ROADTRIP JOTUNHEIM KANSALLISPUISTON YMPÄRI

Kerroinkin jo aiemmin, että tän vuoden Norjan roadtrip suuntasi Jotunheim kansallispuistoon ja sen ympäri. Poikaystävän suvulla on mökki näillä kieppeillä ja se toimikin meidän tukikohtana tällä reissulla teltan lisäksi. Tää mökki on mun safeplace Norjassa ja rakastan siellä käymistä! Erityisen tästä reissusta teki sen, että mun perhe liittyi meidän matkaan ja reissattiinkin sitten isommalla porukalla. Suunnitelmissa meillä oli vain pari vaellusta vuorille ja telttailu vuonojen kupeessa. Parasta roadtrippaamisessa on ehdottomasti sen spontaanisuus ja se, että mitä vain voi tapahtua. Parasta onkin se, ettei tee liian tiukkaa tai tarkkaa aikataulua ja suunnitelmaa, vaan antaa mahdollisuuksien viedä mukanaan.

Jotunheimin kansallispuisto on kyllä ehdottomasti vierailun arvoinen ja parhaimmillaan tiet siellä kohoaakin yli 1400 metriin! Me kiivettiin Bitihorn nimiselle huipulle 1607 metriin kansallispuistossa ja yövyttiin teltassa Lærdal nimisessä kylässä. Sen jälkeen jatkettiin matkaa vuonoa pitkin kansallispuiston länsi-luode puolelle alla olevan kuvan mukaisesti (suurinpiirtein) ja ajeltiin vuonon vartta kunnes lopulta noustiin vuoristoon lumihuippuisten vuorien korkeudelle. Matkanvarrella vierailtiin Ornesin puukirkossa joka on yksi Unescon maailmanperintö kohteista ja kavuttiin Feigumfossen vesiputouksen juurelle! Kannattaa ottaa huomioon että osa teistä on auki vain kesäisin, koska näillä seuduilla on talvisin yksinkertaisesti vain niin paljon lunta, ettei teitä voida pitää auki. Jotkin kesätiet on myös maksullisia niiden ollessa yksityisten ihmisten ylläpitämiä, joten kannattaa varautua maksamaan puomilla kortilla ajo-oikeus. Teiden varret on myös täynnä lehmiä ja lampaita, jotka ei oikein ole innostuneet väistämään :---D

Halusin jakaa muutamia kuvia meidän reissulta, vaikken kirjoitakkaan mitään täydellistä matkaopasta näille kohteille! Otin tän retken todellakin lomana ja kuvasin yllättävän vähän mun standardiin nähden :---D Toivottavasti tästä postauksesta on vähän apua, jos suunnitteilla on reissu tälle alueelle. Ainakin tää voi toimia inspiraation lähteenä jos ei muuna!

@Lærdal

Yövyttiin täällä leirintäalueella ja saatiin nauttia ihanasta auringonlaskusta vuonon taakse. Mun makuun leirintäalueet on vähän turhan täynnä ihmisiä, mutta vessa on ihan kiva luksus haha. Parasta kuitenkin mun mielestä on telttailla ihan luonnonhelmassa omassa rauhassa.

@Solvorn

Tehtiin nopea haikki Feigumfossen vesiputoukselle, tai niin luultiin. Kuviteltiin että vesiputous on ihan tien vieressä, mutta olisihan se pitänyt tietää että Norjassa kaikki on vähän kauempana haha. Loppupeleissä tänne piti nousta noin 150 korkeusmetriä ja aikaa meni ylöspäin noin 30min nopealla temmolla. Tuntuu että oon sanonut tän aiemminkin, muttä tämä(kin) putous on jonkun mukaan yksi Norjan korkeimmista vapaana putoavista!

Yli 1400 metrissä! Ihan huikeaa, että tie kulkee näin korkealla ja kesälläkin täällä voi kävellä hangessa. Meille sattui hyvät kelit ja vaikka oltiin näin korkealla oli lämpöasteita 20 mittarissa. Näiden teiden ajaminen on kyllä yhtä nautintoa, kun ne mutkittelee vuorien vierestä.

locals

Maisemat Bitihorn vuoren huipulta! Bitihorn kohoaa 1607 metriin ja aikamoinen kiipeäminen tänne kyllä on. Autolta huipulle meni noin 1h40min ja näkymät oli kyllä sen hikoilun arvoiset! Harmiksi sää ei kirkastunut tän enempää, koska täältä olisi kirkkaalla säällä nähnyt pitkälle. Tästä kuvasta on vaikea hahmottaa kuinka korkealla oltiin, mutta tuo alhaalla näkyvä järvi oli korkeammalla kuin meidän aloutuspiste.

retkieväät<3

Kirjoitinkin että ostin oman trangian ja vitsit tykkään tehdä sillä ruokaa. Jokin siinä vaan viehättää kun tekee luonnossa yksinkertaista sapuskaa retkikeittimellä! Varsinkin nokipannu sumppi maistuu parhaalta kahvilta koskaan. Erityisesti vuorenhuipulla. Saatiin poikaystävän kanssa tuliaisiksi perheeltä emaliset muumimukit ja ne on mitä parhaimmat retkeilyyn (vaikkakin kahvin juontiin älyttömän kuumat pitää kädessä). Pakko sanoa myös, että vegaaniset retkieväät on toodella kätevät, koska ei tarvitse miettiä meneekö raaka-aineet pilalle nopeasti ilman jääkaappia.

Vuonojen vesi on aina jäätävää ja uskomattoman kirkasta, mutta mun on aina päästävä uimaan! Löydettiin näissä kuvissa oleva uimapaikka ihan tienvarresta Feigumfossenin jälkeen.

Galdhøpiggen. Norjan ja samalla koko Pohjois-Euroopan korkein vuori (2469m). Mietittiin ensin tänne vaeltamista tällä reissulla, mutta koska sinne satoi juuri ennen matkaa lunta niin päätettiin jättää seuraavaan kertaan. Norjassa oon kyllä oppinut realistisesti arvioimaan oman kuntotason sekä varusteiden tason ja toteamaan milloin jokin vuori on too much. Kaunis se on kyllä kaukaakin ja joku päivä sinne on ehdottomasti päästävä!

Tää puneinen anorakki on äidin vanha ja ostettu ennen mun syntymää! Sillä alkaa olla aika paljon retkikilometrejä jo takana ja edelleen se on ihan täydellinen retkeilyyn! Mä rakastan värikkäitä ulkoiluvaatteita ja oon kerryttänyt aika kätevän varaston Norjassa asumisen aikana. Pakko kyllä sanoa, että hyvät vaatteet tekee ulkoilusta vielä mukavampaa.

ja viimeisenä minä istumassa tuvan portailla haikin jälkeen! Ainut syy miksi voisin kasvattaa pitkän tukan on se, että se on kätevä laittaa kiinni vaeltamista varten haha. Tää mun lyhyt tukka muodostuu kyllä aikamoiseksi tuulitukaksi reissun päällä, mutta se kuuluu asiaan. Löysin vihdoinkin haikkauskengät jotka on a) hyvännäköiset ja b) hyvät jalkaan. Naurettavaa ehkä, mutta en vaan suostu ostamaan rumia haikkikenkiä ja usein ne tuppaa olemaan ihan kamalia. Miksi naisten kengät on vielä aina leiskuvan pinkkejä? Haglöfsiltä löytyy kivat nahkaiset haikkauskengät, sellaiset perinteiset ja ihme kyllä mun rakkojalat viihtyi näissä myös tosi hyvin! Yksi pieni rakonalku syntyi kantapäähän, mutta ei mitään jota ei nopealla teippaamiselle pelastettu. Jos siis etsinnässä on hyvännäköiset + hyvät haikkikengät voin suositella näitä ehdottomasti (Haglöfsiltä löytyy muitakin kivoja malleja)!

Toinen lemppari on ylläolevassa kuvassa näkyvät Fjällrävenin vaellushousut. Nää on tuhottoman kalliit ja sen vuoksi en olekaan raaskinut niitä ostaa ennemmin, mutta löysin nää hyvästä alennuksesta tänä kesänä ja en voinut olla ostamatta. Varsinkin tää punainen väritys on ihan täydellinen! Oon ihan koukussa Fjällrävenin varusteisiin varsinkin niiden retrolookin takia :---D Mitä retrompi, sen parempi. Musta on muodostunut Norjassa vähän varustesnobi...

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Linaerix
Linaerix,
Looks amazing!
nouw.com/linaerix
ReettaPelli
ReettaPelli,
Thanks! Norway is so beautiful 😍
nouw.com/reettapelli
simplymariana
simplymariana,
Beautiful pictures and landscapes. x
nouw.com/simplymariana
ReettaPelli
ReettaPelli,
Thanks! The landscapes were even better in nature 🙈
nouw.com/reettapelli
simplymariana
simplymariana,
No doubt! Beautiful pictures 😊 x
nouw.com/simplymariana
essi
,
Oi, ihania kuvia! vähän oon pohdiskellut norjaan vaeltamaan lähtemistä! mikä tuo housujen malli muuten on? mäkin rakastan fjällrävenin retkivaatteita haha 😃
ReettaPelli
ReettaPelli,
Voi kiitos! Varmasti kannattaa lähteä vaeltamaan 😍 nää on Keb malliset ja mulla on muistaakseni high waist ja curved malli vielä erikseen ja ne istuu tosi kivasti 👌🏻 fjällrävenin vaatteet on kyllä parhaita 😁
nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli