unohdin mun vaatehaasteen


Oon unohtanut mun vaatehaasteen. Vuoden alussa mietin vaatehaastetta ja vaatekiintiötä altoimenaan ja suunnittelin missä kuussa ostan mitkä vaatteet, kun taas nyt en ole miettinyt vaatteita tai ostohaluja sen kummemmin moneen viikkoon. Ja pakko todeta heti alkuun, että se on aika vapauttavaa!


Edelliset vaateostokset tein helmikuun puolen välin tienoilla, mikä tarkoittaa sitä etten ole käytännössä ostanut mitään noin kahteen kuukauteen. Jos ei oteta lukuun mun viime vuosina toteuttamia vaatelakkoja, tää taitaa olla pisimpiä aikoja pitkään aikaan etten ole ostanut mitään vaatetta itselleni. Tuntuu aika nololta kirjoittaa edes noin, mutta uskon että viimeisen kymmenen vuoden aikana oon vähintäänkin ostanut yhden asian itselleni per kuukausi. Yleensä enemmänkin. Vaatteet on pitkään ollut iso asia mun elämässä ja ns mun juttu ja on vaikea kuvitella todellisuutta jossa mä en olisi kiinnostunut vaatteista ja asuista.

Maaliskuu meni virallisesti ilman ostoksia ja huhtikuustakin jo puolet on kulunut ilman suurempia houkutuksia. Ja tää aika on mennyt helposti!! Kun luin muiden vaatehaaste pohdintoja joissa kerrottiin tästä vaiheesta, että vaatteiden ostamisen halu katoaa, epäilin tätä suuresti. En voinut kuvitella itseä siinä tilanteessa, että mua ei kiinnostaisi uudet vaatteet tai etten haaveilisi jonkun asian ostamisesta. Niin kauan kuin muistan oon kirjoittanut "to buy" listoja vaatteista joita juuri nyt haluaisin. Tällä hetkellä tällä listalla ei ole mitään ja niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, mullekin kävi niin.
Tuntuu että ekaa kertaa pitkään aikaan osaan selkeästi erottaa ne vaatteet joita haluan vain haluamisen ja omistamisen vuoksi ja kysyä itseltäni rehellisesti sen kysymyksen että tuleeko ne käyttöön. En usko että tätä selkeyttä kestää nyt tästä mun koko loppuelämän, mutta ainakin hetkellisesti tuntuu kovinkin kirkkaalta tän asian suhteen! Toinen asia mikä nolottaa myöntää on se, että mä tykkään omistaa asioita. Tykkään omistaa vaatteita ja kenkiä, varsinkin jos ne on ns. hyvä löytö tai aarre kirpparilta. Käyttäen "hyvä löytö" perustelua, oon ostanut lukemattomia asioita miettimättä sen kummemmin sitä tuleeko ne oikeasti pitkäaikaiseen käyttöön ja toimiiko ne mun vaatekaapissa oikeasti. Usein valitettavasti ennen taisi käydä niin, että ostin vaatteita siksi että tiesin niiden näyttävän kivalta kuvissa ja sen yhden kuvauskerran jälkeen ne saattoi jäädä käyttämättömiksi kaapin perälle pitkiksi ajoiksi. Miten kamalaa tunnistaa itsestään tälläisiä käyttäytymismalleja, jos on saarnannut niiden "pahuudesta" julkisesti jo jonkin aikaa.


Yksi hyvä esimerkki tästä käyttäytymisestä on huhtikuun lopulla julkaistava Uniqlo x Marimekko mallisto, josta löytyy ihana shortsi + paitasetti samasta hedelmäkuosista. Tiedän että yhdessä ne näyttää älyttömän ihanilta ja kivoilta kesä-kuvissa. Yhdessä vaiheessa olin jo varma siitä, että jes nämä tulen ostamaan itselleni ja vitsit ne tulee olemaan niin kivat kesällä. Ja oon edelleenkin sitä mieltä että tämä setti yhdessä näyttää erittäin söpöltä ja olisi varmasti mitä kivoin kesä-asu joka on super helppo vetäistä päälle. Tajusin kuitenkin että kumpikaan näistä vaatekappaleista (shortsit tai paita) ei toimisi mun vaatekaapissa sellaisenaan kovin hyvin. En näe käyttäväni näitä vaatteita kovinkaan paljoa erikseen, enkä oikeastaan keksi monia muita asukokonaisuutta näille vaatteille kuin niiden pukeminen keskenään. Kuvioitua kauluspaitaa saattaisin käyttää farkkujen kanssa, mutta uskon etten näitä shortseja käyttäisi pelkästään muuten kuin uikkarin parina. Mitä enemmän näitä vaatteita ajattelen, sitä enemmän mulle valkenee se että nää ei ehkä itseasiassa ole edes mun tyyliset kuosiltaan tai väritykseltään. Mä oon todellakin neutraali pukeutuja niin kuosien kuin värityksien suhteen.


Mutta koska ne on mun mielestä niin hienot, huomaan haaveilevani niistä kuitenkin. Kuka sanoo, että mun täytyy pysytellä vain yhdessä tyylissä heh? On vaikeaa päästää irti vanhoista käyttäytymismalleista ja järkevöittää tekemistä, mikä on niin tunneperäistä. Nähtäväksi siis jää mitä teen näiden kahden vaatteen suhteen, mutta ainakin edistystä sen suhteen on tapahtunut että osaan tunnistaa itsestäni nämä ajatukset. Ja jos päädyn ne itselleni ostamaan, joudun ainakin vannottamaan ja dokumentoimaan itselleni sen että ne päätyy käyttöön oikeasti! I'll keep you posted.
Tätä vaatehaasteen unohtamista tietenkin osittain selittää myös se, että viimeisen kuukauden olen periaatteessa ollut vain kotona verkkareissa. Siinä missä ennen olisin saattanut shoppailla ns. tylsyyteen, oon huomannut että nyt vaatteet on itseasiassa yksi viimeisimmistä asioista jotka mua kiinnostaa. Ei ole läheskään yhtä houkuttelevaa ostaa jotain nyt, kun tietää ettei sille oikeastaan tule olemaan käyttöä juuri nyt. Sen sijaan oon tuttuun tapaan neulonut villapaitoja, niiden suhteen kohtuus ei selkeästi ole käsite mun ajatusmaailmassa.


Jos jotain tän karanteenin aikana olen oppininut itsestäni, on se se etten pukeudu kivoihin vaatteisiin pelkästään itseäni varten. Ihailen vähän niitä tyyppejä jotka jaksaa oikeasti pukeutua vaatteisiin vain ollakseen kotona, koska mä en yksinkertaisesti viitsi. Mulla on selkeästi kotivaatteet ja muut vaatteet eroteltuna ja käytän kotona suurimmaksi osaksi pelkästään näitä mun kotivaatteita. En voisi kuvitellakkaan viettäväni aikaa kotona farkuissa! Kun on hiihtänyt kuukauden putkeen verkkareissa ja college-paidoissa, kadottaa sitä ehkä vähän innon ostaa mitään muuta itselleen kuin kotoiluvaatteita. Mikä on mun tilanteessa itseasiassa vain hyvä juttu. Tämä aika on korostanut erityisesti sitä, että mä en yksinkertaisesti tarvitse yhtään uutta vaatetta mun kaappiin ja ne mitä sieltä löytyy juuri nyt on todellakin enemmän kuin riittämiin. Varsinkin jos en "pääse" käyttämään niitä tämän karanteenielämän pitkittyessä.


Miltä teidän koti-asukokonaisuudet näyttää? Pukeudutteko te ihan oikeisiin asuihin vain meettekö myös verkkari-linjalla?

Tykkää-merkinnät

Kommentit

smagardi,
Ihailen kans niitä ihmisiä, jotka nyt kotona ollessaankin pukeutuu kauniisti ja kokonaisuutta ajatellen. Itse en todellakaan kuulu heihin, sillä hiihtelen täällä lähinnä legginsit/collarit/pyjamahousut yhdistettynä joko toppeihin ja neuletakkiin tai collaripaitaan. Todella tyylikästä. :'D
astuharhaan.wordpress.com/
ReettaPelli
ReettaPelli,
jep tutulta kuulostaa :---D Ehkä jos ois satsannut aikanaan kauniisiin kotivaatteisiin, mutta jotka kuitenkin olisi yhtä mukavia, niin sitten vois olla kivannäköinen myös kotioloissa! En kuitenkaan koe että voisin nyt yhtäkkiä upgreidata koko kotivaatevalikoimaa kivaksi, niin meen edelleen näissä vanhoissa XD pitää pitää mielessä, että sitten joskus kun tuntuu siltä että tarvii uusia kotivaatteita, niin ostaa tosi nättejä ja pitää ne vaan ns. kotikäytössä. Usein mulla ainakin käy niin, että ne vaatteet päätyy kotivaatteiksi, jotka ei enää oikein toimi muualla käytössä :'-D
nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli