WEST COAST NEW ZEALAND


Ensimmäinen viikonloppu Uudessa-Seelannissa takana ja huh millainen se olikaan! Koska Christchurchiin (chch) luvattiin sadetta koko viikonlopun ajaksi, katsottiin säätiedotteesta lähin paikka missä paistaa aurinko perjantai illalla ja lauantai aamuna lähdettiin ajamaan. Suunnaksi meille valikoitui Uuden-Seelannin west coast, Greymouth. 
CHCH sinne kertyy kilometrejä noin kaksi ja puolisataa, mutta ajotunteja vähän enemmän. Varsinkin jos joka mutkassa pysähtyy kuvailemaan maisemia haha! Etelä saaren keskellä kulkee Uuden-Seelannin alpit, South Alps, joiden yli tietenkin pitää ajaa päästäkseen toiselle rannikolle. Itä puoli on selkeästi kuivempaa seutua verrattuna länsipuoleen, juurikin vuoriston takia. Kaikki sade mitä lännestä tulee, sataa jo vuorenrinteille länsipuolella jättäen itä puolen kuivaksi ja karuksi. Tämä näkyi käytännössä kuin yö ja päivä. Itäpuolella vuoret ja maaseutu on kuivaa heinää, kun taas länspuolella vihreää on enemmän kuin silmä kantaa. 
Alla olevat kuvat on kuvattu itäpuolelta ja näistä näkeekin hyvin sen kuivuuden ja kasvittomuuden. Jos viimeksi kirjoitin että oon jo hyvin ihastunut tähän maahan, oon nyt viimeistään palavasti rakastunut. Tämä on ihan uskomaton paikka!! Vaikka väitän olevani nokkela sanoistani ja hyvä kirjoittamaan, tuntuu että en oikein osaa pukea tätä paikkaa sanoiksi, mustaksi valkoiselle. Ne maisemat mitä me ehdittiin lyhyen viikonlopun aikana nähdä, voisi olla kolmesta eri maasta. Ja tietenkin myös Keskimaasta! Kaikki Taru Sormusten Herra ja Hobitti fanit varmaan tietää että ne elokuvat on kuvattu täällä, ja voi vitsit. Tuntuu todellakin että on niiden elokuvien sisällä kun ajelee tälläisessä ympäristössä ja näissä maisemissa. 

Uudessa-Seelannissa taitaa olla ihan kaikkea mitä vois kaivata. Löytyy lumihuippuisia vuoria ja jäätiköitä, sademetsää, alavia tasankoja ja heinä aavikoita, 40 miljoonaa lammasta, rantaviivaa, palmuja, surffausmahdollisuuksia, lisää rantaviivaa, vuonoja ja vuoristoja, kuumia lähteitä ja ilmeisesti jopa geysir, vesiputouksia, pingviineitä ja delfiineitä, kaksi eri mannerlaattaa, mitä ystävällisimpiä ihmisiä, hullunkurinen aksentti, kuumia kesäpäiviä ja talvi. Täydellinen maa / manner, eh?
En voi jotenkaan käsittää mitä kaikkea täällä voi nähdä ja kokea. Laskeskelen pankkitilin saldoa ja päivämääriä, mihin kaikkeen sitä ehtisi ja olisi rahaa. Koska tietenkin kaikki pitää nähdä ja kokea, ja mieluusti heti. 
Vuorien lävitse kulkeva ja mutkitteleva tie oli kanssa jo elämys itsessään, henkeäsalpaavia maisemia sen lisäksi että täällä sai ajaa kyllä kieli keskellä suuta. Alla olevista kuvista tosiaan huomaa sen eron kasvillisuudessa joka länsipuolella saarta on.  

Kohteena oleva Greymouth on siis rannikkokaupunki, hyvin pieni sellainen. Mutta niin täällä tuppaa kaupungit vähän olemaan. Me ei oltu varattu mitään yöpymispaikkaa ja niiden ollessa kaikkien täynnä tai älyttömän kalliin hintaisia, päädyttiin loppujen lopuksi yöpymään autossa leirintäalueella :---D Ei ehkä paras yö minkä oon koskaan nukkunut, mutta ei mikään huono vaihtoehto! Saavuttiin Greymouthiin vasta illalla viiden aikoihin ja suunnattiin suoraan salaiselle rannalle. 
Oltiin kartasta etukäteen katsottu että tuossa tietyssä kohtaa rantaviivaa nousee merestä isoja saaria/pilareita ja oltiin siinä uskossa että siinä kohtaa on pakko päästä rantaan. Ja oikeessa oltiin! Tien varrella, joka kulki aika korkealla verrattuna rantaviivaan oli pieni levähdyspaikka ja siitä lähti puskan sisään pieni polku. Polku kulki todellisen viidakon läviste, ja välillä piti kiivettä tikkaita alas kallionrinnetta, mutta uskomatonta kyllä, se vei kalliorannalle. Uskomaton paikka, todellinen sala-ranta jonka vain paikalliset tietää. Ja jos paikka ei vielä ollut tarpeeksi _amazing_ tuli sinne kallion rinnettä pitkin oma vesiputous :----D Täällä tuntuu olevan joka rannalla kunnon aallokko, mikä ei sinänsä ole kovin yllättävää kun miettii missä sitä ollaan, joten hirveän pitkälle ei uskaltanut mennä tuolla(kaan)uimaan. Ei sillä että vesikään olisi mitenkään lämpöistä! Tän rannan täytyy olla yksi hiennoimmista millä on koskaan käynyt. En varmaan osaa sanoin kuvailla sitä tarpeeksi hyvin, eikä mulla oikein oo sieltä kunnollista kuvaakaan, mikä näyttäisi sen kokonaisuudessaan. Jatkossa pitää muistaa ottaa vielä laajakulma linssi esiin kuvaamista varten!
Viihdyttiin täällä melkein auringlon laskuun saakka, jota kiivettiin katsomaan korkeammalta näköala tasanteelta. Ja huh mikä auringonlasku se oli! Jos sanoin että täällä itäpuolella asuessa saa ehkä kuvauksellisempia auringonlasku kuvia, saatoin olla vähän hätäinen. Tietenkin auringonlasku on paljon näyttävämpi lännessä!Viettettiin vielä seuraava aamupäivä näillä samoilla rannoilla, ennenkuin lähdettiin ajamaan samaa reittiä takaisin CHCH:seen. Täällä etelä saarella tuntuu kaikki rannat olevan vulkaanisesti syntyneitä, mikä tarkoittaa sitä, että niiden hiekka on joku harmaata tai mustaa. Pakko kyllä sanoa, että mustassa hiekassa on se oma taikansa, vaikka valkoinen hiekka kyllä tuo sen oman paratiisimaisen fiiliksensä. 
Ihastuin kyllä tällä reissulla myös West Coastiin aika vakavasti, sen ollessa hyvin erilainen luonnoltaan kuin tämä itä-rannikko. Selvää on se, että tuonne on päästävä vielä uudelleen! Oon selkeesti enemmän rannikko, kuin vuoristo/metsä ihminen, joten muhun nyt ei samalla tavalla vetoa vuoristot, mutta pakko se on sekin myöntää, että nämä mitä tällä reissulla nähtiin oli aika makeita. En oo niin henkeen ja vereen haikkaus ja vaellus ihminen, mutta uskon että täällä sen tekemättä jättäminen olisi melkein rikos haha. Rannalle onneksi (melkein) aina pääsee, jopa Suomessakin, mutta vuoristoja ei Suomesta löydy.

Paluu matkalla tehtiin pieni vaellus vuoristossa, Taru Sormusten Herra maisemissa. Jos oikein antoi mielikuvituksen laukata niin sitä pystyi kuvittelemaan hobittien tai kääpiöiden tulevan vastaan seuraavan mutkan takana. Mä oon aika iso TSH fangirl, täytyy myöntää. Taru Sormusten Herrasta on edelleen ja varmasti aina mun lempikirja ja sen vuoksi on jotenkin niin uskomatonta olla täällä.
Luonto täällä on vain jotain muuta mihin oon tottunut, kuulin etukäteen että täällä on paljon samaa kuin Norjassa, mikä pitää osittain paikkansa. Mutta täällä on niin paljon enemmän. Sekoitus ehkä Norjaa, Islantia, jotain trooppista maata ja Skotlantia. Voi olla että tämä mun analyysi vaihtuu sen mukaan missä mä satun täällä matkustamaan, mutta kuten jo sanoinkin aikaisemmin, niin täällä on kaikkea. Tämä mun muotiblogi saattaa tässä muuttaa muotoaan vähän enemmän matkustus-painotteiseksi. Tuntuu vähän hassulle julkaista asukuvia, jos luonnoksissa on reissukuvia! Mutta lupaan mä asujakin tai ainakin uikkarikuvia teille näyttää täältä kanssa :----D

Mä tiedän että tää postaus venyi ihan super pitkäksi, toivottavasti jaksoitte tänne loppuun asti! Mun piti jo sunnuntaina julkaista vähän reissukuvia, mutta olin autossa istumisesta ihan rikki ja sunnuntain postaus jäi kokonaan väliin. Joten nyt maanantaina sitten senkin edestä! Mä satun olemaan vähän kuva-junkie, ja mun mielestä enemmän kuvia on parempi kuin vähemmän :----D
Ens kertaan! 

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Reetta Pellikka,
Kiitti! No niimpä!! Mä en meinaa itsekkään kestää :------DD
www.blogger.com/profile/128716114949887362
Reetta Pellikka,
Kiitos! Täällä on helppo ottaa kauniita kuvia :---p Itsekkin kyllä mykistyy täällä luonnon äärellä!
www.blogger.com/profile/128716114949887362
Anna,
Lisää reissukuvia jooko!!! Ihan mielettömän upean näköistä!!!!!!! En kestä!!!
www.blogger.com/profile/103774909568704112
annieveliina,
En tiiä mitä sanoa, ihan jäätävän näköstä siellä.. Huikeita kuvia, toivon niin paljon et oisin sun kans reissaamassa siellä!
www.blogger.com/profile/133884413178175530
Kiia Innanmaa,
Voi vitsi miten upeita kuvia!!
www.blogger.com/profile/149673170722848156
Reetta Pellikka,
Laitan näitä tulemaan kyllä :----D Täällä on kyllä super upean näköistä, melkein itsekkään kestä!
www.blogger.com/profile/128716114949887362
Reetta Pellikka,
Hih se oiskin siistiä!! sun reissukuvat nyt kun on aina ihan parhaita! Täällä on kyllä niin upeaa etten meinaa kestää :--D
www.blogger.com/profile/128716114949887362
Anonyymi
,
Aahhhss ihanaan Uusi-Seelanti! <3 Ikävöin sinne takas joka päivä. Vinkkivitonen, kannattaa mennä nyt vaeltamaan (vuorille tai ihan vaan sinne bushiin) koska kohta alkaa kääntymään syksyksi, sää muuttuu epävarmemmaksi ja vuorille alkaa tulla lunta 😊 Esim. Copland trackille pystyy hyvin lähtemään aika vaatimattomallakin varustuksella ja palkintona on kuumat lähteet määränpäässä <3

t. Riika
Reetta Pellikka,
Okei, kiitti tästä! Pitää alkaakin sitten heti miettiä jotain vaellusreissua ja tsekkaan tuon Coplandin :---) Ahh kuumat lähteet on ihania!
www.blogger.com/profile/128716114949887362
Instagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelliInstagram reettapelli