VEGAANIN RUOKAPÄIVÄKIRJA


Kun kirjoitin postauksen siitä miten musta tuli vegaani, sain muutaman kysymyksen siitä, että mitä mä syön ja miten tehdä vegaanista ruokaa. Omasta mielestäni mä syön todella yksinkertaisesti ja tavallisesti verrattuna sekaruokavalioon, enkä hifistele kovinkaan paljon ruokieni kanssa. Mä en oo mikään paras kokki, mutta tän uuden ruokavalion myötä oon huomannut että paljon entistä innokkaammin testaan uusia reseptejä ja teen ruokaa.
Mun poikaystävä syö sekaruokavalion mukaisesti, mutta koska hän nyt sattuu olemaan paras, on hän tukenut mua tässä mun muutoksessa 100%, mikä tarkoittaa sitä että tehdään yhdessä vegaanista ruokaa. Hän saattaa tosin itse käyttää lisukkeena ruuassa lihaa tai juustoa tai ei-vegaanisia kastikkeita tai leivänpäälle laittaa juustoa/leikkelettä tai muuta vastaavaa. Poikaystävä on meistä se parempi ruuanlaittaja ja hän usein bongailee meille vegaanisia reseptejä testattavaksi. Meidän lemppari vegaaniruokablogi on Veganmisjonen, joka on norjaksi, mutta josta varmasti jokainen suomalainen ymmärtää ruotsinkielentaidoillaan ja google translaten avulla perusteet! Tämän alla olevan viikon ruuista suurinosa on juurikin täältä bongattuja.
Tehdään yleensä iltaisin isompi setti päivällistä, jotta siitä riittää mulle sitten lounaaksi ainakin seuraavalle päivälle syötävää. Oon super laiska kokkaamaan itselleni lounasta yksin kotona, joten on loistavaa että voin vain lämmittää eilistä päivällistä itselleni. Mä vietän päivät kotona kirjoittaen gradua ja vältellen gradun kirjoittamista, kun taas poikaystävä syö töissä. Meiltä tosiaan löytyy jääkaapista paljon myös ei-vegaanisia ruokia, mutta oon huomannut ettei se mua haittaa ollenkaan tai en koe mitään himoja niitä kohtaan.
Tää esimerkki viikko on aikalailla normaali. Oon ihan koukussa norjalaiseen Lollipop-mehujäätelöön, joka on pieni puikko ja siksi sitä näkyykin tän viikon aikana aika moneen kertaan :---D Vajaalla kolmella eurolla saa kaupasta kymmenen mehujään setin omaan pakkaseen ja se on ehkä parasta mitä mä tällä hetkellä tiedän. Yritän syödä mahdollisimman monipuolisesti, kasviksia ja hedelmiä, kuin myös täysjyvä tuotteita ja papuja. Toisinaan päivät on parempia ja toisinaan syön vähän huonommin. Lemppari tällä hetkellä, niiden mehujäiden lisäksi, on omatekemä mehu. Postailen niitä aina insta-storiesiin, joten jos reseptit kiinnostaa niin kannattaa alkaa seurata mua Instagramissa @reettachristina
Jos herää lisäkysymyksiä resepteistä tai ruuista tai ihan mistä vaan, niin laittakaa kommenttia!


Maanantai:
Aamupala: mysliä ja soijajugurttia, sekä omatekemä punajuurimehu ja kahvia
Lounas: ylijäämä salaatti ja kaksi paahtoleipää ja pari tuntia myöhemminen vegaaninen sushisetti ruokakaupasta
Päivällinen: täysjyvä pastaa Mutti-kirsikkatomaatti kastikkeella, johon lisätään valko ja punasipulia, mausteita ja paistetaan uunissa 30min.
Tiistai:
Aamupala: mysliä ja soijajugurttia, lasillinen kaupan vihannesmehua ja kahvia
Lounas: eileisen pasta + tomaattikastike setti jämiä ja mehujää jälkkäriksi
Päivällinen: tortilloja salaatilla, tomaatilla, kurkulla, Oumphlla, sipulilla ja taco kastikkeella
Välipala: omena ja kiivi naposteltuna illalla
Keskiviikko:
Aamupala: mysliä ja soijajugurttia, lasillinen kaupan vihannes mehua ja kahvia
Lounas: eilisen tortilla jämät 1kpl ja omatekemä omenamehu
Päivällinen: vegaani lasagne chilipavuilla, kesäkurpitsalla, passata-tomaattikastikkeella ja vegaanisella juustolla
jälkiruuaksi mehujää
Torstai:
Aamupala: mysliä ja soijajugurttia, omatekemä punajuurimehu ja kahvia
Lounas: uusi pasta ja loput maanantain tomaattikastikkeesta, jälkiruuaksi mehujää
Päivällinen: eilistä lasagneaa
Jälkiruoka: 'terveellinen' omenamuffinsi, jonka tein omatekemän omenamehun mäskistä + venhäjauhoa, rypsiöljyä, vähän ruokokidesokeria, kanelia ja kardemummaa, leivinjauhetta ja soodaa ja vettä.
+ keltainen kiivi


Perjantai:
Aamupala: mysliä ja soijajugurttia, omena muffinssi ja kahvia
Lounas: punajuuripihvi-hampurilainen, pihvi on tehty punajuurimehujen mäskistä ja lisäämällä siihen papuja ja mausteita ja survomalla sauvasekoittimella sen tahnaksi ja muotoilemalla siitä pihevejä ja paistamalla niitä 200 asteessa noin 15min. Täysjyväleivän välissä pihvin lisäksi salaattia, tomaattia, sipulia ja omatekemää vegaanista aiolia
Jälkiruoka: mehujää
Välipalana: omenamuffinssi
Päivällinen: soijanugetteja (Hälsans Kök), kolme porkkanaa,
Jälkiruoka: 100g linssisipsejä
Lauantai:
Aamupala: puuroa + banaania ja kanelia ja kahvia, sekä omena muffinsi
Lounas: vegaani sushia, omena muffinsi ja keltainen kiivi
Jälkkäri: mehujää,
Päivällinen: Vegaani margarita pizzaa, vegaaninen juusto ja oliiveja ja lisäksi pari porkkanaa ja mehujää
Sunnuntai:
Aamupala: porkkana-appelsiini-keltapunajuuri mehu, omenamuffinssi ja kahvia
Välipalana: 2 omenaa
Lounas ja Päivällinen: loput pizzasta
Iltapala: 2 paahtoleipää, pari porkkanaa ja omena
Jälkiruoka: linssisipsejä 100g
Tässä siis viikon saldo, voi olla että joku porkkana/omena jäi puuttumaan. Napostelen usein porkkanaa jos tekee mieli pureskella jotain tai otan omenan koska ne on just nyt parhaita! Tiedän etten syö kaikista terveellisimmin, rakastan esimerkiksi noita mun linssisipsejä ja voisin syödä niitä varmaan joka päivä. En oo niinkään sweettooht vaan rakastan sipsejä. Tykkään syödä kaksi lämmintä ateriaa päivässä ja usein saatan päivisin syödä liian vähän, mikä kostautuu siinä että voisin napostella kaiken illalla. Yritän syödä tarpeeksi aina ruokaa, mutta välillä tuntuu ettei ole merkitystä kuinka paljon syön, koska aina voisin ottaa jotain jälkkäriksi hetken päästä.
Syön melkein aina tosiaan aamupalaksi mysliä ja jugurttia, koska se on helppo kasata aamuisin kun väsyttää ja sen päälle vedän melkein puolilitraa kahvia haha. Oon yllättävän helposti tottunut mustaan kahviin, enkä oikein kaipaa maitokahvia enää. Jos jugurttia ei löydy, teen mikropuuron ja kasaan päälle banaania tai marjoja.
Oon tosiaan innostunut mehustamisesta ja en ihan joka päivä, mutta noin joka toinen mehustan itselleni aamulla jonkin sortin mehun riippuen siitä mitä löytyy kaapista. Omia lemppareita on punajuuri-pinaatti-omena-sitruuna-inkivääri tai porkkana-appelsiini-inkivääri kombot. Tän lisäksi erittäin hyväksi on todettu esimerkiksi päärynä-pinaatti-sitruuna-omena ja keltainenpunajuuri-porkkana-omena/appelsiini-inkivääri kokeilut. Lisään kaikkeen aina inkivääriä, koska se raikastaa maun ja antaa ihanan potkun mehuun kuin mehuun. Myös omenamehu-sitruunalla ja inkiväärillä oli erittäin hyvää. Kokeilen tosiaan monia eri mehuja, riippuen mitä löytyy kaapista, mutta yritän aina pitää hedelmän osuuden pienenä ja keskittyä vihanneksiin ja kasviksiin. Mehuun voi oikeastaan laittaa melkein mitä tahansa sekaisin ja lopputulos on yleensä aina hyvä.
Voisin varmaan jaaritella tästä aiheesta ikuisuuden, mutta lopetan nyt! Toivottavasti tästä koosteesta oli jotain hyötyä ja avasi ehkä sitä miten helppoa onkaan syödä vegaanisesti :---) Ja tosiaan, kysykää jos herää kysymyksiä!
Tykkää-merkinnät
Kommentit




