VAATTEITA JOITA EN ENÄÄ SAA OSTAA


Olen muuttunut paljon tiedostavammaksi kuluttajaksi viimeisen vuoden mitä tulee vatteiden, asusteiden ja kenkien suhteen. Toisinaan teen kuitenkin virheostoja ja haluaisin päästä tästä eroon. Oon yrittänyt haastaa itseäni harkitsemaan tarkemmin, ostamaan vähemmän ja ostamaan paremmin viimeisen vuoden aikana ja vaikka sitä luulisi että tää itsensä rajoittaminen olisi jotenkin tylsää, oon kokenut sen aika inspiroivaksi.

Tällä hetkellä haluaisin aloittaa säästämisen ja koska se on nyt mahdollista isommassa mittakaavassa töiden alkamisen vuoksi, haluan oikeasti keskittyä siihen ja maksimoida sen summan minkä voin säästää. Tän vuoksi oon tehnyt tietoisen päätöksen siitä, että en tipu siihen yleiseen "ansaan", jossa oma kuluttaminen kasvaa sen mukaan kun oma tulotaso kasvaa. Mä haluaisin melkeinpä vähentää kuluttamista, vaikka mun tulotaso kasvaakin. Lähtökohtaisesti mä oon aika hyvä penninvenyttäjä ja aika pihi jo valmiiksi monella elämän osa-alueella, eikä perinteiset älä osta take-away kahveja säästövinkit oikein hyödytä mua. Ainut osa-alue missä kulutan vähän holtittomasti (kuitenkin omien varojen sisällä) on vaatteet ja muoti. Ja siihen mä haluan ehdottomasti puuttua nyt entistä tarkemmin.Oon miettinyt taas vaatepaaston aloittamista, mutta en koe sitä oikein kestävänä ratkaisuna vaan enemmänkin kuurina, joka herättelee tarkastelemaan omia kulutustapojaan. Sen sijaan oon kirjoittanut itselleni lista niistä vaatteista joita en saa enää ostaa. Tää saattaa kuulostaa vähän huvittavalle, että 25-vuotiaana kirjoitan listaa istelleni niistä asioista mitä en saa ostaa. Ihan kuin muuten sortuisin näitä juttuja ostelemaan viikottain.

Tilanne ei onneksi oo niin paha, mutta mä oon vähän sellaista ihmistyyppiä joka innostuu sekunnista jostain asiasta ja jonka aivot välillä vähän sumenee tälläisissä tilanteissa. Mä oon kamalan heikko houkutuksille ja en tiedä onko mulla ollenkaan itsekuria. Tän vuoksi ajattelen, että mun elämää helpottanee kielto osaa tiettyjä tuotteita ja toivon että kun tiedän että en saa näitä ostaa, johtaa se siihen etten päädy houkutuksille alttiiksi. (tai sitten se johtaa siihen, että kun jotain kieltää niin sitä haluaa kahta kauheammin)Tälle listalle päätyy asioita kahdesta eri syystä:

Joko omistan jo aivan liian monta kyseistä tuotetta tai tykkään näistä vaatteista muiden päällä ihan super paljon, mutta en vain itse osaa käyttää.

Ja mun lista näyttää seuraavalta:


x Tennarit/lenkkarit

Näitä multa löytyy ihan tarpeeksi monta paria jo ennestään ja oon huomannut että en enää oo niin die hard sneakerhead mitä olin ennen. Nykyään tykkään käyttää vähintään yhtä paljon nilkkureita, loafereita ja muita nahkakenkiä. Joten ei enää yhtään tennaria mulle ja keskitytään käyttämään niitä mitä on mulla jo kaapissa.


x Takit

Mulla on takkeja varmasti enemmän kuin laki sallii. Ne ei mahdu kaappiin ja voisin varmasti käyttää kuukauden päivät eri takkeja (en nyt ihan mutta melkein). Mä rakastan takkeja ja ne on mun pahin heikkous tällä hetkellä. Joten parempi olla ostamatta enää yhtään, koska mulla on varmasti olemassa jo jokainen takki mitä on keksitty. Myönnän että oon nyt ostanut tänä syksynä jo yhden talvitaki ja yhden takin työmatkapyöräilyyn, joten oon epäonnistunut lähtökohtaisesti jo tässä haha...


x Villapaidat

Näitä mulla on kanssa yksinkertaisesti liian monta ja koska mun neulomishulluus ei oo mihinkään laimennut, tulee mun keskittyä villapaitojen neulomiseen ja jättämään huonolaatuiset ja tekokuituiset villapaidat ehdottomasti kauppaan. Tää kohta on ehkä helpoin, koska voin jokaisen himoitsemani paidan kohdalla miettiä, että heeei voisin tehdä tän itse!


x Printti teepaidat

Näitä mulla löytyy kaapista pari ja tiedostan että en tarvitse näitä sen enempää. Päädyn melkein aina vetämään täysin valkoisen/mustan teepaidan päälle ja sitten nää kivat printtipaidat odottelee kaapissa. Tää on vähän sitä kategoriaa, että ne näyttää muiden päällä ihan super hyvältä, mutta en oo varma toimiiko ne sittenkään mun päällä. Onneksi teepaitaa voi vaikka sitten käyttää yöpaitana tai talvisin neuleiden alla, niin ne ei loppupeleissä jää onneksi käyttämättä.


x Housupuvut

Ja samaan syssyyn voisin sanoa myös bleiserit, mutta tiedän että niihin tuun varmaan vielä sortumaan. Pukuja multa löytyy ihan tarpeeksi monta jo kaapista ja nyt yritän vakaasti ummistaa silmäni kaikilta houkutuksilta. Ehkä siinä vaiheessa voin palata tähän, jos tarvitsen niitä työpukeutumisen kannalta enemmän mutta se ei oo keissi tällä hetkellä.


x Tyttömäiset mekot/hameet

Ihanat ja kauniit mekot näyttää muilla todella hyviltä päällä, mutta mä tunnen oloni kotoisemmaksi minimalistisemmissa tyyleissä. Tän vuoksi oon päättänyt etten osta enää itselle "tyttömäisiä" mekkoja röyhelöineen ja kukkaprintteineen, koska en oikein osaa niitä näköjään käyttä��. Muutenkin mekkosaralla menee hyvin tällä hetkellä joten niitä en tarviste yhtään lisää. Sama koskee myös hameita, en oo oikeestaan hameihminen, joten ne hameet mitä löytyy saa palvella mua. Hameet näyttää erittäin hyvältä muiden päällä, mutta mä huomaan aina päätyväni housuihin tai farkkuihin, jos en oo erityisesti päättänyt pukeutua hameeseen.


x Farkut

Farkkukokoelmani hipoo täydellisyyttä (ehkä koska on aika laaja), joten farkut on kanssa no-no listalla. Rakastan farkkuja ja ne on yksi mun lemppariasiosita ostaa (takkien lisäksi), joten niitä on yllättäen monenlaisia mun kaapissa.


x Puserot / paitapuserot

Sorrun aina siihen, että jokin söpö pusero näyttää kivalta jonkun toisen päällä ja sitten tajuan että enhän mä osaa tälläistä käyttää. Ainut paita mitä osaan teepaidan lisäki käyttää on kauluspaita ja niissä pitäisi pitäytyä. Mulla on muutama ns. hybridi kauluspaidan ja puseron välillä ja ne vielä pysyy mun tyylin sisäpuolella, mutta mitä röyhelöisemmäksi pusero menee, sitä kauemmaksi se siitä mun jutusta ajautuu. Nätit puserot näyttää hyviltä muiden päällä, mutta mä näytän hyvältä klassisissa kauluspaidoissa tai rennommissa puseroissa. Off-shoulder tai muut kietaisupaita härvelit on no-no.


Mitä jää siis jäljelle mulle ostettavaksi? No ei oikeastaan mitään! Ja mun mielestä se on ihan loistava juttu. Mun vaatekaappi on oikeasti todella monipuolinen ja täynnä just niitä juttuja mistä tykkään ja mitä käytän. On niin helppo altistua houkutuksille ja sokaistua jonkun ihanan vaatteen edessä. Mutta kun toistelen tätä listaa mielessä (enkä altista itseäni niille tilanteille joissa voisin ostaa jotain) niin uskon että mulla menee aika hyvin. Jos jotain kaipaan vaatekaappiini, niin se on paria hyvin istuvia (ei mistään puristavia) mustia puvunhousuja ja vaaleanharmaata puuvillaista ohutta mutta rentoa poolopaitaa. En oikein oo innostunut neulomaan ohuesta puuvillalangasta isotöistä villapaitaa, mutta ehkä mun siihen pitää ryhtyä.

En ole täysin varma oliko tästä postauksesta kenellekään mitään iloa, mutta tulipahan listattua koko kansan nähtäville että mitä mä en saa enää ostaa kaappiini ja mistä syystä. Mua kiinnostaisi että onko teillä jotain tiettyä kieltolistalla? Vai oonko ainut joka ei omaa itsehillintää? :---D

Tykkää-merkinnät

Kommentit

onarainyday
onarainyday,
Tosi mielenkiintoinen postaus ja mun pitäisi kyllä tehdä aivan samanlainen lista! Vaikka mun vaatevarasto on ainakin mun mielestä ihan siedettävissä mitoissa, eikä meidän kodin kaapit pursuile mun vaatteita, niin silti on kyllä varmasti juttuja, joita en enää tarvitsisi yhtäkään kappaletta, vaikka niitä sitten aina välillä kotiin kantaakin 😃
nouw.com/onarainyday
ReettaPelli
ReettaPelli,
Jes ihana kuulla, että tää oli mielenkiintoinen kokonaisuus, kun mä vähän epäilin että onko tässä mitään ideaa :---D Se saattaa just selkeyttää omaa ajatteluaan, kun suoraan listaa mitä kaikkea on ns. kieltolistalla, vaikka onhan se vähän hassua myös! Mulla käy just niin, että en aina hahmota mitä vaatteita mulla vaikka on jo paljon tai mitä en sitten käytäkkään, kun oon houkutuksille alttiina :--p
nouw.com/reettapelli
Paula,
Tosi hyvä postaus! Musta on tosi hyvä, että tiedostaa mitä itseltään jo löytyy, ettei tarvitse lisää samankaltaisia vaatteita ostaa kaappiin. Itselläkään ei sinänsä ole mitään hankittavaa, mutta vaatteet jotka täyttävät vaatekaapin ovat teiniajoilta ja eivät enää tunnu ns. kotoisilta. Turhat vaatekappaleet täytyy kiikuttaa joku kaunis päivä vieressä olevaan vaatekeräykseen niin voi sitten täyttää niillä haluamillaan vaatteilla. Olis ihanaa jos iteki vois nyt vaan sanoa samoin ku sä ettei ole oikeastaan mitään tarvetta käydä vaatekaupoilla.
www.pauline.fi/
ReettaPelli
ReettaPelli,
hei ihana kuulla, että tykkäsit! Toi tiedostaminen on kyllä avain järkeviin hankintoihin, usein voi just käydä niin että ostaa samanlaisia lempparivaatteita useita vähän eri mallissa tms. :--D Ja on mun mielestä ihan sallittua, todeta että oma tyyli kasvaa myös ja mä en ainakaan haluaisi enää pukeutua mun teiniajan vaatteisiin! Mä uskon siihen, että vaatteilla on iso merkitys sen suhteen että onko itsevarma, joten on ihanaa että kaapista löytyy just niitä omannäköisiä vaatteita, sen sijaan että siellä on niitä vaatteita jotka ennen oli mun juttu tai sitten niitä jotka toimii muiden päällä muttei itsen :--)
nouw.com/reettapelli
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli