RKNITS SKÅBU NEULEOHJE | YKSINKERTAINEN GANNI KUVIO VILLAPAITA OHJE

Ganni on ehkä ollut mun neulomisen suurin inspiroija ja yhä edelleen palaan häikäilemättä heidän neuleisiin kun etsin neuleinspiraatiota! Vaikka kuvioneule näyttääkin haastavammalta ja onhan se tietenkin sileää neuletta vähän monimutkaisempi, uskallan väittää että kun perustekniikat on hallussa, niin tämä sujuu ihan varmasti. Kärsivällisyyttä kuvioneulominen vaatii ja vähän tarkempaa ohjeen seuraamista, mutta kun kuvion rytmin oppii niin pystyy neuletta neulomaan varsin huolettomasti ja nopeaan tahtiin edistyen. Ainakin tämä kyseinen kuvio on suhteellisen helppo oppia, mutta myös kaunis lopputulokseltaan!


Tämä neuleohje eroaa siinä edeltäjästään, että en ole tätä alusta lähtien suunnitellut. Alkuperäinen ohje on Dropsin sivuilta löytyvä Blushin Beauty by Drops Design (Malli ai-106, kuva alla alkuperäiseen ohjeeseen). Oon kuitenkin tehnyt tähän ohjeeseen jonkin verran omia muokkauksia ja koska niistä aika ajoin aina multa kysellään, niin ajattelin kirjoittaa ne ylös ihan ohjeen muotoon! Jos esimerkiksi kuviot on näissä mun ohjeissä "huonolaatuiset" niin kannattaa käydä tuosta alkuperäisestä ohjeesta ne kurkkaamassa.Tämä neule neulotaan tasona ja kaikki palat erikseen ja lopuksi ne yhdistetään toisiinsa. Lankana oon näissä molemmissa kuvan villapaidoissa käyttänyt Adlibriksen Merino Soft and Quick -lankaa, joka on erittäin miellyttävä neulottava ja on säilynyt myös käytössä hyvin. Lanka on ihana pehmeä ja myös paksu, joten neuleesta tulee tätä lankaa käyttäen chunky. Väittäisin että tämä neule toimisi myös loistavasti, jos sen neuloo mun vakkarista Adlibriksen Felting Woolista, mutta en oo sitä itse testannut. Silloin lopputulos on ehkä vähän kevyempi ja ilmavampi. Toinen vaihtoehto voisi olla Novitan Hygge lanka tai Dropsin Eskimo.


Tämä on heittämällä yksi mun kauniimmista neuleista ja suosittelen ehdottomasti, jos ensimmäinen kuvioneule on hakusessa!


VINKKI:

Tasona neulottaessa tulee huomioida se, että kuvio tulee aina oikealle puolelle ja takaisin tullaan nurjaa. Nurjalla puolella ei tehdä kuviota (paitsi silmukat jotka on aina-oikein), vaan neulotaan ihan puhtaasti nurjia silmukoita koko matkalta. Toinen vinkki tasona neulomiseen on että kappaleen reunat saa tasaisemmaksi jos lanka on työn etupuolella kun ensimmäinen silmukka nostetaan ja vasta sen jälkeen se siirretään työn taaks neulomis-asentoon. Ensimmäinen silmukka kierroksella nostetaan siis aina! Jotta reunasta tulisi tasainen kannattaa myös kierroksen viimeinen silmukka neuloa aina oikein (tässä ohjeessa se on niin joka tapauksessa), vaikka ohjeessa olisi kuvio eri tavalla. Reunimmainen silmukka menee ns neuleen sisälle kun neule kootaan, joten se ei vaikuta ulkonäköön, mutta tekee kokoamisesta siistimmän.

Jos tulee kysyttävää neuleen kanssa niin jätä kommenttia tai laita viestiä mulle instan (@reettapelli) kautta.


Ja perinteinen kyssäri, kuka lähtee kokeilemaan!?


PDF VERSIO OHJEESEEN TÄÄLLÄ

SKÅBU

Koko: S-M-L (kuvien sininen M koko)

Lanka: Adlibris Merino Soft and Quick 6 kerää kokoon S ja M, L kokoon 7 kerää

Puikot: koko 10, 80 + 40 cm


ALUKSI


Villapaidan alkuperäinen ohje on Drops Designin ohje Blushing Beauty, johon on tehty muutamia muokkauksia. En ole siis kehittänyt ohjetta alusta lähtien itse, vaan se perustuu vahvasti Drops Designin alkuperäiseen ohjeeseen. Tässä ohjeessa neulotaan hihat ja neuleen yläosa alkuperäisestä ohjeesta eroavalla tavalla. Ohjeen voi toteuttaa joko Dropsin Air langalla (katso alkuperäinen ohje) tai tässä ohjeessa mainitulla langalla. Langan menekki on testattu vain S ja M kokoon Adlibriksen Merino soft and quick langalla, joten jos teet L koon suosittelen tilaamaan 7 kerää. Alkuperäisessä ohjeessa enemmän kokoja ja ne pätevät myös tähän ohjeeseen.


Villapaita neulotaan tasona pyöröpuikolla. Etu- ja takakappale neulotaan erikseen. Hihat neulotaan tasona pyöröpuikolla.TAKAKAPPALE:


Luo 47-47-53 silmukkaa pyöröpuikolle. Neulo 1 kerros nurin nurjalta puolelta. Neulo sitten 4 kerrosta joustinneuletta (= 1 o, 2 n), lukuun ottamatta ensimmäistä AINAOIKEINNEULOTTUA reunasilmukkaa kummassakin reunassa. Neulo seuraava kerros: neulo 6-6-6 s ainaoikeaa ja kavenna näiden kohdalla 1-0-1 s, sitten neulo *A.1 mallineulosta (= 11-11-13 silmukkaa), 1 silmukka ainaoikeaa*, toista A1+1s ainaoikeaa tähtien väliä vielä *-* yhteensä 2 kertaa, neulo 6-6-6 silmukkaa ainaoikeaa ja kavenna tasavälein näiden silmukoiden kohdalla 1-0-1 silmukka = 45-47-51 silmukkaa. ELI A1 kuvio tulee yhteensä 3 kertaa, ja A1 välissä on aina 1 ainaoikein silmukka. Reunoilla on molemmilla puolilla 5-6-5s ainaoikaa. Jatka mallineuletta tähän tapaan.


RYTMITYS: 5/6 ainaoikein - A1 - 1s - A1 - 1s - A1 - 5/6 ainaoikein

Kun työn pituus on 34-35-36 cm päätä kahden seuraavan kerroksen alusta 3 silmukkaa = 39-41-45 silmukkaa (Kainalot).


Kun työn pituus on n. 49-51-53 cm neulo keskimmäisillä 13-13-15 silmukalla sileää 4 kerrosta, Reunimmaisilla toistetaan A2 kuviota tämän ajan. Neljännen kerroksen jälkeen siirrä työn toisen reunan 15-16-17 silmukkaa (olkapää) ja keskimmäiset 9-9-11 apulangalle odottamaan.

Jatka lopuilla 15-16-17 silmukalla mallineuletta A2 ja neulo olkasauman reunassa 2 reunasilmukalla ainaoikeaa. Kavenna SAMALLA seuraavalla oikean puolen kerroksella pääntietä varten 1 silmukka = 14-15-16 silmukkaa. Neulo kunnes työn pituus on n. 56-58-60 cm. Päätä silmukat löyhästi. Neulo pääntien toinen puoli vastaavasti.


Keskimmäiset 9-9-11 silmukkaa jäävät odottamaan viimeistelyä.


ETUKAPPALE:


Neulo kuten takakappale, kunnes työn pituus on n. 49-51-53 cm. Neulo keskimmäisillä 11-11-13 silmukalla 4 kerrosta sileää ja jatka lopuilla reunasilmukoilla A2 mallineulosta. Neljännen kerroksen jälkeen siirrä työn oikean reunan 16-17-18 silmukkaa ja keskimmäiset 7-7-9 silmukkaa apulangalle odottamaan.


Jatka lopuilla 16-17-18 silmukalla mallineuletta A2 ja neulo 2 silmukkaa ainaoikeaa olkapääsauman reunassa. Kavenna seuraavalla oikean puolen kerroksella pääntietä varten 1 silmukka. Toista tällaiset kavennukset joka 2.kerros yhteensä 2 kertaa = 14-15-16 silmukkaa.


Neulo kunnes työn pituus on n. 56-58-60 cm. Päätä silmukat löyhästi.


Neulo pääntien toinen puoli vastaavasti.


HUOM. työn pituudet on vain suuntaa-antavia ja riippuen vähän käsialasta ne voi omassa työssä vähän vaihdella. Suosittelen mittaamaan/vertaamaan omaan kehoon/toiseen villapaitaan sopivia pituuksia!


HIHA:

Luo 17-17-20 silmukkaa. Hiha neulotaan myös tasona. Neulo 1 kerros nurin nurjalta puolelta. Neulo sitten 6 kerrosta joustinneuletta (= 1 silmukka oikein / 2 silmukkaa nurin), lukuun ottamatta 1 ainaoikeinneulottua reunasilmukkaa kummassakin reunassa.


Seuraava kerros (hihan lisäykset) neulotaan näin: Neulo 1 reunasilmukalla ainaoikeaa, *1 silmukka oikein, 1 langankierto*, toista tätä tähtien välissä olevaa kohtaa *-* kunnes jäljellä on 2 silmukkaa, sitten neulo 1 silmukka oikein ja 1 reunasilmukalla ainaoikeaa = 31-31-37 silmukkaa yhteensä (seuraavalla kerroksella langankierrot neulotaan kiertäen, jottei muodostuisi reikää).


Neulo seuraava kerros oikein nurjalta puolelta ja neulo langankierrot kiertäen!! (=neulo silmukat oikein vaikka ollaan ns. nurjalla puolella) ja lisää vielä tasavälein 2-4-0 silmukkaa = 33-35-37 silmukkaa.


Seuraava kerros neulotaan näin: 1 reunasilmukka ainaoikeaa, 4-5-4s nurin, A1 (= 11-11-13 silmukkaa), 1 s ainaoikeaa, A1 (=11-11-13s) 4-5-4 s nurin ja 1 reunas ainaoikeaa. A1 kuvio tulee siis hihaan kaksi kertaa ja välissä on 1 ainaoikein silmukka. Reunalla on 4/5 nurjaa silmukkaa.

Jatka mallineuletta tähän tapaan. Kun työ on 14cm, lisää kumpaankin reunaan 1 silmukka. Toista tällaiset lisäykset 16-16-15cm välein yhteensä 3 kertaa = 39-41-43 silmukkaa. Neulo kunnes työn pituus on 51-50-49cm (suurimmissa koissa on lyhyemmät mitat, koska niissä leveämmät olat). Päätä silmukat löyhästi.

Neulo toinen hiha samoin.


VIIMEISTELY:


Sitten neulotaan kaulan resori. Ota odottavat kaulan silmukat puikoille ja nosta lisäksi kaula--aukosta tasaisesti molemmin puolin silmukoita siten että yhteensä sinulla on 50 silmukkaa. Neulo sen jälkeen 1o1n resoria 15 kierrosta (jos haluat kuvan neuleen paksun kaularesorin). Päättele silmukat löyhästi, käännä kaksinkerroin ja ompele nurjalta puolelta resori kiinni. Resorista pystyy helposti tekemään mieleisensä muuttamalla sen pituutta.


Lopuksi neule kootaan yhteen ompelemalla joko neulalla tai virkkuukoukulla nurjalta puolelta saumat yhteen. Aloita liittämällä olkasaumat. Liitä sen jälkeen sivusaumat ja tee liitoskohta uloimmista silmukanreunoista. Liitä tämän jälkeen hiha olkapäähän ja ompele sitten hihan sauma kiinni sisäpuolelta.


Päättele loput langanpätkät ja olet valmis!

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Maisa
,
Hei! Osaatko sanoa paljonko silmukoita pitäisi lisätä jos neuloo ohuemmalla langalla ja puikoilla numero 6? Ihana villapaita!
ReettaPelli
ReettaPelli,
hmm vaikea sanoa ilman että tietää langan paksuutta tarkemmin 🤔Tuon merino langan neuletiheys on 10 x 10 cm = 8 s x 15 krs, joten ehkä helpoiten saa selville neulomalla sillä sun langalla ja 6 puikoilla 10x10cm neliön ja siitä laskee montako silmukkaa ja kerrosta on enemmän kuin tuossa alkuperäisessä langassa. Huomioon tulee toki ottaa se, että kun lisätään enemmän silmukoita, myös tän neuleen kuvio muuttuu/pitää tehdä enemmän kuviota.
nouw.com/reettapelli
Alisa
,
Hei, osaisitko suositella tähän jotain parempilaatuista lankaa missä ei olisi akryyliä tms? Esim alpakka..
ReettaPelli
ReettaPelli,
Hei, esim tämä voisi toimia https://www.adlibris.com/fi/tuote/knit-at-home-nordic-wool-lanka-villalangat-100-g-30588034?article=P30588037 koska se about saman paksuista ja 100% villaa.
nouw.com/reettapelli
Minttu
,
Hei, mietin tekeväni tätä ohjetta hyödyntäen vähän sun Oslo-villatakin tyylisen chunky-villatakin Knit at Home Nordic Woolista, osaisitkohan auttaa keksimään, miten pääntien kavennukset tulis etupuolella tätä ohjetta soveltaen mahdollisimman samanlaisiksi kuin Oslo-takissa? 😊
ReettaPelli
ReettaPelli,
Hmm tää on kyllä vähän haastava muokkaus koska kuviota neuloessa on vaikea kaventaa kappaletta ilman että kuvio muuttuu. Tokihan jos kaventaa vain samaan tapaan niin onnistuu jos kuvio ns kapenee samaan tahtiin siten että se vain loppuu eikä siirry.
nouw.com/reettapelli
Elli
,

Hei millä sävyllä tuo toinen paita on tehty? Toinen sinisellä mutta entäpä tuo toinen?

ReettaPelli
ReettaPelli,
Hei! Tämä toinen oli muistaakseni nimeltään jotain Beige Melange tapaista, mutta kun nyt kurkkasin värivalikoimaa niin näytti ettei sitä tällä hetkellä ole saatavilla.
nouw.com/reettapelli
Emma
,

Jos neuloo tämän Adlibris Felting Woolilla, riittääköhän jos tekee ohjeen L koon mukaan saavuttaakseen M koon? Itsellä ainakin kymppipuikoilla neuletiheys sillä noin 12s/10cm ja kasipuikoilla 14s/10cm. Onko neuvoja/ajatuksia? Miten itse tekisit?

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! Kuulostaa mun mielestä aika toimivalta logiikalta ja uskon että toi on varmasti aika hyvä suhde 😊

nouw.com/reettapelli
Sonja
,

Onko tuo ensimmäisessä kuvassa päälläsi oleva paita itse tehty?

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! se on itsetehty, muttei mun tekemä :--) Löysin sen kirpparilta vuosia sitten <3

nouw.com/reettapelli
Iida
,

Heii, ymmärsinkö siis oikein että neulot tässä nurjat kierrokset aina nurjia silmukoita ja kuvio tehdään vaan oikealle puolella?

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! Joo juuri niin, että nurjalla puolella tulee nurjia silmukoita (poislukien silmukat jotka neulotaan ainaoikein) ja kuvio tehdään vain oikealla puolella 😊

nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli