkeen aloitetaan V-aukko!

Seuraavalla oikean kerroksella kavenna 3 silmukkaa heti alkuun ja neulo kunnes sinulla on 3 silmukkaa ennen kappaleen keskikohtaa.


V-aukon viistoitus tehdään seuraavasti: Kun puikolla on 3 silmukkaa jäljellä neulo kaksi silmukkaa yhteen. Tämän jälkeen sinulla on 1 silmukka puikolla (ennen keskikohtaa) ja neulo se normaalisti oikein. Tämän jälkeen käännä työ. Nosta nurjan puolen ensimmäinen silmukka ja neulo kerros loppuun nurjaa paitsi viimeinen silmukka oikein. Kun neuloo aina reunimmaisen silmukan oikein niin reunasta tulee nätimpi. Tämän jälkeen käännä työ ja jatka v-aukon kavennuksia jokaisella kierroksella (jokaisella kerroksella kaventuu 1 s) edellä kuvaillulla tavalla (kaksi oikein yhteen ennen viimeistä silmukkaa) kunnes sinulla on puikolla 20-25-30 silmukkaa. Tämän jälkeen lopeta kavennukset ja neulo tasona kunnes kappale on n. 51 cm pitkä. Tämän jälkeen päättele löyhästi silmukat.


Toinen puoli neulotaan samalla tapaa, mutta peilikuvana. Jotta kerrokset menevät tasan aloitetaan vasemman puolen neulominen keskeltä ---> reunaa kohti (koska edellinen kierros mikä tähän on neulottu on nurja puoli minkä vuoksi neulotaan seuraavaksi oikean kerros). V-aukon viistoitus tapahtuu samalla tavalla vasemmalla puolella, mutta koska aloitetaan työn keskeltä tapahtuu kavennus heti kerroksen alussa: nosta reunimmainen silmukka ja neulo kaksi oikein yhteen. Tämän jälkeen neule oikean kerros loppuun, käännä työ ja ensimmäisellä nurjan kerroksella kavenna 3 silmukkaa ylivetokavennuksella (kainalon kavennus). Neulo nurja kerros loppuun, huom viimeinen silmukka taas aina oikein! Jatka V-aukon viistoitus yllä kuvaillulla tavalla (kaksi oikein yhteen kerroksen 1. silmukan jälkeen) kunnes sinulla on 20-25-30 silmukkaa jäljellä. Neulo kunnes kappaleen pituus on n 51 cm ja päätä sen jälkeen löyhästi.rknits porvoo neuleliivi ohje


Takapuoli:

Takapuoli neulotaan yhtenä kappaleena tasona ja kaulan resorin silmukat jätetään puikolle vähän ennen kuin olkapää päätellään molemmin puolin erikseen.


Takapuolella kainalon kavennus tapahtuu seuraavassa rytmissä: 5-3-2 ja kavennukset tehdään kuten etupuolella kappaleen molemmin puolin kerroksien alussa ylivetokavennuksella. Kavennukset tapahtuu ilman välikerroksia. Kavennusten jälkeen puikolla tulisi olla 60-70-80 silmukkaa. Kavennusten jälkeen jatka kunnes kappaleen pituus on n. 49 cm ja tämän jälkeen neulotaan molemmilla puolilla olkapäät erikseen. Olkapäillä on molemmin puolin 20-25-30 silmukkaa ja kaulan resoriin jää 20 silmukkaa odottamaan. Olkapähin neulotaan molemmin puolin 4 kerrosta lisää, jonka jälkeen ne päätellään löyhästi. Kappaleen mitta on takana myös n 51cm.


rknits porvoo neuleliivi ohje
rknits porvoo neuleliivi ohje


Tämän jälkeen kappale on valmis ja liivi viimeistellään kaulan ja hiha-aukkojen resorilla. Kaulalle ja hihoihin poimitaan aukon reunasta silmukat yllä olevan videon tavalla. Tämä tekniikka on vaikea selittää sanoin, joten video kannattaa katsoa koska se kertoo hyvin miten silmukat poimitaan langan kanssa puikolle, eikä poimintakohtaan tule reikää.

Itse poimin siten että jokaiseen reikään tuli ns. tupla silmukka, jolloin resorista tulee tarpeeksi tiivis. Hihan resorissa n. 126 silmukkaa KOKO S. Silmukka määrä voi vaihdella sen mukaan, minkä kokoiset puikot on ja kuinka tiiviin resorin haluaa. 126 on hyvä ohjeistus, mutta ei kannata huolestua jos on enemmän tai vähemmän. En osaa sanoa tarkkaa määrää muiden kokojen resorien silmukoille, koska en ole tehnyt mallikappaletta jokaisessa koossa. Mutta oikea silmukka määrä tulee ns. luonnostaan kun nostaa silmukoita tasaisesti joka puolelta puikolle.


Hihan resorit: Poimi videon tekniikalla reunasta n 126 silmukkaa siten että ne on tasaisesti joka puolella reikää. Tämän jälkeen neulo 1o1n resoria koon 2 puikolla (voi tehdä myös 3,5 puikolla, jolloin neulos ei niin tiivistä ja saattaa riittää vähempi silmukka määrä) 6 kerrosta. Tämän jälkeen päättele resori LÖYHÄSTI. Itse neuloin päättely kerroksen kokonaan oikeilla silmukoilla jolloin reunasta tulee viimeistellyn näköinen. Toista sama toiseen hihan-aukkoon.rknits porvoo neuleliivi ohje


V-aukon resori: Poimi videon tekniikalla silmukat kaula-aukon ympäriltä ja ota mukaan odottavat 20 silmukkaa takaa. Kannattaa ottaa silmukoita mukaan myös olkapääalueelta odottavien silmukoiden ja varsinaisen kaula-aukon välistä jotta lopputulos on tasainen. Yhteensä mulla kaula-aukon resorissa oli n. 134 silmukkaa koska poimin taas tuplatekniikalla jotta silmukoita olisi tarpeeksi. (kokeilin ensin poimia vain yhden silmukan per kerros kuten videolla neuvotaan mutta resori oli liian kireä silloin 2 puikolla neulottuna, tämän vuoksi poimin kaksi silmukkaa per kerros puikolle videon tekniikalla.


Jotta V-aukko onnistuu tulee V:n kärjessä tehdä kavennus jokaisella kerroksella. Neulo resori siten että V:n kärki silmukka on oikea (jos tarvii lisätä rytmin takia tähän yksi silmukka enemmän/kaventaa niin tee se). Jokaisella kerroksella tehdään kavennus tämän kärkisilmukan molemmin puolin seuraavasti:


kaksi oikein/nurin yhteen - oikea v-aukon kärkisilmukka - nosta yksi silmukka neulo seuraava ja vedä nostettu silmukka neulotun ylitse.

Tällä rytmillä V-aukko muodostuu myös resoriin ja aina oikein neulottu keksimmäinen silmukka piirtyy nätisti kappaleen keskelle. Neulo kaulan resoria myös 6 kerrosta, jonka jälkeen päättele LÖYHÄSTI.


Yhdistä olkapäät neulalla ja langalla, päättele langanpätkät, höyrytä villaliivi ja olet valmis!


Höyrytysvinkki: Kastele puuvillainen keittiölpyyhe märäksi ja purista vesi pois. Levitä neule silitysraudalle littanaksi ja aseta kostea pyyhe päälle ja silitä tämän kostean pyyhkeen päältä. Tällöin höyryt menee suoraan neuleeseen, mutta paljon hellävaraisemmin kuin jos silittää suoraan neuleen päältä.


Tykkää-merkinnät

Kommentit

Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli