Rknits Reetta | muhkea+oversized pallohihainen patenttineule villatakki

rknits reetta villatakki neuleohje


Tän villatakin ohjetta ootte kyselleet ennätyksellisen paljon ja ymmärrän kyllä miksi! Tää nousi heittämällä myös yhdeksi mun suosikkineuleeksi. Malliltaan tää on pituudeltaan cropattu mutta sitäkin muhkeampi! Hihat on ns pallomaiset ja olkapäät laskeutuvat käsivarsille. Tästä villatakista voi helposti myös muokata itselle mieluisemman, joko tekemällä vartalosta pidemmän ennen kainalokavennuksia, jos toiveissa on ei-cropattu mitta. Hihoista voi myös tehdä pienemmät lisäämällä vähän vähemmän silmukoita, mutta tällöin kannattaa huomioida se että kainalo-aukko on suhteessa myös pienempi. Tämän ohjeen hihojen leveys on suunniteltu siten että se on vastaavan kokoinen kainalon kanssa, joten hihan ollessa pienempi tulee vartalo-kappaleen kainalon olla myös pienempi ympärysmitaltaan. Villapaidassa on tehty ohuemmalla puikolla resorit, jotka ovat napakat ja tällä tavalla ne ns. tekee villapaidasta ryhdikkäämmän. Suosittelen tekemään ohuemmilla puikoilla resori tästä syystä!


Langan valinta tähän villatakkiin meni ihan nappiin ja oon ihan täysin rakastunut tähän patenttineule-tekniikkaan jonka esittelin tarkemmin jo tässä neuleohjeessa. Jos tekniikka ei ole vielä tuttu, niin suosittelen lukemaan tarkemmin Venla villapaidan kuvauksen tästä tekniikasta. En ollut ennen tätä villapaitaa kokeillut Adlibriksen suhteellisen uutta Alpaca Cloud lankaa ja tästä tuli heittämällä mun lemppari lankoja! Lankana tää on super pehmeää ja kevyttä sekä miellyttävää neuloa. Alpaca Cloud lanka on vähän pörröistä ja neulottu lopputulos on myös vähän pörröinen, mutta en ole huomannut ainakaan että neuloessa tai valmista villapaitaa päällä pitäessä siitä irtoaisi mitään karvoja.rknits reetta villatakki neuleohje

Koko: onesize (kyseessä hyvin oversized neuletakki jonka kokoa on hyvin vaikea arvioida)

Lanka: Adlibris Alpaca cloud, 8 kerää. Mulla värissä Brown Bear

Puikot: resoriin koko 4,5, patenttineuleeseen koko 7 kierrepuikko pituudessa 60cm (koska neule neulotaan tasona ei puikkojen pituudella niin isoa merkitystä, tosin resori joka kiertää kaula-aukon vaatii suhteellisen pitkän puikon 60-80cm)

Ladattava PDF ohje täällä

Villatakki neulotaan osissa ja tasona: 2kpl hihaa, 2kpl etupuolta, 1 takapuoli, jotka sitten liitetään lopuksi yhteen. Kaula-aukkoon tulee myös resori viimeistelemään työn. Resori neulotaan 1o1n tekniikalla, kun taas villapaidan vartalo on ainaoikein patenttia, joka neulotaan siten että joka toinen oikea silmukka neulotaan alempaan oikeaan silmukkaan, jolloin puikolla ollut silmukka ns. putoaa ja kuvio muodostuu.

Rytmitys on siis oikea silmukka - oikea silmukka alla olevaan oikeaan silmukkaan

Huomioitavaa on, että työssä tulee aina olla parillinen määrä silmukoita, puikon ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein sekä puikon kaksi viimeistä silmukkaa neulotaan aina oikein. Kaikki silmukat neulotaan aina "oikein" molemmilta puolilla työtä. Suosittelen tästä ohjeesta lukemaan tarkemman kuvauksen tekniikasta ja katsomaan tämän videon! Menee muutama kerros ennenkuin kuvio alkaa näyttämään oikealta, joten sitä kannattaa vain tehdä sinnikkäästi. Suosittelen myös opettelemaan missä kohtaa tulee oikea silmukka ja missä kohtaa tulee kerrosta alempaan oikea silmukka, koska kun kuvio alkaa muodostua (samaan tapaan kuin joustinneule) tällä tavalla on helppo pysyä kärryllä.


Enemmän tekniikasta täällä. Alla kaksi videota tämän neuleen tekniikoihin!

ainaoikein patentti

silmukoiden nosto suoraan langalle

rknits reetta villatakki neuleohje


Osat voi neuloa missä järjestyksessä tahansa.

Hiha: luo 44 silmukkaa ja neulo sen jälkeen resoria 4,5cm/10 kerrosta 4,5 kokoisella puikolla. Viimeisellä kerroksella lisää 10 silmukkaa tasavälein, jolloin sinulla on lopuksi 54 silmukkaa. Vaihda puikkoon 7 ja aloita tekemään ainaoikein patenttia näillä silmukoilla. Neulo tasona kunnes kappaleen pituus on n 40cm. Päättele löyhästi! Tee toinen hiha samoin.Etupuoli: luo 46 silmukkaa koon 4,5 puikolle ja neulo 1o1n resoria 4,5cm / 10 kerrosta. Vaihda tämän jälkeen koon 7 puikkoon ja neulo ainaoikein patenttia tasona kunnes kappaleen pituus on 35cm (tai haluamasi mitta). Kavenna sen jälkeen kainalosta 6 silmukkaa ylivetokavennuksella neuloen koko ajan ainaoikein patenttia samalla rytmillä. TÄRKEÄÄ ettei rytmi muutu tai vaihdu kavennuksien kohdalla, koska sen tulee jatkua kavennusten jälkeen samalla tavalla.

Kainalokavennusten jälkeen jatka kunnes kappaleen pituus on 41 cm ja sen jälkeen kavennetaan pääaukon viistoistus. Halusin etuosasta hyvin ns suoralinjaisen, minkä vuoksi pääaukon viistoitus on lyhyt ja "nopea". Jos haluaa viistomman/loivemman kaula-aukon niin kavennukset voi aloittaa aikaisemmin ja tehdä välikerroksia kavennuskerrosten väliin enemmän (henkilökohtaisesti jos tekisin tän neuleen uudestaan niin aloittaisin kaulan kavennukset vähän aikaisemmin ja tekisin kavennuskerroksien väliin vähintään 1 lisä kierroksen ilman kavennuksia). Mutta muista että kaventaa pitää aina 2 silmukkaa kerralla, jotta silmukkaluku pysyy parillisena. Villatakin voisi tehdä myös kokonaan ilman kaulan kavennuksia, jolloin etuosa on suoralinjainen!

Kavennukset: Neulo kunnes puikolla on 5 silmukkaa, ja tee neulo sen jälkeen peräjälkeen kaksi silmukkaa yhteen. Yritä pysytellä mahdollisuuksien mukaan niin hyvin patenttirytmissä, jottei kavennukset jää liian näkyviksi! Eli jos kavennus osuu normaalin oikean silmukan kohdalle, neulotaan oikein yhteen, mutta jos kavennus on tiputetun silmukan kohdalla, neulotaan silmukat yhteen ns tiputettuna. Neulo viimeinen silmukka puikolla oikein ja käännä työ. Neulo takaisin kainaloon normaalisti ja kavenna jälleen seuraavalla kerroksella pääaukon puolella yllä olevalla tavalla. Summattuna joka toisella kerroksella kavennetaan yhteensä 2 silmukkaa, 5 kertaa, jonka jälkeen puikolla on 30 silmukkaa. ELI kerralla kaventuu 2 silmukkaa (2 peräkkäistä kaksi yhteen neulottua silmukkaa) ja tämä tapahtuu yhteensä 5 kertaa. HUOMAA että kavennuskerrosten välissä on ns. normaali kerros "nurjalta puolelta" ja kavennukset tapahtuu luonnollisesti aina kaulalle.

Neulo lopuilla 30 silmukalla kunnes kappaleen mitta on 49cm. Jätä silmukat langalle odottamaan. Älä päättele! Neulo toinen etukappale samalla tavalla. Koska etupuoli ja takapuoli on tällä tekniikalla identtiset ei tarvitse huolehtia liikaa peilikuvana tekemisestä.rknits reetta villatakki neuleohje

Takapuoli: luo 80 silmkukkaa 4,5 kokoiselle puikolle ja neulo 1o1n resoria 4,5 cm /10 kerrosta. Tämän jälkeen vaihda puikkoon 7 ja neulo kunnes kappaleen pituus on 35cm. Kainalossa kaventuu jälleen 6 silmukkaa molemmin puolin, kavenna heti kerroksen alussa 6 silmukkaa ylivetokavennuksella, neulo kerros loppuun käännä työ ja kavenna heti kerroksen alussa 6 silmukkaa ylivetokavennuksella. Samalla tavalla kuin etukappaleessa, pidä huoli että patentin rytmi pysyy entisellään kavennuksien aikana ja jälkeen.


Neulo lopuilla 68 silmukalla kunnes kappale on 49cm. Takakappale jaetaan kolmeen osaan: 30 - 8 - 30. Jossa 30 silmukkaa molemmin puolin vastaavat etukappaleiden vastaavia 30 silmukkaa. Älä päättele silmukoita, koska takakappale ja etukappaleet yhdistetään toisiinsa ns. tuplasilmukka päättelyllä.


Etu ja takapuolen silmukat päätellään siis yhtä aikaa yhdellä langalla, jotta tulee vain yksi olkasauma niiden päätöskohtaan. Asettele etukappale ja takakappale kohdakkain oikeat puolet vastakkain, siten että molempien kappaleiden nurjat puolet jää päälle ja ota molempien silmukat vasempaan käteen (molemmat kappaleet tulee olla puikolla) ja ala neuloa normaalisti päättelyä. Päättele kuten normaalisti päättelisit, mutta yhden osan sijaan sinulla on kaksi osaa päällekkäin --> kaksi silmukkaa päätellään samalla kerralla. Etu ja taka puolen silmukat neulotaan/päätellään siis yhtä aikaa ylivetokavennuksin. Tee molemmat puolet näin ja keskelle taka-kappaletta tulisi jäädä 8 vapaata silmukkaa odottamaan. Jos tästä mun selostuksesta ei saa selvää, voi toki kappaleet päätellä normaalisti erikseen ja yhdistää neulalla ja langalla!

rytmitys on siis: 30-8-30 silmukat. Jätä 8 vapaata silmukka odottamaan resoria.

Yhdistä hiha putkiloksi neulalla ja langalla ja tee sama sivusaumoille. Tämän jälkeen liitä hiha kainaloon ja huolehdi että se menee tasaisesti. Hihan sauma tulee alapuolelle, sivusauman kohtaan. Tämän jälkeen tehdään vielä resori kaula-aukkoon.

Resori kaula-aukkoon: poimi etupuolelta ja niskasta silmukat mukaan lukien ne 8 vapaata silmukkaa suoraan langalle (ja puikolle koossa 4,5) tasaisesti joka puolelta. Silmukkamäärällä ei ole niin suurta merkitystä, vaan sillä että silmukat otetaan tasaisesti joka puolelta työtä. Katso tämä video selvennykseksi. Neulo 1 o 1 n resoria 8 kerrosta jonka jälkeen päättele LÖYHÄSTI.


Tämän jälkeen olet valmis!

rknits reetta villatakki neuleohje
rknits reetta villatakki neuleohje
rknits reetta villatakki neuleohje

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Julia,
Reetta, tää on oikeasti upea!! Ja väri <3<3<3
www.groniabo.fi
ReettaPelli
ReettaPelli,
voi kiitos Julia! ♥️
nouw.com/reettapelli
Miia
,
Tosi ihana, kiitos ohjeesta! <3 Mulla on neulomus nyt edennyt etukappaleeseen, ja kysyisin, mitä tuossa x:n kohdalla kuuluisi lukea: "Kainalokavennusten jälkeen jatka kunnes kappaleen pituus on x cm". Mihin pituuteen siis kuuluu jatkaa? Kiitos paljon!
ReettaPelli
ReettaPelli,
Vitsit oli jäänyt sinne vielä täyttämättä oikea mitta, mutta nyt siellä oikea tieto, eli kappaleen ollessa 41cm aloitetaan kaulan viistoitus 👌🏻
nouw.com/reettapelli
Heidi
,
Heippa! Ihana neule, kiitos ohjeesta. Olen nyt tekemässä etukappaletta. Kaulan viistoituksessa neulotaan 2 o yhteen kaksi kertaa, neulotaanko normaalisti yhteen? Mietin miten patenttineuleen rytmitys tulee näissä kavennuskohdissa?
ReettaPelli
ReettaPelli,
Hei! Ihana kuulla, että tää on sulla työn alla :---) eli viistoituksessa pyritään mahdollisimman hyvin seuraamaan sitä patenttirytmitystä mikä on meneillään, eli pitämään se mahdollisimman samana. Itse tein nämä yhteen neulotut kavennukset siten, että joko normaalisti oikein yhteen tai sitten sen pudotetun silmukan tavalla oikein yhteen, siten että rytmi säilyisi mahdollisimman oikeana koko ajan! Tätä patenttia on tosi vaikea kaventaa huomaamattomasti, kun pienikin muutos rytmissä jää heti näkyviin (ja pakko kaventaa parillinen määrä, jotta oikea silmukkalukumäärä säilyy), mutta tällä tavalla sain siitä suhteellisen siistin! Periaatteessa jos haluaa vain suoralinjaisen kaula-aukon eteen, voi ne kavennukset skipata kokonaan/tehdä vähemmän, koska neule on muutenkin niin muhkea ettei se kovinkaan paljoa vaikuta yleisilmeeseen :---D
nouw.com/reettapelli
holisticbeautycorner
holisticbeautycorner,

Aivan ihanan mallinen neule! Pitää vissiin ruveta harjoittelemaan neulomista taas 😍

nouw.com/holisticbeautycorner
ReettaPelli
ReettaPelli,

Kiitos! Tää on mun yks lemppareista <3 ja ehdottomasti takaisin neulomisen pariin! parasta puuhaa syksyllä ja talvella 😍

nouw.com/reettapelli
Viivi
,

Moikka! Mitä veikkaat onnistuisiko tän tekeminen Felting Wool langalla? Ja mikäköhän tuolloin olisi langan menekki ja puikkojen koko? ps. tää on aivan ihana malli😍😍

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! kyllä varmasti onnistuu, lopputulos on vain jonkin verran paksumpi tällöin :--) Katsoisin venla villapaidasta vähän osviittaa silmukoiden määriin ja menekkiin varsinkin jos tekee 10 puikolla!

nouw.com/reettapelli
Eevi
,

Moikka! Minulla on juuri nyt tämä puikoilla ja pieni ymmärtämisvaikeus etukappaleen kainalokavennusten kanssa. Ohjeessa puhutaan sekä muodossa kaventaa, että päätellä, joten en nyt ymmärrä:

A. Päättelenkö ylivetona kuusi silmukkaa putkeen kierroksen alussa, jonka jälkeen jatkan normaalisti?

B. Kavennan joka toinen kerros 2 silmukkaa yhteen tekniikalla kuusi silmukkaa, jonka jälkeen jatkan normaalisti pääntien viistoitukseen asti?


Olisi ihanaa saada selvennys tähän, jotta työ pääsisi jatkumaan! <3

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! Etupuolen kainalossa päätellään 6 s putkeen kierroksen alussa, eli vaihtoehto A 😊

nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli