SPRING/SUMMER '20 VAATEMALLISTO


Oon kevään myötä jälleen innostunut ompelusta ja melkein yhden vaatemalliston verran oonkin jälleen tänä keväänä itselleni ommellut kevät ja kesävaatteita. Tykkään erityisesti kesävaatteiden ompelusta, koska se toimii hyvänä vastapainona talven villapaidoille! Tänä vuonna oon erityisesti ihastunut maxi-siluetteihin mikä toistuu muutamassa mekossa jonka ompelin jo alkukeväästä. Tän lisäksi oon ommellut myös muutaman haalarin, koska mikään ei ole helpompaa kuin kiskaista haalari päälle kesäpäivänä!


Ajattelin että olisi kiva jakaa muutamat kuvat näistä itsetehdyistä luomuksista, jos ne vaikka inspiroisi teitäkin kaivamaan ompelukoneen esille! Mulla on tapana käyttää kaapista löytyviä vaatteita kaavojeni pohjana, enkä perinteisessä mielessä ollenkaan kaavoita ompelutöitäni. Sen sijaan asettelen jo olemassa olevan vaatteen kankaan päälle siten, että voin leikkaa sen ääriviivoja myötäillen tarvittavat osat. Tän vuoksi mulla ei luonnollisestikkaan ole mitään kaavoja jakaa luomuksistani ja koska olen itse vielä aika "kokeilu"-asteella, en koe että mun kannattaa alkaa ketään ohjeistamaan omepelemisessa!


Parhain vinkki minkä mä voin antaa vaatteiden ompeluun on se, että lähtee rohkeasti kokeilemaan. Suosittelen ensiksi ostamaan esimerkiksi edullista puuvillakangasta tai kangaskauppojen jämälaareista alennettuun hintaan kangaspaloja, koska tällöin ei ole niin vakavaa, jos ensimmäinen työ ei onnistu aivan odotusten mukaan. Ompelu, niinkuin kaikki muutkin taidot, on asia jossa kehittyy vain itse tekemällä ja opettelemalla ja juuri se tekee siitä niin kivaa. Mulle itselle toimii loistavana motivaattorina se, että huomaan kehittyvän vaate vaatteelta tässä hommassa ja sen myötä uskaltaa myös ottaa työn alle vähän haastavampiakin projekteja.


Mutta niihin vaatteisiin!Mulla on tapana ostaa juurikin niitä jämäpaloja kangaskaupasta, mikä johtaa siihen että mun pitää keksiä mitä mistäkin sitten tekisin, sen sijaan että ostaisin kankaat jotain tiettyä projektia varten haha. Tässä loistavana apuna on niin Instagram ja Pinterest, josta tallentelen itselleni kuvia vaatteista joita voisi olla kiva kokeilla tehdä itse.


Kun näin kuvan vastaavanlaisesta simppelistä mekosta, syntyi idea tähän minimalistiseen suoralinjaiseen kesämekkoon. Tässä mekossa on ohuet spagetti-olkaimet ja pituus tässä on midimittainen (niin paljon kuin mulla sattui olemaan kangasta haha). Tää on itseasiassa identtinen etu ja takapuolelta sillä erotuksella että etupuolella on rintojen kohdalla "vekit" auttamassa istuvuuden kanssa. Vekkien teko on kyllä yksi osa-alue jossa tarvin vielä harjoittelemista! Tässä mekossa ne onnistui yllättävän hyvin.

Juhlaviin asusteisiin yhdistettynä tästä kuoriutuu melkeinpä hyvinkin fiini juhlamekko, mutta remmisandaalien kanssa tää toimii niin rannalla kuin kaupungissakin.Pellavahaalari on mun tän kauden yksi lemppareista! Haalareiden teko on ihanan haastavaa, varsinkin sillloin jos kangasta on nippa nappa tarpeeksi haha. Varastosta löytyi ihanan luonnollisen beigen värinen pellavakangas ja palloilin pitkään sen suhteen että mitä siitä tekisin. Lopulta päädyin yksinkertaiseen pellavahaalariin napeilla ja kiristysnyörillä ja oon lopputulokseen tosi tyytyväinen!

Taiteilin tähän haalariin jopa taskutkin ja siitä oon erityisen ylpeä! Tää on malliltaan tosi yksinkertainen suora linjainen haalari, johon saa muotoa kiristämällä vyötärönauhaa. Ennen tein aina kuminauhallisia vyötäröitä, mutta tänä vuonna oon innostunut tekemään samasta kankaasta ohuen nyörin jonka voi pujottaa kujaan.


Lyhyet hihat ja v-aukkoinen kaulus oli kompromissi ratkaisu, koska kangasta ei tosiaankaan jäänyt yhtään ylitse, mutta itseasiassa oon tyytyväinen tähän lopputulokseen.Suloinen ruudullinen midimekko maxi mittasuhteilla on kevään ekoja töitä. Rakastan tätä mallia mitä on näkynyt nyt vähän kaikkialla, jossa mekon helma on hyvin runsas ja hihoista löytyy myös voluumia. Hihojen suussa on kuminauhat joiden avulla niistä voi tehdä hyvinkin pussimaiset tai sitten pitää niitä rennosti vajaamittaisina.


Olennaista tän mekon maxi mittasuhteisiin on se, että vyötäröltä lähtevä helma osa on huomattavasti leveämpi kuin mekon yläosa. Tällöin se avautuu nätisti ja luo kevyen fiiliksen mekkoon!Halusin mun vaatekaappiin hyvin simppelin haalarin joka olisi täydellinen niihin kuumiin kesäpäiviin kun ei oikeastaan huvita pukea mitään päälle. Tässä haalarissa on V-aukko ja paksut olkahihnat ja se levenee tasaisesti shortsiosaan. Mun vartalotyypille on vaikea tehdä haalareita joissa vyötäröä ei ole kiristetty erikseen, koska kokoero vyötärön/yläkropan ja lantion ja takapuolen välillä on niin iso. Tässä mallissa ongelmana oli vielä se, että en suunnitellut tähän mitään avaamis-mekaniikkaa, joten se pitää pukea alakautta päälle :--D Onneksi sain mittasuhteen suhteellisen hyvin toimimaan!

Halusin tähän haalariin erityisesti hulmuavat ja pitkät lahkeet ja syvän V-aukon, mutta unohdin että syvissä v-aukoissa on aina se ongelma että ne paljastaa liikaa... Tää haalari taitaa tarvita vielä vähän muokkausta, jotta se pysyy turvallisesti päällä.

Kankaana mulla tässä on ihana miniruudullinen vähän ryppyinen puuvillakangas!Ja viimeisenä toinen mekko maxi-mittasuhteilla! Toisin kun siinä edeltävässä ruudullisessa mekossa, tässä on kolme osaa ja hameen helma levenee kahteen kertaan. Tässä on samaten kuminauhat hihojen reunassa, jotka mahdollistaa muhkeat hihat. Mitaltaan tää on vähän pidempi kuin ruudullinen versio, jättäen kuitenkin nilkat paljaaksi. Halusin nimenomaan vähän pätkäistä pituudesta pois, jotta yleisilme ei muodostuisi niin raskaaksi.


Mikä näistä on lemppari? Inspiroiko tää sua ottamaan omepelukoneen esille? <3


Tykkää-merkinnät

Kommentit

Venla,
Lemppari on ehottomasti tuo pellavahaalari! En ihan sellaista uskalla lähteä kokeilemaan, mutta todellakin sain inspistä näistä 😊 taidan tässä pian kipaista hakemassa jotain puuvillaakangasta Eurokankaasta ja kokeilla ilman kaavoja (mieleisen kaavan löytäminen on kuin etsisi sitä neulaa heinäpellosta) jotain helppoa, väljää kesäpaitista.
venlankaa.com
ReettaPelli
ReettaPelli,
Ihana kuulla, kiitos!! ja pellavakangas on kyllä niin ihana päällä kesällä :---)) Alkuun olin kanssa vähän skeptinen haalarin suhteen, mutta loppupeleissä jos osaa tehdä housut ja paidan, niin sitten ei ole kaukana siitä että haalari myös onnistuu! Ne kun täytyy vain keskeltä yhdistää niin haalari on valmis 😉
nouw.com/reettapelli
Lotta
,
Ai että tuo pellavahaalari on ihana!!! Pitääpä omasta juhlahaalarista ottaa mallia/kaava ja tehdä rennompi kesäinen haalari, ehkäpä vielä pellavasta <3!! Ja kesäpaitoja pitää myös rueta väsäämään, kun kaikki on tällä hetkellä tummia ja perus t-paitoja 😃
ReettaPelli
ReettaPelli,
Kiitos!! se helpottaa kyllä kun on valmis haalari mistä ottaa vähän mittoja projektiin ja suosittelen ehdottomasti pellavaa materiaaliksi, se on ihanan tuntuinen päällä kesän helteillä :---)) Kesäpaidat onkin ehkä yksi kivoimmista projekteista!
nouw.com/reettapelli
Jenni,
Beige haalari on kyllä todella hieno ja hyvän näköinen! Tykkään myös tuosta pitkästä hulmuavasta valkoisesta mekosta. Tosi rento pitkiin kesäpäiviin 😊
Ihanaa, että on vielä ihmisiä jotka osaa tehdä itse vaatteita. Pitäisi ehkä itsekkin kaivella ompelukone varastosta ja kokeilla tehdä jotakin.
psitraveltoo.wordpress.com
ReettaPelli
ReettaPelli,
Kiitos! Samaa mieltä, että tuo valkoinen on täydellinen kesämekko! Ja ehdottomasti ompelukone esille ja projektit tulille :--)) Ompelu on siitä niin mukavaa, että nopeasti huomaa miten oma kädenjälki kehittyy ja jälkeä tulee suhteellisen nopeasti!
nouw.com/reettapelli
AnnaTeresia
AnnaTeresia,
Oli pakko kommentoida, aivan ihania noi sun luomukset! Itelläni kanssa sama harrastus ja vitsit, miten kivaa nähdä muiden tekevän samaa! Mun ehdoton suosikki on toi ruutumekko 😍
nouw.com/annateresia
ReettaPelli
ReettaPelli,
voi kiitos! Ompelu on ihana harrastus<3
nouw.com/reettapelli
holisticbeautycorner
holisticbeautycorner,
Hienoja luomuksia! Ihana tuo ruudullinen mekko!
nouw.com/holisticbeautycorner
ReettaPelli
ReettaPelli,
Kiitos! Se on kyllä oma lemppari myös :--))
nouw.com/reettapelli
HetaKP,
Tosi ihania luomuksia! 🤩 Ja mulla muuten pitkälti sama taktiikka ompeluhommissa, otan mallia jo olemassa olevista vaatteista ja sitten muokkaan oman maun mukaan kaavaa. Teen siis kyllä paperille ne vaatteen ääriviivat just koska monesti on mielessä joku muutos kaavaan. Mutta tosi toimiva tekniikka, ei tarvi ettiä hulluna mistään valmista kaavaa jos on joku ompeluvisio mielessä! 😊
www.hetakp.blogspot.com
ReettaPelli
ReettaPelli,
Kiitos! 🤗 Se on kyllä kätevää kaavoittaa osin itse kun saa helposti yhdistelyä omia ideoita ja vanhoja vaatteita malliksi! En oo ees varma osaisinko seurata kunnon valmiiden kaavojen ohjeita 😅
nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli