VAATEVALLANKUMOUS - WHO MADE MY CLOTHES?

Vaatevallankumousta vietetään huhtikuun viimeisellä viikolla ja se järjestetään sen puolesta, että vaateteollisuudessa standardina olisi ihmisoikeuksien kunnitoittaminen ja ympäristön suojelu. Näin ei valitettavasti vieläkään ole ja edelleen suurinosa fast-fashion vaateteollisuudesta on vähintäänkin kyseenalaista. Tänä vuonna tulee 6 vuotta täyteen siitä kun Rana Plaza-rakennus romahti ja yli 1000 ompelutehtaan työntekijää kuoli ja yli 2500 loukkaantui. Vaikka jo tuolloin yritykset lupailivat muutosta, mikään ei ole kovin radikaalisti muuttunut isojen toimijoiden toiminnassa. Markkinoille on onneksi tullut paljon uusia yrityksiä, joiden toiminta on oikeasti läpinäkyvää ja loppupeleissä voidaan melkein selvittää, kuka on valmistanut sen vaatteen mikä on sinulla. Olenkin ilolla seurannut Instagramin puolella eri yritysten tarinoita missä, miten ja kenen toimesta tuotteet valmistetaan. Jokaiselle on varmasti muodostunut tutuksi tägi #whomademyclothes - kuka teki minun vaatteeni?


Halusin jakaa nämä ajatukset tämän asun kanssa, koska tässä kokonaisuudessa on vaatetta erilaisista alkuperistä. Mun vaatekaappi ei tosiaankaan ole "täydellinen" ja koostu pelkästään second hand vaatteista tai eettisiltä brändeiltä ostetuista kappaleista. Vaikka oon aina ollut aika ahkera kirppistelijä, niin osa mun vanhoista ja uudemmistakin vaatteista on ihan tavallisista ketjuliikkeistä. Törmäsin jossain sanontaan, että kaikista ekologisin vaate on se joka löytyy jo sun kaapista, oli se sitten alkuperältään mistä tahansa. Uuden vaatteen valmistamiseen kuluu aina luonnonvaroja (esimerkiksi vettä), oli se valmistettu eettisesti ja ekologisesti. Tämän vuoksi pitää muistaa se, että ne sun omistavat vaatteet on ne parhaimmat eikä missään nimessä tule ajatella niin, että niistä pitäisi luopua luodakseen eettinen ja ekologinen vaatekaappi. Sen sijaan tulisi mahdollisuuksien mukaan jatkossa ostaa tarvittavat vaatteet joko käytettynä tai eettisiltä merkeiltä. Tiedän toki, että eettisiltä merkeiltä ostaminen on omanlainen luksus, johon kaikilla ei ole varaa. Tän vuoksi mä liputan erityisesti käytettynä ostamisen puolesta. Vaate saa uuden elämän, sinä uuden vaatteen ja mitään luonnonvaroja ei kulu sen valmistamiseen.


Miten sitten tämä mun asu? Mistä se koostuu ja who made these clothes?


Villapaidan ehkä arvaattekin, että se on mun käsialaa. Mietin puolivakavissani, että olisi ollut hauskaa julkaista kuva itsestä se päällä kyltin kanssa jossa lukee se perinteinen "I made your clothes". Te tiedättekin, että mä oon niin ihastunut (aika alakanttiin oleva ilmaisu haha) villapaitojen neulomiseen ja oonkin myös muutaman neulonut kavereille. Jotenkin sydäntä lämmittää erityisesti kun mietin miten mun tekemä neule kulkee heidän päällä. Toki tää mun omakin kokoelma on sydäntä lämmittävä :--D Itse tekeminen on onneksi vähän nostanut päätään, vaikka pitkään tuntui ettei kukaan ommellut itse mitään tai neulonut. Kun tekee itse, voi ainakin olla 100% varma että tekijän olot on olleet hyvät. Tietenkin keskustelu siirtyy siitä sitten langan/kankaan alkuperään ja miten se on valmistettu.


Marimekon laukku on ollut mun omistuksessa jo yli 10 vuotta ja mä haluan luottaa siihen, että Marimekon tuotteet ja työolot kestää tarkastelun. Pitkäikäinen vaate tai tuote on ns. tuottamisen arvoinen. Mun mielestä on tärkeää ostopäätöstä tehtäessä miettiä tarkkaan se, että kuinka pitkään tuote kestää käyttöä ja kuinka pitkään tulet siitä tykkäämään. Vaikka tuote olisikin eettisesti tuotettu, mutta käytät sitä vain yhden kerran, on se edelleen tuhlausta ja fast fashionia. Slow fashionin periaatteena on nimenomaan se, että kyseinen vaate säilyy vuosia käytössä laatunsa ja designinsa vuoksi. Tästä mun mielestä Marimekko on loistava esimerkki, heidän tuotteensa (mun omistamat) on kaikki laadukkaasti tehtyjä hyvistä materiaaleista ja ne tosiaankin kestää aikaa aivan eritavalla kuin ketjuliikkeiden tuotteet.


Herrainkengät on mun yksi parhaista löydöistä kirpparilta ja tuotelapun mukaan ne on valmistettu aikanaan Suomessa. Mä rakastan ostaa käytettynä ja varsinkin oikeasti vanhoja tuotteita. Ns. vintage tuotteet on valmistettu aina laadukkaasti ja jos ne on kestäneet tähän päivään asti, tulee ne kestämään vielä pitkään munkin käytössä. Varsinkin nahkatuotteiden käyttöikä on pitkä kun niitä muistaa huoltaa asianmukaisesti. Toinen bonus minkä saa kun ostaa käytettynä on se, että oma tyyli on pakostakin uniikki. Koskaan ei ole vastaan kävellyt ketään, jolla olisi sama vintagevaate päällä ;---)


Viimeisenä tän asun mekko, jonka sain yhteistyön merkeissä Store of Hopelta. Mekko on People Tree nimiseltä brändiltä, joka keskittyy nimenomaan eettiseen vaatetuotantoon. Heidän sivuillaa on erikseen vielä esitelty miten he ottavat osaa Fashion Revolutioniin ja ketkä tekee heidän tuotteensa. Suosittelen tutustumaan niin Store of Hopeen, kuin myös People Tree brändiin, heillä nimittäin on WFTO myöntämä kultainen sertifikaatti mikä takaa sen että heidän tuotteensa on hyviä jokaisella tavalla. Mun mekon tuotesivun kohdalla onkin eritelty miten ja missä mekko on valmistettu.


Mä kannustan jokaista vähän kyseenalaistamaan sitä miten vaatteet voi ketjuliikkeissä olla niin halpoja kun ne nyt on. Jos mekko maksaa vain kympin (H&M conscious collectionissa oli muun muassa tälläinen mekko myynnissä), niin ei voi olettaa että sen tekijälle on maksettu oikeudenmukaista palkkaa. Kaikkea ei voi selittää suurien määrien skaalautuvuudella. Bisness on aina bisnestä ja yritykset haluavat saada voittoa, usein keinolla millä hyvänsä. Koska kuluttajat eivät suostu maksamaan tuotteistaan sellaista hintaa, että se mahdollistaisi esimerkiksi hyvät työolot ompelijoille, niistä nipistetään. Tän vuoksi täytyykin miettiä että who made my clothes?

Oonkin muutaman otteeseen sanonut, että onneksi meillä kuluttajilla on valta. Me voimme painostaa yrityksiä vastaamaan tähän kysymykseen että kuka on tehnyt meidän vaatteemme. Voimme osoittaa myös omalla ostokäyttäytymisellä että minkälaista toimintaa me haluamme tukea.

Tykkää-merkinnät

Kommentit

RuneErlend
RuneErlend,
diggin that car!
nouw.com/runeerlend
ReettaPelli
ReettaPelli,
RuneErlend
RuneErlend,
Is this in Helsinki, eira somewhere? Think I've seen it 😁
nouw.com/runeerlend
ReettaPelli
ReettaPelli,
Haha no, its in Oslo, Torshov actually 😆
nouw.com/reettapelli
Venla ,
Siis mä oon aivan koukussa sun blogiin Reetta! (jos et oo vielä täältä kommenttiboxista huomannut 😃) Oon AINA ollut niitä ihmisiä jotka ajattelee ''enemmän on enemmän'' ja kaikki on pitänyt hankkia uutena, paljon ja halvalla. Tästä sun blogista inspiroituneena aloin kuitenkin hillitä ostelua, kaivaa vaatekaappia ja pärjätä sillä mitä on. Nyt mulla on NIIIIN paljon rauhallisempi ja vähemmän stressaantunu olo koska ei enää tunnu että aina pitäis olla jotain uutta! Kävin äsken läpi kaikki vaatteet ja karsin pois ne mitä en käytä ja herranjestas se tekstiilien määrä! Sitä ei tuu ees ajatelleeksi kuinka monta kiloa vaatteita hankkii vuodessa! Parasta on se, kun ei osta pikamuotia niin vaatteet ei kulu puhki ainakaan yhtä nopeesti ja samalla tulee osteltua harvemmin mutta kun sitten ostaa niin hankkii laadukkaan vaatteen josta on iloa pitkäks aikaa ja se ostaminen tuntuu paljon paremmalta koska se on sellasta vähän harvinaisempaa ''luksusta'' eikä jatkuvaa pikamuoti-noidankehää !! <3
dressedforhappiness.blogspot.com
ReettaPelli
ReettaPelli,
voi ihana sinä, niin ihana kuulla<3 Mä olin kanssa ennen just more is more-tyyppi mitä tulee vaatteisiin :---D Mutta onneksi koin tän valaistumisen ennemmin kuin myöhemmin haha. Tän vuoksi on niin älyttömän ihanaa kuulla, että oon inspiroinut sua mun blogilla!! Ja tiiän kanssa ton tunteen, jotenkin kun irtaantuu siitä "tarpeesta" että aina pitää olla etsimässä sitä seuraavaa löytöä, niin yhtäkkiä onkin aikaa kaikkeen muuhun ja olo onkin rauhallisempi. Vaatteet on tosi salakavalia tässä suhteessa, että niitä tulee melkein huomaamatta osteltua, jos ei oikeasti kiinnitä siihen huomiota! Ja jep, samaa mieltä että sitten kun ostaa jotain vähän kalliimpaa ja laadukkaampaa niin se tuntuu tosiaankin luksukselta ja ihan eri tavalla arvokkaalta. Ja niinhän vaatteiden pitäisi ollakkin, kaikkien (hinnasta riippumatta) yhtä arvokkaita käyttäjälleen :---))
nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli