RKNITS SELJE / neuleohje MUHKEaAn liiviin AINAOIKEIN PATENTILLA

Oon täysin hurahtanut villaliivien neulomiseen! Ne on kivan nopeita projekteja ja saan skipata mun inhokki osuuden villapaidoissa, eli hihat :---D Yksi hiha vielä menee, mutta inspiraatio meinaa välillä loppua toisen hihan kanssa!


Ehdottomasti rknits ohjeisiin piti suunnitella liivi ainaoikein patentista, haluan melkein väittää että tää tekniikka on mun signature look! Paksulla langalla ja 10 puikoilla tää liivi valmistuu nopeasti, mutta napakat resorit antaa sille ryhtiä. Tämän liivin resorit on neulottu 4 puikolla, joten kontrasti on iso 10 puikoilla neulottuun vartaloon. Helman resori varsinkin on napakka, mutta takaa sen että liivi pysyy paikoillaan ja antaa sille muhkean muodon. Helman resorin voi toki tehdä suuremmalla silmukkamäärällä tai isommalla puikolla, jos tuntuu että se on liian napakka. Lopuksi höyryttämällä saa resoria myös vähän venytettyä!

Selje on tuttuun tapaan oversized kokoinen rento liivi, joten pienempiin kokoihin voi vähentää helposti parillisen määrän silmukoita. XS koon tekisin esimerkiksi 44 silmukalla. Mulla näissä kuvissa on päällä M koko!

Adlibris näyttää valitettavasti poistaneen felting woolin valikoimastaan, mikä on vähän isku mun ohjeiden suhteen. Oon kuitenkin löytänyt hyvän korvaajan joka on suurinpiirtein samanlainen felting woolin kanssa. Nimittäin Dropsin Snow on aivan ihanan näköinen lanka ja toimii tässä varmasti loistavasti. Dropsin valikoimasta Andes on myös hyvä vaihtoehto tai esimerkiksi tekemällä kaksinkertaisella Airilla.SELJE

Koko: S (M) L (vartalon leveys 55 (58) 64cm)

Lanka: Adlibris felting wool, menekki 400g (500g) 600g tai Drops Snow

Puikot: 10 koon pyöröpuikko 80 cm ja 4 koon pyöröpuikko 60cm (resoreihin)

Tavoite neuletiheys:

LADATTAVA PDF OHJE TÄÄLLÄ


Muhkea liivi ainaoikein patentista ja tiiviillä resorilla. Resorit neulotaan huomattavasti pienemmillä puikoilla, jotta niistä tulee tarpeeksi tiukat. Helman resori on hyvin napakka (35-37-41 cm venyttämättömänä), mutta venyy päällä kyllä tarvittavaan mittaan. Jos tuntuu että helman resorista haluaa leveämmän voi sen tehdä isommalla s-määrällä ja kaventaa ne ennen patentin aloittamista.


Katso tämä Dropsin video selvennykseksi. Ainaoikein patentti neulotaan rytmillä oikea silmukka - oikea silmukka kerrosta alemmas, jolloin yllä oleva silmukka putoaa ja kuvio muodostuu. Menee muutama kerros ennen kuin kuvio piirtyy kokonaisena ja tekniikka alkaa sujua, mutta tekniikan oppii nopeasti ja neulominen muuttuu joutuisaksi. Kannattaa opetella jo aikaisessa vaiheessa tunnistamaan mihin kohtaan tulee oikea silmukka ja mihin tulee silmukka alla olevaan kerrokseen (sen oppii näkemään patentin jäljestä samaan tapaan kuin joustinneuleessa), jotta voi tarkistaa tämän keskellä kerrosta jos sekoaa rytmissä.OHJE:

Villaliivin etu- ja takaosat neulotaan tasona erikseen, minkä jälkeen ne liitetään yhteen. Ainaoikein patenttia neulotaan tasona ja työssä on aina parillinen määrä silmukoita.

Jos haluaa tehdä eri määrällä silmukoita, tulee niitä olla kuitenkin aina parillinen määrä. Tasossa ensimmäinen ja viimeinen silmukka neulotaan ainaoikein, mikä tarkoittaa sitä että kaksi viimeistä silmukkaa on jokaisella kerroksella oikein. Alkuun voi näyttää siltä että patentti-kuvio ei ala muodostumaan, mutta kannattaa jatkaa sitkeästi noin 3-4 kerrosta minkä jälkeen se alkaa näyttämään “oikealta”.

Tärkeää on myös pitää oikea rytmi (kuten esim myös joustinneuletta tehtäessä). Koska jos rytmi sekoittuu niin patenttiin tulee selkeä virhe. Koska patentti neulotaan tasona, niin rytmitys on aina päinvastainen toisella puolella (kuten myös joustinneuleessa). Muista aina aloittaa kerros 1:llä oikealla silmukalla ja lopettaa kahteen oikeaan silmukkaan. HUOM! Kerroksen ensimmäinen silmukka myös neulotaan AINA, eikä nosteta puikolle.

Ainaoikein patentti neulotaan nimensä mukaisesti pelkästään oikeilla silmukoilla ja on sen vuoksi hyvin helppo ja nopea tehdä. Avain ainaoikein patentin onnistumiseen on se, että joka toinen silmukka neulotaan normaalisti oikein ja joka toinen silmukka neulotaan kerrosta alempaan silmukkaan oikein.


VARTALO

Etu ja takapuoli neulotaan erikseen.

Luo 48 (50) 54 silmukkaa ja neulo ensin 12 kerrosta 1o1n joustinneuletta tasona koon 4 puikolla. Vaihda tämän jälkeen koon 10 puikkoihin ja aloita heti ainaoikein patentti (lue kuvaus ja katso video). Ensimmäinen silmukka neulotaan oikein (HUOMAA että ensimmäinen silmukka kerroksella neulotaan!) ja sen jälkeen alkaa heti patentti.

Jatka patenttia kunnes kappaleen pituus on n. 35 cm (tai haluttu mitta). Liiveissä isommat kainalot näyttää hyvältä, joten kainalokavennukset voi aloittaa jo 25-30 cm kohdalla. (tällöin kainalon resorissa on vain enemmän silmukoita) Tämän jälkeen päätellään silmukat kainaloa varten.

Kainalon päättelyt tapahtuu parillisina, jotta työssä säilyy aina parillinen määrä. Päättelyt tulee rytmissä 2 2 2 s per kerros ja tapahtuvat molemmin puolin työtä peräkkäisillä kerroksilla aina kerroksen alussa. Säilytä patentti-rytmi kavennusten ajan samana kuin ennenkin.


1. kerros: päättele kerroksen alussa 2 s ja neulo kerros loppuun

2. kerros: päättele kerroksen alussa 2 s ja neulo kerros loppuun.

3. kerros: päättele kerroksen alussa 2 s ja neulo kerros loppuun

4. kerros: päättele kerroksen alussa 2 s ja neulo kerros loppuun.

5. kerros: päättele kerroksen alussa 2 s ja neulo kerros loppuun

6. kerros: päättele kerroksen alussa 2 s ja neulo kerros loppuun.


Kappaleesta päätellään reunasta 12 (6 s per puoli) silmukkaa kaikissa koissa ja niiden jälkeen puikolla on jäljellä 36 (38) 42 s.

Kun kainalo on saatu valmiiksi neulo kunnes kappale on 41 cm pitkä. Jaa työ kolmeen osaan 12 (14) 16 - 12 (10) 10 - 12 (14) 16 ja olkapäät 12 (10) 10 neulotaan erikseen täyteen mittaan.

Neulo ensin toinen olkapää jatkaen samaa rytmiä. Neulo olkapäätä 4 kerrosta / tai kunnes se on n 43 cm pitkä ja päättele löyhästi. HUOM. päättely kerros on aina oikean puolen kerros. Tee toinen olkapää samoin ja jätä keskimmäiset kaularesorin silmukat odottamaan.

Takaosa neulotaan samaan tapaan kuin etupuoli.KOKOAMINEN JA RESORIT


Ota odottavat kaulan silmukat koon 4 puikolle ja nosta olkapäiltä silmukoita kaulalle yhteensä noin 70 silmukkaa. Mitä vähemmän silmukoita kaularesorissa on, sitä napakampi siitä tulee.

Neulo 1o1n joustinneuletta noin 15 kerrosta (tai haluttu mitta) ja päättele resori löyhästi. Käännä resori kaksinkerroin sisäpuolelle ja ompele se kiinni kaulalle.

Ompele sivusaumat yhteen ja huolehdi että kainalot tulee samaan kohtaan. Liitä olkapäät toisiinsa.

Nosta hiha-aukosta koon 4 puikolle tasaisesti joka puolelta n. 90 silmukkaa, mitä enemmän silmukoita sitä löyhempi hihan aukosta tulee. (jos aloitit kainalokavennukset aiemmin, tulee resoriin luonnollisesti enemmän silmukoita). Neulo 1o1n resoria n 15 kerrosta ja päättele löyhästi. Käännä resori kaksinkerroin ja kiinnitä se neuleen sisäpuolelle.


Höyrytä neule lopuksi kevyesti, mutta älä höyrytä resoreita jos et halua niiden löystyvän.

Tykkää-merkinnät

Kommentit

LifewithEve
LifewithEve,

Oon hurahtanut neuleliiveihin ja tätä ohjetta voisi ihan itsekkin kokeilla 😊 jännää

nouw.com/lifewitheve
ReettaPelli
ReettaPelli,

Ihana kuulla! sama täällä, oon itse hurahtanut myös neuleliiveihin 😍

nouw.com/reettapelli
Liisa
,

Hei Reetta! Aloin neulomaan liiviä ohjeellasi, mutta yksi asia mietityttää. Ohjeessa sanotaan, että rytmitys vaihtuu, koska kyseessä on tasoneule, mutta mainitaan myös että kierros alkaa aina yhdellä oikealla ja loppuu kahteen oikeaan. Eli Rytmityksen muutoksella ei tarkoiteta sitä, että seuraava kierros alkaisi kahdella oikealla ja päättyisi yhteen oikeaan? Nyt kun uusi rivi alkaa, niin silmukat eivät mene ''kohdilleen''.


Minua on myös mietityttänyt, kuuluuko joka toisella kieroksella neuloa nurjaa neuletta, kun kyseessä on tasoneule? Vai aina oikeaa, kuten kuvion nimikin on?

Kiitos paljon ohjeesta ja vastauksesta!

Ystävällisin terveisin

Liisa

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! Joo juuri niin, eli kuten ohjeessa lukee kerros alkaa aina yhdellä oikealla ja päättyy kahteen oikeaan silmukkaan.


"Rytmityksen muutoksella" halusin havainnollistaa sitä että kun neulotaan molemmilla puolilla ainaoikein patenttia niin (eli ei neulota nurjaa missään vaiheessa vaikka tasoneule) silmukat on päinvastaiset kuten joustinneuleessa. Joustinneuleessahan oikea silmukka on nurja silmukka toisella puolella jne ja sama homma tässä tekniikassa tiputettu silmukka on toisella puolella normi oikea silmukka. Itse neulomiseen se ei vaikuta millään tavalla, vaan auttaa ehkä hahmottamaan miten kuvio muodostuu.


Toivottavasti tämä selvensi! Ja suosittelen katsomaan ton linkkaamani videon tekniikasta jos jää vielä epäselväksi 😊

nouw.com/reettapelli
Anna
,

Heippa!

Onnistuisikohan liivi jommalla kummalla näistä:


Vai

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! Valitettavasti lisäämäsi linkit ei jostain syystä näy mulle tässä kommentissa ollenkaan 😟

nouw.com/reettapelli
Ella
,

Missä kohtaa oot kuvan liivissä alottanu kainaloiden kavennuksen? Tuossa 35cm vai aikaisemmin?

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! Kuvan liivi on tehty ohjeen mukaan, eli 35cm kohdalla 😊

nouw.com/reettapelli
Ansku
,

Moi! Millä tyylillä kainaloiden kavennukset tehdään? Ylivetopäättelyllä? Kiitos jo etukäteen vastauksesta ja ihanasta ohjeesta. 😊

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! Joo nimenomaan ylivetopäättelyllä 😊

nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli