RKNITS SISKO / NEULEOHJE HELPPOON RAGLAN VILLAPAITAAN

helppo raglanhihainen villapaita neuleohje

RKNITS SISKO - HELPPO RAGLANHIHANINEN VILLAPAITA


Tää ohje on ehkä ollut yksi odotetuimmista ja perään kysytyimmistä ja vihdoin sain sen kirjoitettua puhtaaksi! Ensimmäisen version tein tästä noin vuosi sitten (vaalea villapaita) ekan lockdownin aikana ja sen jälkeen oon tehnyt näitä muutaman lisää mun siskoille. Ja siitä saattaakin arvata että mistä tän nimi tulee!

Nimittäin meillä jokaisella kolmella on nytten oma mätsäävä villapaita! Omani tein alkujaan m/l koossa reilusti oversized mitoituksella, kun taas kaksi viimeistä villapaitaa on xs/s koossa (vaaleanpunainen joka näissä kuvissa mulla myös päällä!) Molemmat näistä on tosiaan mulle "sopivia" kooltaan, riippuen vähän minkälaisen mitoituksen haluan itselle! Suunnitelmissa on testata tätä itselle myös tossa pienemmässä koossa Dropsin Air langasta. Kuvien villapaidat on neulottu Adlibriksen alpaca cloud langasta, mikä on oikeastaan täysin vastaava Dropsin airin kanssa niin tuntumaltaan kuin muilta ominaisuuksiltaan. Vinkkinä myös että Dropsin lankaryhmän C langat toimii tässä ohjeessa myös sellaisenaan, jos etsii korvaavaa lankaa!


Näissä kahdessa villapaidassa on koon lisäksi pari muutakin eroa; vaalean villapaidan resorit oon tehnyt 7 puikolla kun taas vaaleanpunaisen resorit on neulottu 3,5 puikolla. Pienemmällä puikolla neulottaessa resoreista tulee napakammat ja se muuttaa myös vähän itse villapaidan muotoa (katso kuvat alta). Erityisesti eron huomaa kaularesorissa; vaaleassa villapaidassa kaula-aukko on huomattavasti isompi vaikka silmukkamäärät on samat. Tää on ihan makuasia ja molemmat puikko valinnat toimii loistavasti tässä villapaidassa. Valitse siis mielesi mukaan puikon koko resoreihin.


Toinen ero näiden villapaitojen välillä on raglanlisäyksien väliin jäävien silmukoiden määrä. Vaaleassa neuleessa väliin jää vain 2 silmukkaa kun taas vaaleanpunaisessa välissä on 4 silmukkaa. Tää ei vaikuta mitenkään muuten lopputulokseen kuin ulkonäön kannalta, joten taas voi helposti valita itselleen mieluisimman tyylin. Tällä hetkellä itse tykkään leveämmästä 4s raglan"viivasta", se tuo vähän luonnetta villapaitaan!


neuleohje helppoon raglan villapaitaan


Sisko villapaita on tosiaan hyvin simppeli malliltaan ja loistava aloittelevan neulojan projekti. Raglan tekniikalla neulottujen villapaitojen hyvä puoli on se, ettei lopuksi tarvitse yhdistellä neuleen osia toisiinsa, vaan villapaita valmistuu yhtenä kappaleena. Hihat neulotaan myös kiinni vartaloon ylhäältä alas ja ainoat pääteltävät langanpätkät löytyykin vain helmoista ja kainaloista kaula-aukon lisäksi. Tässä mallissa kainalo on ns. tiputettu ja sen vuoksi vartalo-osan mitta saattaa näyttää lyhyeltä. Varsinkin isommassa koossa kainalo jää selkeästi todellista kainaloa alemmaksi luoden villapaidalle reilun mitoituksen.

Näistä kuvista toivottavasti näkee vähän miten nää villapaidat istuu mun päälle molemmissa koissa. Ohjeen lopusta löytyy myös tarkat mitat molemmille versioille, joka helpottaa toivottavasti oman koon valintaa! Pienemmässä koossa tosiaan on myös napakammat resorit, mikä saa siitä vähän "pallomaisemman" muodoltaan kuin m/l koon villapaita.


Raglan-tyylisessä villapaidassa on myös se etu, että sen kokoa on hyvin helppo muuttaa itselle sopivaksi isommaksi tai pienemmäksi. Ohjeessa on kerrottu vielä erikseen tarkemmin miten se onnistuu, mutta periaate on hyvin yksinkertainen: vähentämällä raglanlisäyksien määrää villapaidasta tulee pienempi ja tekemällä niitä enemmän kasvaa villapaidan koko. Joten suosittelen tarkistamaan ennen hihojen irrottamista erikseen langalle odottamaan että vartalo kappale on sopivan levyinen juuri sulle.rknits sisko raglanhihainen villapaita ohje


RKNITS SISKO

Koko: XS/S-M/L (vartalon leveys 54-61 cm) (ohjeessa vinkki koon muuttamiseen -/+)

Lanka: Adlibris Alpaca Cloud / Drops Air, menekki n 300g-350g

Puikot: Py��röpuikko 80 cm koossa 7, 40 cm pyöröpuikko ja/tai sukkapuikot koossa 7, halutessasi koko 3,5 resoreihin (80cm, 40cm ja/tai sukkapuikot)

tavoite neuletiheys 10cm x 10cm = 14 s x 19 kerrosta

LADATTAVA PDF OHJE TÄÄLLÄ


Yksinkertainen raglan villapaita, joka on loistava aloittelijan projekti! Ohjeessa on muutama eri muokkaus, joista voi valita mieleisensä. Vaalean neuleen resorit on tehty 7 puikolla kun taas vaaleanpunaisen neuleen resorit on tehty 3,5 puikolla. Kun resorit tehdään pienemmällä puikolla tulee niistä napakammat ja esimerkiksi kaula-aukko on paljon kapeampi vaikka s määrät on molemmissa samat. Helman resori myös vetää neuletta kokoon ja luo neuleelle ns pallomaisemman muodon verrattuna 7 koon puikolla tehtyyn resoriin. Valitse siis resorin puikkokoko oman maun mukaan!


Toinen muokkausvaihtoehto on raglanlisäyksien keskelle jäävien silmukoiden määrässä. Vaaleassa neuleessa lisäysten väliin jää vain 2 silmukkaa kun taas vaaleanpunaisessa neuleessa väliin jää 4 silmukkaa. Tämä ei vaikuta mitenkään muuten neuleeseen, joten sen voi myös valita oman maun mukaan! Raglanlisäyksien määrää vähentämällä/kasvattamalla saa villapaidan kokoa muokattua itselle sopivaksi.Vartalo:

Luo 100 silmukkaa joko koon 3,5 tai 7 40cm pyöröpuikolle ja neulo 1o1n resoria 18 kerrosta. Vaihda koon 7 puikkoon ja neulo 1 kerros normaalisti oikein. Lisää samalla työhön 4 merkkiä seuraavasti:


Lisää 1. merkki kerroksen aloituskohtaan, neulo 30 s (etupuoli) ja lisää merkki, neulo 20 s (hiha) ja lisää merkki, neulo 30s (takapuoli) ja lisää merkki, neulo 20s ja olet ensimmäisen merkin kohdalla.


Hihan muodostaa 20 silmukkaa ja etu- ja takapuolen muodostaa 30 silmukkaa.

Aloita raglanlisäykset langankierrolla seuraavalla kerroksella seuraavasti:

Tee langankierto aina 1 (2) silmukkaa ennen merkkiä (valitse kuinka monta silmukkaa haluat raglanlisäyksien väliin), neulo 2 (4) silmukkaa ja tee jälleen langankierto. Langankierto tulee siten 1 (2) s ennen ja jälkeen merkkilangan. Neulo langankierrot seuraavalla kerroksella kiertäen oikein.


Jatka raglanlisäyksiä joka toisella kerroksella kunnes hihan merkkien välissä on 60 (64) s = 20 (22) lisäys kerrosta / yhteensä 40 (44) kerrosta. Jos haluat tehdä pienemmän tai isomman villapaidan tee joko vähemmän tai enemmän raglanlisäyksiä. Esim kokoa pienempään vain 18 lisäys kerrosta tai kokoa isompaan 24 kerrosta. Vaihda 80cm pituiseen koon 7 pyöröpuikkoon kun 40cm puikko alkaa tuntua liian ahtaalta.


Työn pituus on n 27 (31) cm mitattuna raglan "viivaa" pitkin.

Nosta hihan silmukat 60 (64)s odottamaan apulangalle ja lisää hihan silmukoiden tilalle 6 s.


Neulo vartalon 152 (160) s kunnes vartalo on 26 cm pitkä kainalosta mitattuna (tai oman mielen mukaan) ja vaihda 3.5 puikkoon halutessasi resoria varten. Neulo 1o1n resoria 5 cm ja päättele helma.


Hihat:

Nosta odottavat hihan 60 (64)s puikolle ja nosta kainalosta 10 s lisää. Hihassa on yhteensä 70 (74) silmukkaa. Neulo suljettuna sileää 4 (3.5) cm ja aloita kavennukset:


Neulo oikein yhteen kerroksen 2 ensimmäistä ja 2 viimeistä silmukkaa. Toista kavennukset yhteensä 10 (11) kertaa 4 (3.5) cm välein (kerroksella kaventuu yhteensä 2 s = työstä kaventuu kaiken kaikkiaan 20 (22)s). Kavennusten päätteeksi sinulla on 50s puikolla.


Neulo kunnes hiha on n. 39 cm pitkä vaihda halutessasi 3,5 sukkapuikkoihin ja aloita 1o1n resori. Ensimmäisellä resorin kerroksella kavenna hihasta vielä 10 s = 40s. Neulo 40 silmukalla 1o1n resoria yhteensä 14 kerrosta ja päättele napakasti. Tee toinen hiha samoin. Hihan kokonais pituus kainalosta mitattuna on 44 cm.


Viimeistely:

Käännä kaularesori kaksinkerroin ja kiinnitä sisäpuolelle. Päättele langanpätkät kainaloissa, hihansuissa ja helmassa. Höyrytä ja olet valmis!


Tykkää-merkinnät

Kommentit

M
,

Moi! Kiitos kivasta ohjeesta. Molempien lankojen suosituspuikko näyttäis olevan 5, onko siis tarkoituksella neulottu 7 puikoilla, että tulee vähän löyhempää?

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! Juuri näin 😊 Lopputuloksesta tulee tällä tavalla vähän ilmavampi ja kevyempi, kun neuloksesta ei tule niin tiivistä kuin puikkosuosituksella tulisi.

nouw.com/reettapelli
S
,

Näyttääpä ihanan simppeliltä ohjeelta, langat heti tilaukseen!😍😍 Kiitos!!

ReettaPelli
ReettaPelli,

Kiitos myös sulle!! 😍😍 Ihana kuulla, että heti lähti kokeiluun!

nouw.com/reettapelli
Julia
,

Moikka! Aloin tekemään tätä ihanaa neuletta ja tässä raglanlisäyksiä tehdessä aloin epäilemään että oonkohan neulonut raglanlisäykset ihan oikealla tavalla kiertäen oikein sillä niissä kohdissa on pikkusormen mentävät aukot? Eli voisitko selittää vielä todella selkeästi miten neulot nuo lisäykset kiertäen oikein? 😄

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! Joo tosiaan tarkoitus on että lisäyksen kohtaan ei jää aukkoa, tässä aloin miettimään että ehkä toi kiertäen oikein on terminä väärä/hämäävä, koska silmukka neulotaan kuitenkin etureunasta (eikä takareunasta) ns tavallisesti kuten muutkin silmukat. Löysin tämän videon joka voisi auttaa! https://www.garnstudio.com/video.php?id=9&lang=fi Tossa videossa nostetaan välilanka puikolle ja lisätään siitä, mutta periaate on sama langankierrolla.

nouw.com/reettapelli
holisticbeautycorner
holisticbeautycorner,

Onpa ihana malli! Olisiko tämä ohje josta voisi aloittaa jos ennen on vain kudonnut kaulahuiveja? 🙈 Vai suositelisitko harjoittelemana ensin jotain muuta?

nouw.com/holisticbeautycorner
ReettaPelli
ReettaPelli,

Kiitos! 😊 ja mä sanoisin että tää on ihan loistava ekaksi projektiksi! Raglan villapaidat on mun mielestä nimenomaan hyviä alkuun koska ne on aika yksinkertaisia teknisesti ja helppoja hahmottaa kokonaisuutena 😊

nouw.com/reettapelli
Oona
,

Moikka! Mulla on vaikeuksia ymmärtää tuota kainalokohtaa 😄 Kun kainalon silmukat nostetaan apulangalle, luodaanko nuo kuusi silmukkaa siis myöskin apulangalle siirrettäväksi vai jääkö ne vartaloon? Ja sitten myöhemmin puhutaan hihan neulomiseen siirryttäessä, että apulangan silmukoiden lisäksi otetaan puikoille 10 silmukkaa. Mistä ne kymmenen silmukkaa tulevat?

ReettaPelli
ReettaPelli,

Moi! Kun kainalon silmukat nostetaan apulangalle, luodaan vartaloon 6 silmukkaa ns hihan silmukoiden tilalle 😊 ja hihaa varten nostetaan kainalosta (valmiin vartalon puolelta) 10 silmukkaa hihan odottavien silmukoiden lisäksi jottei kainaloon jää reikää. Eli kun sulla on ne hihan silmukat, ne ei muodosta ihan täyttä ympyrää pelkästään vaan kainalon kohdalla missä hiha yhdistyy vartaloon on "vajaata". Tästä kohtaa nostetaan 10 silmukkaa hihaan 😊

nouw.com/reettapelli
Rosku
,

Hei jos neuloo tosta drops air langasta niin riittääkö varmasti toi 300g tohon pienempään kokoon? Jääkö siitä paljon ylikin vaikka kikkailis noitten raglanlisäyksien kanssa. Ajatuksena oli varmaan tehdä ainakin tolla neljällä. Loppu just edellisestä paidasta langat kesken kaiken ni on epäilevä olo😂

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! Itse parhaillaan vasta testaan drops airilla, niin en osaa sanoa tarkkaa menekkiä juuri sille. Pienempään kokoon tarkalleen alpaca cloud lankaa meni 5,5 kerää ja uskoisin että airia menee aikalailla saman verran niiden ollessa niin samanlaisia lankoja! Langan menekki riippuu toki myös vähän käsialasta, mutta jos neuletiheys on sama kuin ohjeessa niin ei pitäs olla ongelmia 😃

nouw.com/reettapelli
Ansku
,

Moi, miten tän voisi toteuttaa felting wool langalla? Sitä löytyisi varastosta niin pääsisi alkuun heti eikä tarvitsisi odotella uusia lankoja postitse 😅

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! hmm siskon sijasta tekisin anna ohjeen pohjalta felting woolilla! Anna ohje toimii ihan sellaisenaan felting woolille 😊

nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli