RKNITS VENLA | HELPPO AINAOIKEIN PATENTTI NEULEOHJE MUHKEAAN VILLAPAITAAN

rknits venla patenttineule villapaita neuleohje

rknits venla

Patenttineule on mun tän hetken lemppari neulomistekniikka, mutta täysi- tai puolipatentti on hyvin hitaasti etenevää neulomista ja koska mä oon tunnetusti vähän kärsimätön tiedän että mielenkiinto kokonaisen villapaidan neulomiseen patentista ei riittäisi. Koska kuitenkin oon ehdottomasti halunnut tehdä patenttikuvioisen neuleen itselleni, olen kuumeisesti googlettanut erilaisia patentti tekniikoita ja lopulta löysin tämän aina-oikein valepatentti tekniikan! ja tää on ehdottomasti tarpeeksi joutuisaa tehdä että munlainen hätähousukin jaksaa sitä näpertää.


Lopputulos tässä ei ole täysin samanlainen kuin patenttineuleessa, mutta yllättävän lähellä! Ja onhan tää nyt ihan omanlaisena kuvionakin myös erittäin kaunis! Selkeästi erilainen kuin perinteinen joustinneule ja tasaisella käsialalla tästä tulee mun mielestä yksi ihanimmista neuletyyleistä. Tärkeintä myös se, että tämä on helppo tehdä! Jos osaat tehdä oikean silmukan, osaat myös tehdä tätä kuviota!


Kuvien villapaita on tehty mun siskolle joululahjaksi ja malliltaan se on vähän kropattu. Suosittelen kuten aina mittaamaan missä kohtaa tekee kainalokavennukset johonkin hyvän kokoiseen villapaitaan. Malliltaan tämä on tutusti oversized ja patentti on suhteellisen joustavaa neulosta.

rknits venla patenttineule villapaita neuleohje


Ohjeesta yleisesti: Villapaidan kaikki osat neulotaan tasona erikseen ja tämä on hyvin oleellista sen vuoksi, että ainaoikein patenttineule onnistuu. Toinen hyvin oleellinen seikka patentin onnistumiseen on se, että työssä on aina parillinen määrä silmukoita. Eli jos haluaa tehdä vähemmällä tai enemmällä määrällä silmukoita, tulee niitä olla kuitenkin aina parillinen määrä. Tasossa ensimmäinen ja viimeinen silmukka neulotaan aina oikein, mikä tarkoittaa sitä että kaksi viimeistä silmukkaa on jokaisella kerroksella oikein. Alkuun voi näyttää siltä että patentti-kuvio ei ala muodostumaan, mutta kannattaa jatkaa sitkeästi noin 3-4 kerrosta minkä jälkeen se alkaa näyttämään “oikealta”.

Tärkeää on myös pitää oikea rytmi (kuten esim myös joustinneuletta tehtäessä). Koska jos rytmi sekoittuu niin patenttiin tulee selkeä virhe. Koska patentti neulotaan tasona, niin rytmitys on aina päinvastainen toisella puolella (kuten myös joustinneuleessa) ja tämä on tärkeää. Tämän vuoksi pitää muistaa aina aloittaa kerros 1:llä oikealla silmukalla ja lopettaa kahteen oikeaan silmukkaan. HUOM! Kerroksen ensimmäinen silmukka myös neulotaan AINA, eikä nosteta puikolle.


Ainaoikein patentti neulotaan nimensä mukaisesti pelkästään oikeilla silmukoilla ja on sen vuoksi hyvin helppo tehdä. Avain ainaoikein patentin on se, että joka toinen silmukka neulotaan normaalisti oikein ja joka toinen silmukka neulotaan kerrosta alempaan silmukkaan. Vaikka ainaoikein patentti on helpotettu versio perinteisestä täysi- ja puoli patentista, näyttää se kuitenkin kauniilta eikä ole mun mielestä mitenkään köyhän miehen versio. Täysi- ja puolipatentti on huomattavasti hitaampaa neulottavaa ja henkilökohtaisesti oon sitä mieltä, ettei ehkä sen arvoista. Englanniksi ainaoikein patentti taitaa kulkea nimellä fishermans rib ja onkin tuttu perinteisistä kalastajan villapaidoista.


Tarvikkeet:


Koot: S-M-L
Lanka: Adlibris Felting Wool menekki n. 6 kerää
puikot: koko 10 ja 7 resoriin

pdf ohje saatavilla


Ainaoikein patentti neulotaan rytmillä oikea silmukka - oikea silmukka kerrosta alemmas.

Katso Dropsin video yllä selvennykseksi. Tällä tavalla kun neulotaan kerrosta alempaan silmukkaan, yllä oleva silmukka ns. putoaa päälle ja muodostuu kuvio. Saattaa mennä hetki että tämä tekniikka onnistuu, mutta nopeasti siihen pääsee sisälle ja neulominen muuttuu joutuisaksi. Kannattaa opetella jo aikaisessa vaiheessa tunnistamaan että mihin kohtaan tulee oikea silmukka ja mihin tulee silmukka alla olevaan kerrokseen (sen oppii näkemään patentti jäljestä samaan tapaan kuin joustinneuleessakin), jotta voi tarkistaa tämän keskellä kerrosta jos sekoaa rytmissä. Valitettavasti jos tulee yksi kierros (tai muutama silmukka) väärällä rytmityksellä on korjaaminen vähän hankalampaa, koska alempaa kerrokseen neulotut silmukat on jo ns. pudonneet. Jos näin kuitenkin käy, kannattaa purkaa siten että alempaan kerrokseen neulotut silmukan kohdalla nostaa ns. kaksinkertaisen silmukan takaisin puikolle ja sitten ennen kuin sen työstää uudelleen se pitää ns. nostaa uudelleen oikealle kohdalle samaan tapaan kuin korjaisi karannutta silmukkaa.


rknits venla patenttineule villapaita neuleohje
Vartalo: etu ja takapuoli neulotaan erikseen.

Luo 48-50-54 silmukkaa ja neulo ensin 8 kerrosta joustinneuletta. Halutessaan joustinneuleen voi tehdä pienemmillä puikoilla, jos siitä haluaa napakamman. Vaihda tämän jälkeen halutessasi toiseen väriin (ja koon 10 puikkoihin) ja aloita heti neulomaan ainaoikein patenttia (lue kuvaus yltä ja katso video).

Ensimmäinen silmukka neulotaan oikein (HUOMAA että ensimmäinen silmukka kerroksella neulotaan!) ja sen jälkeen alkaa heti patenttikuvio. Jatka patenttia kunnes kappaleen pituus on n. 35 cm. Tämän jälkeen alkaa kainalokavennukset.

Kavennukset tapahtuu parillisina, jotta työssä säilyy aina parillinen määrä. Kavennukset tulee rytmissä 2 - 2 - 2 ja tapahtuvat molemmin puolin työtä peräkkäisillä kerroksilla aina kerroksen alussa. Kavennukset tehdään ylivetokavennuksena, mutta sillä erotuksella että silmukkaa ei nosteta vaan kaikki silmukat neulotaan, jonka jälkeen edellinen silmukka nostetaan ylitse. Säilytä patentti-rytmi kavennusten ajan samana kuin ennenkin. Kappaleesta kaventuu 12 silmukkaa kaikissa koissa, jäljellä 36 - 38 - 42


Kun kavennukset on saatu valmiiksi neulo kunnes kappale on 41 cm pitkä. Tämän jälkeen työ jaetaan kolmeen osaan koko s= 12-12-12, koko m=14-10-14, koko l=16+10+16 ja olkapäät neulotaan erikseen täyteen mittaan. Keskimmäinen silmukkamäärä jää kaulan resoriin. Neulo ensin toinen olkapää jatkaen samaa patentti rytmiä. Neulo olkapäätä 4 kerrosta/43cm, jonka jälkeen päättele löyhästi. Tee toinen olkapää samoin ja jätä keskimmäiset kaularesorin silmukat odottamaan.


Takaosa neulotaan samaan tapaan kuin etupuoli.


Hihat: Neulotaan tasona ja ne ovat ns. pallomaiset

luo 22 silmukkaa ja neulo niillä ensin joustinneuletta 8 kerrosta (resorin voi tehdä pienemmillä puikoilla). Viimeisellä joustinneule kerroksella lisää 12 silmukkaa siten että lopputuloksena on yhteensä 34 silmukkaa. Tämän jälkeen vaihda väri halutessasi ja aloita patenttikuvio. Neulo kunnes hihan pituus on 48 cm ja tämän jälkeen tehdään olkapään kavennukset. Kavenna rytmissä 2 - 2 - 2 rytmissä molemmin puolin ja sen jälkeen neulo vielä 4 cm. Tämän jälkeen päättele hiha löyhästi.

Tee toinen hiha samoin.


Kokoaminen: ota odottavat kaulan silmukat puikolle ja nosta olkapäiltä silmukoita kaulalle siten että yhteensä saat noin 50 silmukkaa (jos teet kaulan resorin pienimmillä puikoilla kannattaa nostaa esimerkiksi 60 silmukkaa kaulanresoriin, jottei siitä tule liian tiukkaa). Neulo 1 o 1 n joustinneuletta noin 13 kerrosta (tai haluttu mitta) ja tämän jälkeen päättele resori löyhästi. Käännä resori halutessasi kaksinkerroin sisäpuolelle ja ompele se kiinni kaulalle.

Ompele sivusaumat sisäpuolelta yhteen ja huolehdi että kainalo tulee samaan kohtaan. Liitä tämän jälkeen olkapää ja sen jälkeen hihat. Yhdistä hiha putkiloksi nurjalta puolelta ja sen jälkeen sovita hiha hiha-aukkoon siten että kavennettu osa tulee kainaloon ja päätelty osa tulee olkapäälle. Huolehdi että hiha jakaantuu tasaisesti hiha-aukkoon. Päättele irtolangat ja olet valmis!


rknits venla patenttineule villapaita neuleohje
rknits venla patenttineule villapaita neuleohje

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Linda
,

Moikka. Pystytkö antamaan mittoja valmiista paidasta, että mikä on rinnanympärys esim. S-koossa tai vastaavasti L-koossa?

ReettaPelli
ReettaPelli,
Hei! S-koon leveys on n. 50cm eli ympärys tällöin n 100cm! Omalla käsialalla M koko on n 5cm leveämpi/isompi!
nouw.com/reettapelli
Saara
,

Hei! Kiitos kivasta ohjeesta:) Sopisiko tässä käyttää myös novitan hygge wool -lankaa? Ja osaatko sanoa kumpi näistä vaihtoehdoista olisi pehmeämpää/ei kutiavaa, kun itseä vähän arveluttaa tuo kutisevuus. Ja onko tämä ohje tuohon vähän cropattuun neuleeseen vai pitempään? Itse haluaisin hieman kropatun! Ja käytitkö tässä pöyröpuikkoja vai ihan pelkkiä puikkoja, ja eri pituuksia? En ole koskaan neulonut villapaitaa, niin tulee mieleen paljon kysymyksiä:D

ReettaPelli
ReettaPelli,
Hei! Uskon että se toimisi tähän myös hyvin, se on ehkä vähän vielä paksumpaa kuin tämä mun käyttämä lanka, jolloin neuleesta tulisi vähän vielä chunkympi 😊 Mun on vaikea arvioida tota kutittavuus asiaa, koska mulla mikään ei kutita :--D Mutta ehkä hygge on vähän sileämpi lanka kuin tämä mun käyttämä! Ja neuleen mittaa saa helposti itse säädeltyä sen mukaan mihin kohtaan tekee kainalon! joten suosittelen mittaamaan mikä on itselle hyvä mitta (helma-kainalo) esim toisesta omasta neuleesta ja tekemään sen mukaan 😊 Tähän tarvii pyöröpuikot (koska silmukoita on niin paljon) mutta itse työ neulotaan tasona, jolloin sillä mitalla ei ole niin suurta merkitystä mutta 60cm/80cm on hyvä! Kaulan resori neulotaan suljettuna neuleena ja siihen tarvii 40cm pyöröpuikon.
nouw.com/reettapelli
Saara
,

Hei! Halusin varmistaa vielä noista kainalokavennuksista, tehdäänkö ne siis ihan peräkkäisillä kierroksilla kaikki, ettei siis neulota kavennuskierroksien väliin yhtä normaalia kierrosta? Mun etupuolen hihan reiät näyttää tällä hetkellä vähän liian tiukoilta niin mietin oonko kaventanut väärin tms:D

ReettaPelli
ReettaPelli,
Hei! Kavennukset tapahtuu juuri niin, eli peräkkäisillä kerroksella kerroksen alussa kaventuu se 2s. Toki jos tuntuu että se tekee liian nopeasti kavennukset, niin väliin voi tehdä yhden noarmaalin kierroksen! Kavennusten jälkeen toki neulotaan normaalisti tasona kaulalle asti, joten hihan aukko kasvaa siinä samalla 😊
nouw.com/reettapelli
Silja
,

Moikka, kiitos hyvästä ja selkeästä ohjeesta! Minulla on hihan neulominen kesken ja mietin, kuinka monta silmukkaa olkapään kavennuksessa on tarkoitus kaventaa?

ReettaPelli
ReettaPelli,
Hei! Kiva kuulla, että ohje on selkeä 😊 Hihassa kaventuu olkapäällä yhteensä 12 silmukkaa, 6 molemmissa reunoissa!
nouw.com/reettapelli
Siiri
,

Moi! Mulla on Novitan valikoimasta jo poistunutta Kelo-lankaa, jolle puikkosuositus on 8 ja neuletiheys 11 s = 10cm ja 15 krs = 10 cm. Onnistuisikohan tämä tai muut ohjeistasi tästä langasta kymppipuikoilla? Vai kannattaisikohan esim. tehdä isommassa koossa? Tai vaihtaa pienempiin puikkoihin? Kiitos ihanista ja selkeistä ohjeista! 😊

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! hmm uskoisin että tää ohje vois hyvinkin toimia tolla langalla! Ja jos teet 10 puikolla niin voi olla ettei edes tarvitsisi tehdä isompaa kokoa tällä ohjeella 😊 Jos teet 8 puikoilla niin sitten tekisin vähän isommassa koossa/lisäisin vähän enemmän silmukoita jottei tule liian pieni lopputulos, toki tää ohje on valmiiksi vähän "oversized" joten riippuu omasta mieltymyksestä! 😊 Ekaksi kannattaa vähän toki testata että minkälainen jälki tulee 10 puikolla tosta langasta, tuleeko neuloksesta liian löysä vai toimiiko se isommilla puikoilla. Oman kokemuksen perusteella aina oikein patentti toimii hyvin jos tekee isommalla puikolla mitä langalle suositellaan!

nouw.com/reettapelli
Ella
,

Onko kyseinen neulepaita tehty felting woolen white vai off white sävyllä? Mietityttää langan väritys kun netistä tilaa

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! Tämä sävy on se "white" 😊 Molemmat sävyt tosi kivoja, luonnonvalkoinen on nimensä mukaisesta selkeästi vähän lämpimämpi valkoinen kun taas se normaali valkoinen on raikas muttei liian kylmä sävyltään kuitenkaan!

nouw.com/reettapelli
Kirsi
,

Hei! Aivan ihana neule ja valkoisen sävy! Onko felting wool -lanka kutittavaa ihoa vasten, koska on 100% villaa?

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! kiitos <3 omasta mielestä tää lanka ei ole yhtään kutittavaa, en myöskään oo saanut keneltäkään palautetta että olisi ollut liian kutittava villapaita 😊 toki meillä kaikilla on niin erilainen kokemus siitä mikä kutittaa ja mikä ei! Tää lanka on mun mielestä todella pehmeää, joskin vähän pörröistä käsittelemättömyytensä vuoksi.

nouw.com/reettapelli
Pihla
,

Moi! Tilasin DROPS Snow-lankaa (https://www.garnstudio.com/yarn.php?show=drops-snow&cid=11) 12 50g kerää ja ajattelin alunperin tehdä sillä sun original-helmineuleen, mutta sopisikohan se tähänkin? Kun tässä käytetty tuota samaa felting wool-lankaa kuin helmineuleessakin, ja katsoin felting woolin vastaavan aikalailla täysin tota omaa lankaani.

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! joo toimii varmasti myös tässä! 😊

nouw.com/reettapelli
Nanna
,

Kiitos ihanista ohjeista! Pystyisitkö avaamaan enemmän tuota purkamisen jälkeen jatkamista / pudonneiden silmukoiden takaisin poimimista? Tai osaatko sanoa löytyisikö jostain videota tai kuvaohjetta? En millään hahmota tuosta postauksessa olevasta tekstikuvauksesta. Löytämäni ohjeet tuntuivat olevan vain tavanomaiselle patentille/briossille langankiertoineen.


Tässä pohdin pitääkö purkaa koko osio kun en meinaa saada jatkettua oikean näköisesti. 😅

ReettaPelli
ReettaPelli,

En ole itse ainakaan törmännyt kuvaohjeeseen/videoon silmukoiden poimimiseen tällä tekniikalla, jos totta puhutaan en tiedä mitään muuta ohjetta jossa tätä ees käytetään mun omien ohjeiden lisäksi 😃 Tällä tekniikalla jatkaminen purkamisen jälkeen on vähän vaikeampi juttu nimenomaan kun pitää ottaa huomioon se miten alempaan kerrokseen neulotut silmukat menee.


mutta siis jos on samalla kerroksella vaan purkanut takaisin päin muutaman silmukan, niin silloin se pudotettu s otetaan puikolle kahtena lenkkinä samasta kohtaa mistä se on alunperin neulottu. Jos oot purkanut pari kerrosta siten että otit puikon pois työstä ja purit niin silloin pitää muistaa ottaa se pudotettu s samalla lailla kahtena lenkkinä puikolle. En oikein osaa selittää tota 2 lenkkiä sen tarkemmin, mutta jos miettii että kun neulot alempaan kerrokseen niin silloin puikko viedään 2 langan alitse, niin nämä 2 on ne jotka tällöin tulee ottaa puikolle uudestaan. Mutta jos s pudonnut pari kerrosta niin silloin se pitää nostaa takaisin puikolle mukaillen sitä alkuperäistä rytmiä. Mä en valitettavasti oo tehnyt sitä niin montaa kertaa itse että osaisin sen yksinkertaisesti selittää 😅 En tiedä oliko tästä yhtään apua, mutta periaatteessa langankierrolla neulotulla patentista tulee sama lopputulos kuin jos neulotaan s kerrosta alempaan silmukkaan. Joten ehkä niistä videoista on vähän apua?

nouw.com/reettapelli
Sofia
,

Hei, osaatko tarkentaa yhtään tuota hihojen päättelemistä?😊 Ymmärsinkö oikein, että joka kierroksen alussa kavennetaan 2 silmukkaa niin kauan kunnes 4 cm on neulottu päättelyiden alottamisesta?

ReettaPelli
ReettaPelli,

Hei! joka kerroksen alussa päätellään 2 s, molemmissa reunoissa ja sen jälkeen kun se on tehty 3 kertaa, niin neulotaan vielä lisää 4cm 😊

nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli