STARTTIOPAS: NÄIN ALOITAT VAATTEIDEN OMPELEMISEN


Lupasin kirjoittaa vähän tarkemmin siitä miten kannattaa aloittaa vaatteiden ompeleminen ja mistä edes aloittaa. Vaatteiden ompelu on juuri sellainen isohko projekti, joka on vaikea aloittaa jos ei ole entuudestaan mitään kokemusta ompelemisesta. Kaikilla meillä on varmaan vähän kokemusta ompelukoneen käytöstä peruskoulusta ja sen lisäksi mä oon ollut vähän itse myös kiinnostunut vuosien varrella ompelusta äitini innostamana. Tehtiin muunmuassa äidin kanssa yhdessä mun vanhojentanssimekko! Mutta ennen tätä vuotta en oikeastaan ommellut mitään ihmeempää kuin muutaman kuminauhavyötäröisen hameen. Tärkein onkin juuri se kiinnostus ja kärsivällisyys lähteä opettelemaan, koska kukaan ei ole seppä syntyessään! Lupaan että teet varmasti virheitä, mutta mun mielestä mikään ei ole parempaa kuin se tunne kun opit jonkun uuden taidon. Okei ehkä tärkein on sittenkin se ompelukone, koska vaikka käsin voi tehdä jotain projekteja, on se hyvin oleellinen väline tähän hommaan.


Mä ostin juuri pari viikkoa sitten ensimmäisen oman ompelukoneen ja päädyin Singerin Simple malliin (en olisi halunnut vaaleanpunaista konetta, mutta minkäs teet). Jos olisin valinnut värin perusteella olisin tietenkin ostanut tämän keltaisen version, mutta luonne ei antanut periksi maksaa enemmän vain pelkästä väristä :----D Tiesin jo lainassa olleiden ompelukoneiden kautta, että en tarvitse mitään kovin monimutkaista/1000 eri toimintoa omaavaa konetta, vaan mulle riittää varsin hyvin se, että siinä on perustoiminnot kunnossa. Perusompelukoneiden hinnatkin on mukavasti pienempiä, kuin niiden vähän edistyneimpien koneiden.

Kannattaa ennen kuin ostaa omaa konetta vähän kysellä lähipiiristä, että olisiko kellään antaa konetta lainaksi. Joistain kirjastoista voi kai kanssa lainata? Anyways, on hyvä vähän kokeilla ensin miten ompelu sujuu ennen kuin investoi itse isohkoa summaa omaan koneeseen!

Mä en oikein voi sanoa malleista ja merkeistä mitään muuta, kuin että toi mun Singer on toiminut tähän mennessä hyvin.


mitä välineitä tarvitset?


Ompelukone

kangasta

lankaa kankaan sävyssä
(valkoisella ja mustalla pärjää pitkälle, varsinkin jos tykkää neutraaleista säyvistä)

mittanauhan

kangasliidun, jos ei oo rebel joka leikkaa vapaalla kädellä

kangassakset(!) keittiö saksilla pärjää hetken, mutta hyvät ja terävät sakset on must

nuppineuloja ja neulan + hakaneulan kuminauhan pujottamiseen

kuminauhaa, nappeja, vetoketjuja yms. tarpeen mukaan


miten ostaa kankaita?


Mun mielestä oli helppoa aloittaa ostamalla kangaskaupoissa myytäviä jämäpaloja, koska ne on ensinnäkin halvempia kuin pakasta otetut jolloin ei tarvitse stressata niin paljoa sitä, että onnistuuko työ. Jotenkin on myös helpompaa plärätä jämäkangaspinoa lävitse, kuin yrittää löytää kivoja kankaita koko kaupan valikoimasta. Myöhemmässä vaiheessa kannattaa toki alkaa hyödyntää näitä 'oikeita' kankaita, mutta alun pieniin projekteihin pärjää aika hyvin niillä jämäkankailla. Ja ainakin voi ajatella, että tekee palveluksen kun se kangas ei mene 'hukkaan'. Sanoisin myös, että kantsii aloittaa jostain helposta jutusta ompeluharrastus, ettei heti mee luu kurkkuun :--D

Kangasta ostaessa on hyvä harkita että mihin projektiin se tulee. Jämäkät kankaat ei toimi liehuviin kesämekkoihin ja kevyestä kankaasta ei saa ryhdikästä haalaria, näin esimerkiksi. Ohut ja kevyt kangas on usein vähän läpinäkyvää, varsinkin valkoisena, mutta jämäkämpi puuvilla ei laskeudu niin nätisti päälle. Puuvillaa ja pellavaa on kaikista helpon ommella, koska se pysyy paikallaan eikä liu menemään. Mä suosin aina kun vain mahdollista puuvillaa, pellavaa ja joskus tencel/lyocell sekoitetta. Polyesteri on sähköistä ja epämukava päällä, mutta valitettavasti liehuvat mekkokankaat on usein siitä. Strechiä välttelen taas täysin, koska kun itse tekee voi varmistaa vaatteen istuvuuden omalle kropalle. Strechiä ei tarvitse korvaamaan huonoa ompelutyötä, mitä usein näkee ketjuliikkeissä. Kun tekee itse on ihana kun saa valita juuri mieluisen materiaalin ja kankaan, eikä tarvitse tehdä materiaalien kanssa isoja kompromisseja. Kankaiden valinnassa oikeastaan on vain mielikuvitus rajana!


Mun oli aluksi vaikea hahmottaa paljonko kangasta tarvitsee mihinkäkin vaatteeseen. Kankaat ostetaan yleensä metrimittana (1m, 2m, 3m), mutta voi olla että voi ostaa myös pienempiä määriä/puolikkaita metrejä. Yleensä kangasta tarvitsee aina enemmän kuin ajattelee! Ja parempi tosiaan on, että kangasta on vähän liikaa kuin liian vähän. Tietenkin sillä on paljon merkitystä miten kankaan leikkaa, minkä kokoisen vaatteen tekee ja miten leveä se kangaspakka on (110cm-150cm) ja jos on leveä kangas niin lyhyempi mitta voikin riittää. Kangasta ostaessa (jämäpalat) kannattaa vähän mittailla oman kehon päälle, että mihin se riittää. Mun kokemuksen perusteella seuraavat määrät toimii aika hyvin:


1m: lyhythihaiset topit, shortsit ja mini-midihameet, hihattomat mekot

2m: pitkälahkeiset housut, mekot (ei maximittaiset), haalarit lyhyillä lahkeilla, pitkähihaiset paidat

3m: pitkälahkeiset haalarit ja mekot joissa on hihat ja maximitta


Kun varmuus kasvaa niin sitten on hyvä siirtyä ostamaan kankaita myös pakasta tai jos haluaa, niin voi tietenkin tehdä niin heti kättelyssä! Kankaat hinnoitellaan metrihinnalla, joten jos kankaan metrihinta on 10 euroa, maksaa 2m sitten 20euroa. Hinnat vaihtelee paljon materiaalin mukaan ja yksinkertaisen puuvillakankaan voi saada noin 5euron metrihintaan kun pellava maksaa sitten huomattavasti enemmän.


Ja yksi mahdollisuus on tietenkin kirpparilta ostettujen vaatteiden ja omien vaatteiden muokkaaminen mahdollisuuksien mukaan.

mistä saa kaavoja?


Yleisin kysymys mulle on se, että mistä mä saan kaavat mun vaatteisiin? Vaihtoehtoja on kaksi; joko ostamalla valmiita kaavoja netistä, lehdist�� tai kangaskaupoista (netistä voi löytyä myös ilmaisia ja kirjastosta) tai kaavoittamalla itse omien vaatteiden perusteella. Mä kaavoitan juurikin omien vaatteiden pohjalta, jolloin saa varmasti ns. oikean kokoisen vaatteen. Multa ei löydy tietenkään kaapista jokaiselle suunnitelmalle vastaavaa vaatetta, mutta yhdistelemällä muutamia paitoja ja housuja pääsee jo aika moneen lopputulokseen. Pakko myös myöntää että oon vähän suurpiirteinen mitä tulee kaavoittamiseen ja leikkaamiseen. Usein toimin periaatteella, että tää on nyt aikalailla ok, mitä en tietenkään suosittele!!

Pienen opettelun jälkeen, omien vaatteiden käyttäminen kaavana on erittäin helppoa ja vaatii vain sen, että vaatteen asettaa littanana kankaalle siten että yksi osa on näkyvissä ja sen jälkeen leikkaa sen ympäriltä lisäten muutaman sentin saumavaran. Kannattaa muistaa se, että ottaa kaavat samanlaisesta kankaasta kuin mistä meinaa tehdä. Jos ottaa kaavat joustavasta ja istuvasta trikoopaidasta jäykkään ei-joustavaan kankaaseen, niin lopputuote ei tule mahtumaan päälle. On myös hyvä muistaa se, että housuissa joissa ei ole vetoketjua tms, vyötärön tulee olla niin iso, että se mahtuu sun lantion ylitse.

Mun motto on aina se, että mieluummin liian iso, kuin pieni. Liian isoa vaatetta voi vielä pienentää, mutta leikattua kangasta ei saa takaisin. Joten muista tarpeeksi iso saumavara (1-2cm)!


Pinterest on myös loistava apu tähän ja usein etsinkin sieltä "diy x pattern" ja aina löytyy jonkinsortin ohje kuvituksineen. Oon myös huomannut, että kun vähän tutkii sitä miten vaatteet koostuu ja miten ne muodostuu alkaa kangasta hahmottamaan ihan uudella tavalla. Jos ei ole varma miltä pitäisi kappaleen kaavan näyttää (esim hiha littanana), niin kannattaa pinterestistä vähän kaivella kaavojen kuvia. Mä aloitin suhteellisen yksinkertaisista kaavoista ja suorista linjoista ja istuvien vaatteiden tekeminen onkin sitten jo toinen juttu. Mä onneksi myös tykkään suoralinjaisista ja rennonkokoisista vaatteista, joten ei ole tarvinnut miettiä hirveästi sitä että miten vaatteesta saa tyköistuvan. Se onnistuu vekkien (darts engalnniksi) avulla, jotka ommellaan kolmion muotoon vaatteen sisälle esimerkiksi rintojen kohdalle luomaan istuvuutta "kuppimaisella" muodolla.

Tämä video on mun mielestä loistava omien vaatteiden kopioimiseen:


Tältä kanavalta löytyy muutenkin aivan loistavaa sisältöä ompelemiseen liittyen, joten suosittelen katsomaan muitakin videoita! Youtubesta löytyy myös varmasti ohjetta joka lähtöön!


mistä inspiraatiota?


Kaikkialta! Ne vaatteet joita on yrittänyt löytää jo pitkään voi vihdoin tehdä itse. Inspiroidun myös Instagramista, kadulta, kaupoista ja varmasti paras on Pinterest. Oon kuluttanut tuhottomasti aikaa pinterestissä miettien mitä tekisin seuraavaksi tai mitä ois kiva kokeilla tästä kankaasta. Tallennan instassa kivoja vaatteita talteen ja yritän etsiä sopivia kankaita niihin. Oon myös tehnyt sitä, että jos kaupassa on joku vaate alkanut himottaa niin oon toteuttanut sen itse. Oikeastaan vain farkkuja, takkeja ja t-paitoja en lähtisi itse tekemään! Vielä haha.

Mitä enemmän tekee, sitä enemmän näkee mahdollisuuksia ja saa ideoita. Oon huomannut, että juurikin jotkut vaatteet mihin en raaskisi kaupassa laittaa rahaa, niin voinkin tehdä ne itse (alla oleva boilersuit).


miksi ommella itse vaatteita?


Oon todennut että ompeleminen ja ylipäätänsä käsillä tekeminen on mitä parasta aivojen nollausta. Mulla saattaa mennä tunteja kun väännän uuden vaateprojektin parissa etten katso puhelinta tai stressaa muista asioista. Kun tekee käsin, keskittyy sitä väkisinkin juuri siihen mitä on juuri silloin tekemässä ja tää jos mikä on tän ajan luksusta. Ompeleminen toimii mulla siis pakopaikkana sosiaalisesta mediasta ja muista stressiä aiheuttavista asioista, ollen se hetki kun voin olla vain itseni kanssa.

Alkuinvestoinnin jälkeen (ompelukone) tässä säästää myös pitkän pennin. Kankaat on loppupeleissä usein halvempia kuin valmiit vaatteet ja esimerkiksi boilersuitin hinnaksi tuli vajaa 20euroa, kun kaupasta vastaava olisi maksanut ehkä noin 50 euroa vähintään. Mulle ehkä enemmän merkitsee kuitenkin se, että itse tehty on eettinen valinta. Kun ostaa ketjuliikkeestä, ei voi tietää missä oloissa vaate on valmistettu ja saako työntekijät sopivaa palkkaa. Kun itse ompelee housut tai mekon, huomaa myös miten monta vaihetta ja kohtaa vaatteen ompeluun kuuluu ja miten pitkä aika niihin menee. Sitä väkisinkin arvostaa oman työn jälkeä.

Toinen valttikortti on se, että kun tekee itse, saa varmasti käsiinsä uniikin vaatteen! Ja toivottavasti myös juuri sellaisen kun alunperin halusikin. Ompelusta ei koskaan tiedä, koska välillä projekti voi ottaa uuden suunnan ihan yllättäen :--D


Toivottavasti tästä postauksesta oli apua! Tärkeintä on vain lähteä yrittämään, koska aloittaminen on aina se vaikein kohta. Jos jää kysyttävää, niin jättäkää kommenttia! <3

Tykkää-merkinnät

Kommentit

:)
,
Oi kiitos tästä! Itse en haluaisi enää mitään ostaa ketjuliikkeistä, joten oon tyytynyt kirpparivaatteisiin ja niiden pieneen fiksailuun. Neulomisprojektikin etenee kovaa vauhtia. Jotenkin kynnys ommella ompelukoneella on aina ollut aika suuri. Mutta pienestä sitä pitää lähteäkin ja kokeilla kaikkea. Äitini on aina ollut innokas ja taitava ompelija, joten onneksi läheltä löytyy apua (ja ompelukone!) tarvittaessa. Kaikista eettisimmän vaatteenhan juuri saa itse tekemällä. Ehkä mieluummin laitan itseni työskentelemään kuin epäinhimillisissä olosuhteissa puurtavan nuoren tai jopa lapsen
ReettaPelli
ReettaPelli,
Ihana kuulla, että tästä oli apua! Samoja ajatuksia mulla ja aluksi olinkin varma että oon ihan hullu kun lähden kokeilemaan ompelemista, mutta tekemällä oppii! Ja ihan parasta että löytyy läheltä apua <3 vaikka tosiaankaan ei oo vitsin paikka, mutta oon miettinyt sitä samaa että parempi että iste puurran huonoissa työoloissa kuin kukaan muu XD valitettavasti kun mun ompeluergonomia on aika huono haha
nouw.com/reettapelli
Anne
,

Minulla on samainen Singeri odottanut ostolaatikossaan puoli vuotta että jonakin päivänä aloittaisin harrastuksen😃

Olen jo pitkälle keski-ikäinen ja ommellut JOSKUS jotain mutten kokonaista vaatetta sitten kouluaikojen. Kiitos hienosta artikkelista ja neuvoista!

ReettaPelli
ReettaPelli,

Kiva kuulla että tästä tekstistä oli apua 😊 ja siitä se sitten taas lähtee!

nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli