VAATEKAAPPI JOSSA KAIKKI SOPII YHTEEN?


Kirjoitin maanantaina että oon melkein kuin vahingossa saapunut mun vaatekaapin kanssa siihen pisteeseen että, kaikki vaatteet vaatekaapissa sopii kaikkien kanssa. Tämä on se mystinen tila, mistä muotilehdet kirjoittavat, mistä pinterest on pinnauksia ja vinkkejä täynnä ja mikä tuntuu utopistiselle tilalle koskaan _oikeassa_ elämässä saavuttaa. Mutta, kuten sanoin, kuin vahingossa, on mun vaatekaappi harmonisoitunut niin paljon, että kehtaan väittää kaiken sopivan yhteen kaiken kanssa. 
Miten tähän tilanteeseen ajautuu puolihuolimattomasti, huomaamattaan? Tai miten tähän tilanteeseen pääsee oikeasti? Mun mielestä muotilehtien vinkit tähän on jotenkin todella ympäripyöreitä ja itsestään selviä, joten mun tavoitteena on antaa viisi konkreettista vinkkiä, joilla voi alkaa tätä maagista tilannetta tavoitella siellä oman kaapin puolella. Nämä mun vinkit koskee vaatteiden ostamista ja oman olemassa olevan vaatekaapin kartoittamista. Todellisuudessa ei oikein ole mitään poppaskonsteja, jolla oman vaatekaapin saisi harmoniseksi yhdessä yössä, vaan tämä prosessi koostuukin mun mielestä muutamasta eri vaiheesta ja ajatusmallin muutoksesta.

1.  Ensimmäinen vaihe on omaan vaatekaappiin ja omaan tyyliin tutustuminen. Mieti mitkä vaatteet sopii sulle ja mitä tykkäät erityisesti käyttää. Jos huomaat että sun lemppari alaosissa on kaikissa jokin tietty piirrre, kuten korkea vyötärö, kannattaa aloittaa vaatekaapin rakentaminen sen pohjalta. Seuraavaksi voi siirtyä miettimään, että minkälaiset vaatteet sopii hyvin yhteen korkeavyöträöisten vaatteiden (farkkujen, hameiden, housujen, shortsien) kanssa yhteen. Mä oon esimerkiksi korkeavyötärö-addikti, en käytä enää mitään missä ei ole korkeaa vyötäröä. Tämän vuoksi mun on turha ostaa mun kaappiin minkään muunlaista alaosaa, kuin korkeavyötäröistä, tai myöskään yläosia joita en voisi käyttää korkeavyötäröisten vaatteiden kanssa. Kun on löytänyt sen oman lemppari-leikkauksensa tai tyylinsä, kannattaa se kuljettaa läpi koko vaatekaapin. 
Esimerkiksi jos ei taas käytä ollenkaan korkea vyötäröisiä vaatteita, voi olla vähän "turhaa" ostaa paljon cropattuja yläosia (jos ei sitten oikeasti tykkää käyttää niitä matalan vyötärön kanssa). Yläosien kanssa kannattaa käydä lävitse saman tyylinen prosessi. Uusien vaatteiden kohdalla suosittelen miettimään, että mahtuuko se sun vaatekaapin yleisen linjan/kategorioiden sisälle, jonka oot huomannut toimiviksi ja josta pidät. 
2. Vaatteita ostaessa mieti aina ensin, että kyseinen vaatekappale sopii sun vaatekaappiin mikä odottaa kotona. Yläosaa ostaessa on hyvä miettiä toimiiko tämä mun alaosien kanssa ja toistepäin. Uudelle vaatteelle tulisi helposti keksiä ainakin kolme yhdistely tapaa sun vanhojen vaatteiden kanssa. Kun muistat miettiä nämä kaksi kysymystä läpi ennen visan vinguttamista, varsmitat sen että sun vaatekaapista muotoutuu ajan kanssa paljon harmonisempi ja monikäyttöisempi. Mitä enemmän omistat vaatteitia, jotka toimivat keskenään monen muun vaatteen kanssa, sitä enemmän sulla on asuvaihtoehtoja, vaikka vaatteiden lukumäärä olisikin vähempi kuin ennen. 


3. Suosi värimaailmaa joka toimii keskenään. Yksi syy miksi mun vaatteet on niin helposti yhdisteltävissä keskenään on se, että ne toimii väreiltään yksi yhteen aina. En sano että kaikista väreistä pitäisi luopua, mutta on hyvä tiedostaa se jotain värikästä vaatetta ostaessa, että tuleeko tämä toimimaan mun vaatekaapin värimaailman kanssa yhteen. Jos mä haluan satsata johonkin värikkääseen vaatteeseen, valitsen silloin sen värillisen mekon. Mekko on helppo värillisenä pukea päälle yksistään, ilman että joutuu miettimään värien yhteensopivuuksia. Värit jotka toimivat monen muun värin kanssa yhteen, aka neutraalit sävyt, on mitä parhaimpia vaatekaapissa. 
4. Älä lähde jokaiseen trendiin mukaan. Jos trendejä seuraa hyvin orjallisesti, sitä saattaa yhtäkkiä huomatakkin että kaappi on täynnä vaatteita jotka ovat trendikkäitä mutta joita ei voi pitää keskenään päällä. Trendivaatteet tuovat mukavan piritsyksen omaan kaappiin, mutta kannattaa miettiä huolella että sopiiko tämä trendi just sun kaappiin saumattomasti. Jos vastaus on kyllä, tällöin se rikastaa sun vaatekaappia, mutta säilyy myös (toivottavasti) käytössä senkin jälkeen, kun trendi-leima vaatteesta on kulunut pois. Kaapissa nopeasti vierailevat trendi-tähdet vaikeuttavat kokonaisuuksien hahmottamista ja pahimmassa tapauksessa voivat johtaa siihen, että joudut ostamaan niiden kanssa yhteen sopivia vaatteita.


5. Niin tylsälle ja kliseiselle kuin se kuullostaakin; suosi klassisia B-A-S-I-C vaatteita. Mä olin jokunen vuosi sitten siinä tilanteessa, että mun kaappi oli täynnä statement-vaatteita. Niin kuin trendi-vaatteiden kanssa on, ei myöskään statement-vaatteita voi oikein keskenään yhdistellä. Jossain vaiheessa  havahduin siihen, etten omista esimerkiski yhtään valkosta teepaitaa tai neutraalia villapaitaa. Nykyään rakastan juurikin basic-tyyliä, ja statement vaatteiden määrä on vähentynyt vaatekaapissa huomattavasti. Muutama statement vaate on hyvä omistaa, mutta niitä tulisi olla vähemmän kuin basic-vaatteita! Basic-vaatteet sitovat sun vaatekaapin yhteen ja moninkertaistavat myös asumahdollisuudet. Mieti huolellisesti että mitkä niin sanotut (sun) vaatekaapin kulmakivet puuttuu sun vaatekaapista ja mieti niiden ostamista. 
+ Jotta tähän vaatekaappi-utopiaan pääsee, todennäköisesti joudut luopumaan vaatteista jotka ei loppupeleissä sun vaatekaappiin sovikkaan. Se on ihan OK. Kun valitset vaatteita joista haluat luopua mieti vaatekaappiasi kokonaisuutena ja sitä yksinkertaista seikkaa, että käytätkö kyseistä vaatetta.

Miltä kuullostaa? En tiedä sopiiko tämä taktiikka muunlaiselle pukeutujalle kuin mun basic-minimalistic-colourless-tyylille, joten olisi mielenkiintoista kuulla mitä ajatuksia teillä herää tän asian tiimoilta? Mikä on sun paras vinkki toimivaan vaatekaappiin? :----)

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Anna Tirkkonen,
jee kuulostaa järkevältä!
alan olla lähempänä tätä 😊
www.blogger.com/profile/095963676910162335
Reetta Pellikka,
Ihana kuulla että kuullostaa! Tää on mun mielestä tavoittelun arvoinen juttu :--)
www.blogger.com/profile/128716114949887362
essi,
Miulla oli just ennen (tyyliin yläasteella ja lukiossa) ongelma, kun tykkäsin kaikenlaisista vaatteista, mutta ne eivät sopineet yhteen. Jotenkin siitä pääsin eteenpäin ja nyt lopulta oon siinä tilanteessa, että vaatekaappi on aika hyvin yhteensopiva. Kaks mekkoa miulla on, jotka ei sovi minkään kanssa, toinen pituutensa ja toinen kesäisyytensä vuoksi. Ja siinä se! Miulla erona se, että käytän runsaasti värejä. Kuitenkin esim. Värikäs neuletakki sopii mustien farkkujen (aina jalassa) ja basic-värisen paidan kanssa. 😊
www.blogger.com/profile/000057852300875196
Reetta Pellikka,
tuttu tilanne! Mä tykkäsin kanssa ihan kaikenlaisesta, lähinnä värikkäistä ja statement vaatteista :--p Löytyy multakin just muutama mekko jotka on kyllä one-womans-show ja se on ihan fine, ei tässä sentään täydellisyyttä tavoitella! Mut huippua kuulla, että tämä onnistuu myös värikkäällä vaatekaapilla :----))
www.blogger.com/profile/128716114949887362
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli