3 VINKKIÄ OMAN TYYLIN LÖYTÄMISEEN JA INSPIRAATION ETSIMISEEN

SLOW FASHION

Kun kyselin toivepostauksia blogiin yhtenä teemana nousi esiin oman tyylin löytäminen ja mistä löytää inspiraatiota pukeutumiseen. Oon otettu siitä, että mulla uskotaan olevan vinkit tähän asiaan, joka on loppupeleissä tosi henkilökohtainen ja yksilöllinen aihe! Mutta koska olen löytänyt oman tyylini pitkän harhailun jälkeen ja koska oon miettinyt näitä asioita paljon niin uskon että mulla on pari vinkkiä jakaa! Oletan että jos mun juttuja seurailee niin ainakin jollain tasolla fiilistelee myös mun tyyliä, joten käytän paljolti esimerkkinä mun omaa tyyliä. Mutta ihan varmasti teillä jokaisella on joku oma pieni juttu joka tekee sun tyylistä just sun tyylin!1. Tutki mitä vaatteita sinulla on nyt kaapissa ja mitkä niistä on sun lemppareita

On hyvä aloittaa oman tyylin löytäminen ja inspiraation etsiminen omasta vaatekaapista. Liian usein tehdään se virhe, että tässä vaiheessa marssitaan kauppaan katselemaan uusia kivoja vaatteita, jolloin riskinä on se että päätyy ostamaan vaatteita jotka ei loppupeleissä olekaan “sun tyylisiä”.

Meillä jokaisella on vaatekaapissa suurinpiirtein kolmen kategorian vaatteita. Ekaksi siellä on ne sun lemppari vaatteet, joita sä käytät viikoittain tai päivittäin. Ne ride or die vaatekappaleet, jotka päällä sä tunnet olosi omaksi itseksesi. Uskallan väittää että jokaisella on ainakin muutama näitä vaatteita, määrä riippuu siitä kuinka pitkällä on oman tyylin löytämis-matkalla.


Toisekseen vaatekaapista löytyy vaatteet jotka ei koskaan päädy päälle. Ne näytti kaupassa ihanilta ja uskottelit itsellesi että tästä lähtien sä käytät aina korkokenkiä arkisin tai että sun juttu on kynähameet ja kireät bile-puserot. Tähän kategoriaan mahtuu siis kaikki vaatteet jotka ei koskaan päädy päälle koska ne ei vastaa sun oikeaa elämää, vaan ne on ostettu sun ihanne elämää varten. Näitä vaatteita toivottavasti ei ole kovinkaan paljoa, mutta varsinkin itsellä kun ostelin tunteella ja sillä ajatuksella mikä näyttää upealta (yleensä jonkun mun päällä) niin näitä kertyi kaappiin kiihtyvällä tahdilla. Not good.


Kolmas osa vaatekaapista on yleensä ne perusvaatteet jotka on käytössä rotaatiolla ja joiden olemassaolon huomaa vasta sitten kun ne puuttuu. Tärkeitä vaatteita muttei kovinkaan kiinnostavia tyylillisesti. Vaikka munkin tyyli on todella basic ja yksinkertainen, on ne kiinnostavat vaatteet usein vähän jotain muuta kuin se kaikista perus-osa mun vaatekaapista. Suosin yleensä omassa tyylissä sitä, että panosta laadukkaisiin basic-vaatteisiin ja niiden ei tarvitse olla niitä “klassisia” perusvaatteita vaan niissä voi olla pieni twisti oman tyylin suuntaan. Esimerkiksi klassinen trenssi multa löytyy vähän oversized mallisena, koska se istuu mun tyyliin paremmin kuin kaikista klassisin ja istuvin trenssitakki.
Kun olet tutkinut sun vaatekaapista esille vaatteet karkeasti näissä kategorioissa on helpompaa hahmottaa että mitä lisää ja mitä vähemmän. Eli lisää sen tyylisiä vaatteita kuin sulla on 1 kategoriassa ja vähemmän sen tyylisiä vaatteita kuin sulla on 2 kategoriassa. Esimerkiksi jos sulla on yhden lempparifarkut jotka on tietyn malliset, niin voi olla perusteltua hankkia samanlaiset farkut eri värisenä kaappiin. Jos tietää että jotain vaatetta tulee käyttämään paljon, on se todennäköisesti jotain mikä istuu juuri sun tyyliin.

En oikein usko siihen että omaa tyyliään voi noin vain muuttaa joksikin muuksi. Tietenkin sitä voi kehittää haluamaansa suuntaan, mutta kokonaan se tuskin muuttuu koskaan erinäköiseksi kuin se nyt on. Esimerkiksi mä en voisi nyt päättää että haluaisin pukeutua todella naisellisesti ja klassisesti, koska en varmasti tuntisi oloani minuksi itsekseni niissä vaatteissa. Voin omaksua jotain elementtejä “naisellisesta pukeutumisesta” mun tyyliini, kuten satiinisen midihameen tai korolliset nilkkurit, mutta oman tyylin vaihtaminen kokonaan tuskin on kestävää pidemmällä aikavälillä. Loppupeleissä me pukeudumme mieluiten niihin vaatteisiin joissa meillä on hyvä olla ja joissa me tunnetaan olomme meiksi.


Tärkeää on tässä kohtaa hahmottaa mitä vaatteita ei kannata omaan vaatekaappiin ostaa, vaikka ne näyttää muilla ihanilta. Yleisin virhe on se, että ostaa jotain omaan vaatekaappiin siksi että se on ihana jollain muulla. Loppupeleissä se ei ehkä kuitenkaan toimi sulla, jolloin se jää kaappiin. Kun tämä “virhe” toistuu tarpeeksi monta kertaa muuttuu oma tyyli ja vaatekaappi sekavaksi ja helposti tuntuu siltä ettei itsellä ole “omaa tyyliä”.


2. Määrittele oma tyyli tarkasti

Elämää helpottaa se, kun vaihtoehtoja on vähemmän. Mä esimerkiksi ostan uusia kenkiä vain Vagabondilta, koska tykkään heidän estetiikasta ja pidän heitä brändinä jota haluan tukea. Mutta koska katson vain heidän kenkiään en ns. huku siihen vaihtoehtojen maailmaan mitä kaikki muut kenkämerkit tarjoavat. Vastaavasti ostan melkein ainoastaan uusia vaatteita vain Marimekolta, jonka valikoima on paljon rajallisempi kuin ketjuliikkeiden. Tämä myös johtaa siihen, että houkutuksia on vähemmän ja on helpompi pitää pää kylmänä.

Tämä taktiikka pätee myös oman tyylin määrittelemiseen. Oma tyyli kannattaa määritellä sen pohjalta että miettii mitkä olikaan ne kategoria 1:sen lempivaatteet. Mitä tyyliä ne edustaa? Naisellinen, skandinaavinen, minimalistinen, romanttinen vai boheemi? Kun sulla on sun lempi-asukokonaisuus päällä millä sanoilla sitä voisi kuvailla? Todennäköisesti se kuvaa aika hyvin myös sun omaa tyyliä.


Tän jälkeen kannattaa suunnata Pinterestiin ja tehdä sarja erilaisia hakuja niillä sanoilla jotka uskot kuvaavan sun tyyliä. Pinterest on siitä kätevä että se ehdottaa hyvin sun hakutermiin soveltuvia tarkentavia hakutermejä, joilla omaa tyyliä voi määritellä vielä tarkemmin. Oon sitä mieltä, että elämä on helpompaa jos oma tyyli on rajallinen, koska se selkeyttää pukeutumista niin paljon. Jos taas oma tyyli on kaikkea maan ja taivaan väliltä on paljon vaikeampi tuntea oloaan kotoisaksi. Tykkään itse myös seurata tiettyjä tilejä instagramin puolella, koska näiden tilien omistajien tyyli on aika lähellä omaani. Tällöin saan sieltä asuinspiraatiota niille vaatteille jotka löytyy jo mun omasta kaapista, sen sijaan että saisin pahoja ostohimoja.

Hakujen myötä todennäköisesti huomaat, että tietynlainen tyyli puhuttelee sua kuvien muodossa eniten. Suosittelen luomaan itselle tyyli kansion johon kerää asuja ja tyylejä jotka tuntuu omilta. Hyvä kriteria siihen, että tuntuuko se omalta on tarkistaa että onko siinä asussa jo jotain mitä sulla on vaatekaapissa itselläsi kategoriassa 1. Jos koko asu on täysin jotain uutta tai erilaista mitä sulla jo nytten on, voipi hyvinkin olla että se ei oo ihan täysin sun tyyliäsi.
Seuraavaksi mä tekisin hakuja Pinterestissä käyttäen hyväksi juurikin niitä sun lemppari vaatteita. Mä esimerkiksi tykkään paljon suoralahkeisista farkuista, joten voisin hyvin tehdä haun siellä termein: “straight leg jeans outfit”. Tällöin saat eteesi erilaisia asukokonaisuuksia joissa on käytetty juuri niitä suoralahkeisia farkkuja. Jos oman tyylinsä on määritellyt jo tarkemmin, kannattaa tarkentaa hakutermiä “straight leg jeans outfit scandinavian”, jolloin todennäköisesti hakutulokset on enemmän sun näköisiä. Tämä vaatteiden tyylillä tai nimellä tehtävä haku on erittäin hyvä keino siihen, että hakutulokset pysyy sellaisina, ettei tarvitse marssia kauppaan ostamaan koko asukokonaisuutta itsellesi.

Tällä tavalla on helppo hahmottaa sitä minkälaiset vaatteet toimii niiden omien vaatteiden kanssa hyvin ja sitä kautta alkaa miettiä minkälaisiin vaatteisiin olisi järkevää sijoittaa tulevaisuudessa. Tässä vaiheessa kannattaa pitää pää kylmänä sen suhteen, että miettiä rauhassa mitkä uudet vaatteet toimii niiden omien lempivaatteiden kanssa mahdollisimman monipuolisesti. Jotain uutta ei kannata ostaa vain sen vuoksi, että se näyttää hyvältä sun yhden lempivaatteen kanssa mutta ei toimi muiden parina. Tavoitteena oman tyylin löytämiselle yleensä on juurikin se, että vaatekaappi muodostuu kokonaisuudeksi jossa vaatteet toimivat hyvin yhteen toistensa kanssa ja tuntuvat oman tyylisiltä.


Aluksi kannattaa tosiaan pitää oma tyyli ns. tiukasti määriteltynä ja vasta sitten kun homma tuntuu olevan hanskassa on hyvä avartaa tyylinsä määritelmää. Tämä tutkimusvaihe omaan tyylii voi viedä jonkin aikaa ja se kannattaa tehdä rauhassa. Oman tyylin löytäminen on prosessi eikä tehtävä jonka voi suorittaa yhdellä shoppailureissulla. Ylipäätänsä suosittelisin myös ehdottomasti kirpputorien hyödyntämistä tässä vaiheessa!


Kuvat: Terhi Suanto


3. Tee lista toivomistasi vaatteista ja pysy siinä

Kun olet päässy tähän asti tilanne on luultavasti se, että sulla on ajatuksen tasolla tiedossa minkälainen on sun tyyli ja mitä vaatteita/asusteita kaipaat sun vaatekaappiisi. Kirjoita ne ylös. Suosittelen kirjoittamaan toiselle listalle elementtejä joita toivot sun tyylisi olevan ja miltä toivot sen näyttävän. Ota huomioon minkälaista arkea elät ja että vaatteiden kuin myös sun tyylin tulisi toimia sen kanssa. Kirjoita toiselle listalle sun pinterest/instagram-tutkimuksen perusteella mitä vaatteita sun vaatekaappi kaipaa. Määritä myös nämä tärkeysjärjestykseen. Ja sen jälkeen pysy tässä listassa!! Lista kannattaa pitää lyhyenä ja selkeänä ja sen sijaan että lähtee näitä vartavasten ostamaan, kannattaa ottaa tän osto-prosessin kanssa rauhallisesti. Suosittelen kiertelemään kirppareita tää listä mielessä, koska usein sieltä taianomaisesti bongaa juuri niitä asioita joita oli etsimässä.

Vaatekaapin kokoaminen kannattaa tehdä hitaasti ja askel kerrallaan tärkeysjärjestystä kutakuinkin noudattaen.


Ennenkuin lähtee ostamaan mitään kannattaa myös tehdä vielä kerran kunnon katsaus vaatekaappiin ja tutkia mitä kaikkea jo omistaakaan. Voi käydä hyvin niin, että se asia mikä sulla on listalla löytyy jossain muodossa jo vaatekaapista valmiiksi. Tässä vaiheessa voi myös karsia vaatekaapista pois ne vaatteet joita tietää ettei enää tule käyttävänsä, koska ne ei toimi sun arjessa tai tyylissä. Niiden eteenpäin myyminen on paras keino, varsinkin jos ne on vähän käytettyjä ja hyväkuntoisia. Missään nimessä niitä ei saa heittää roskiin ja myös vaatekeräykseen niiden vieminen on vähän kyseenalaista. Kun näkee sen vaivan että myy ne eteenpäin parempaan kotiin, voi aina uutta kotiin tuodessa miettiä että ottaako vastuun tästä vaatteesta.


En suosittele sitä, että uudistaa koko vaatekaapin kerralla, koska kuten mainitsin aikaisemmin oman tyylin vaihtaminen täysin johonkin muuhun ei ole pitkällä aikavälillä kestävä ja toimiva idea. Sen sijaan sen asteittainen kehittäminen johonkin toivomaansa suuntaan on keino, jolla onnistuu varmasti.Toivottavasti tästä vinkkipostauksesta oli hyötyä teille oman tyylin löytämiseen! Kertokaa saitteko tästä näkökulmasta jotain irti? Tuntuu että näitä vinkkipostauksia on kirjoitettu jo tuhat tätä ennen ja ne toistaa aina samaa kaavaa, joten yritin ajatella vähän eri tavalla tällä kertaa. Ja hei, jos löytyy toivepostauksia tai aiheita niin niitä saa jättää kommenttiboksiin!


Tykkää-merkinnät

Kommentit

Karita
Karita,
Tää oli tosi kiva postaus! Ilahdutti kans huomata, että itellään on jo aika toimiva vaatekaappi näitten vinkkien pohjalta. Toki aina varmaan löytyy petrattavaa, tyylikin kun voi muuttua iän ja ajan myötä, mut hyvässä vauhdissa ollaan jo (-:
FashionStatement
FashionStatement,
Jee ihana kuulla, että tykkäsit! Ja superia että tää selvensi sun omaa tilannetta vaatekaapin kohdalla :---)) Niinhän se on, että oma tyyli kasvaa käyttäjänsä mukana ja se just tyylistä ja pukeutumisesta tekeekin inspiroivaa ja kivaa, että se ei ole staattinen ja kiveen hakattu asia!
nouw.com/fashionstatement
Kirjoita kommentti...
IP: 82.99.3.229