RKNITS NOORA | HELPPO OHJE V-AUKKOISEEN VILLAPAITAAN

NEULEOHJEET

V-aukkoinen villapaita on vaatekaapin klassikko ja vaikka itse oon ehdottomasti pyöreän kaula-aukon fani, on munkin pakko myöntää että v-aukko on ihanan kevyt! Tässä Noora villapaidassa on hyvin yksinkertainen ja helppo v-aukko ja muuten villapaita onkin muunnelma mun ensimmäisestä villapaita ohjeesta! Eli jos sellainen on jo vyön alla, onnistuu tämä versio siitä myös varmasti!Koko: S, neuleen leveys 45cm, 20 silmukkaa lisää vartalossa kasvattaa villapaitaa yhden koon isommaksi

tarvikkeet: Adlibris felting wool* (affiliate linkki) 5 kerää (500g)

pyöröpuikot koossa 10 (7 resoreihin) ja pituuksissa 40cm (hiha) ja 80cm (vartalo)


Villapaita neulotaan suljettuna neuleena kainaloihin saakka, jonka jälkeen etu- ja takapuoli neulotaan erikseen tasona. Tämän jälkeen hihat neulotaan erikseen suljettuna neuleena ja yhdistetään vartaloon loppuvaiheessa. Malliltaan tämä villapaita on hyvin minimalistinen ja suoralinjainen ja helman ja hihojen napakat resorit antaa neuleelle ryhdikkyyttä. Halutessaan v-aukon ympärille voi tehdä resorin, mutta tällöin v-aukko saattaa muodostua liian pieneksi, jos siitä ei alunperin tee isompaa (aloita aikaisemmin). Lisäämällä tai vähentämällä vartalosta 20 silmukkaa villapaidan koko muuttuu noin yhdellä koolla, toki silmukoiden määrää muuttaessa tulee ottaa huomioon miten se vaikuttaa v-aukon kavennusmääriin ja olkapään kokoon sekä langan menekkiin.


Vartalo:

Luo 100 silmukkaa ja aloita 1o1n resori 7 kokoisilla puikoilla (pituus 80cm). Halutessaan resorin voi tehdä myös 10 kokoisilla puikoilla, mutta tällöin siitä ei tule niin napakkaa. Jatka resoria 8 kerrosta.

Vaihda sen jälkeen 10 kokoisiin puikkoihin samalla kun neulot ensimmäistä kerrosta oikein ja aloita neuloa sileää oikein neulosta. Neulo kunnes kappaleen mitta on n 35 cm (suosittelen vertaamaan hyvän mittaiseen omaan paitaan tätä kainalo-helma mittaa). Tällöin villapaita jaetaan kahteen osaan, etu ja taka kappaleeseen, jotka neulotaan erikseen tasona (oikea + nurja kerros). Molemmille puolille jää 50 silmukkaa.


Takapuoli:

Ylivetokavennukset heti alkuun 2-2-2 rytmillä (yhteensä 12 silmukkaa, 6 per puoli), jossa kavennetaan molemmista reunoista. Ensimmäinen kavennus heti ensimmäisen oikean kerroksen alkuun ja takaisin tullessa nurjalla puolella kavennetaan heti kerroksen alkuun. Kavennukset tehdään peräkkäisillä kerroksilla. Kavennusten jälkeen neulo tasona kunnes kappale on n. 58cm pitkä (suosittelen jälleen mittaamaan pituuden sopivuutta omaan kehoon/paitaan). Tämän jälkeen päättele silmukat löyhästi.


Etupuoli:

Kavennukset tehdään samalla tavalla kuin takapuolella 2-2 rytmissä. Yhteensä kaventuu tällöin 8 silmukkaa, 4 per puoli. Kun olet tehnyt kavennukset (olet neulonut yhteensä 4 kerrosta) jaetaan etupuoli kahteen osaan, 21 silmukkaa per puoli. Neulo ensin oikea puoli. Kaula-aukon puolet neulotaan tasona erikseen, siten että kaulalle kavennetaan jokaisella oikean puolen kerroksella 1 silmukka neulomalla ne yhteen.


Viistottainen V-aukko neulotaan seuraavasti:

Neulo oikean puolen kerrosta kunnes sinulla on jäljellä 3 silmukkaa puikoilla. Neulo 3. ja 2. viimeinen silmukka oikein yhteen ja sen jälkeen neulo viimeinen silmukka normaalisti oikein. Käännä työ ja neulo nurjan puolen kerros normaalisti. Seuraavalla oikean puolen kerroksella toista sama ja etene näin kunnes työssä on jäljellä 12 silmukkaa.

Kun sinulla on 12 silmukkaa jäljellä, neulo 6 kerrosta tasona ilman kavennuksia tai kunnes kappale on 58cm pitkä/saman mittainen kuin takakappale. Tämän jälkeen päättele silmukat löyhästi.


Vasen puoli:

vasen puoli neulotaan oikean puolen peilikuvana ja kerros aloitetaan etupuolen keskeltä V-aukon keskikohdasta. Tällöin kavennus tehdään heti oikein kerroksen alussa seuraavasti: Neulo 1 silmukka normaalisti oikein ja tämän jälkeen neulo 2. ja 3. silmukka oikein yhteen. Neulo oikean puolen kerros loppuun ja tee nurjan puolen kerros normaalisti. Toista kavennuksia samalla tavalla kunnes sinulla on jäljellä 12 silmukkaa. Neulo sitten 6 kerrosta normaalisti ilman kavennuksia / kunnes kappaleen pituus on 58 cm/samanpituinen kuin takakappale ja kavenna silmukat löyhästi. Jos kaula-aukosta ei vasemmalla reunalla muodostu mieleistä, voi sen halutessaan tehdä siten että neuloo kainalosta keskelle kuin oikean puolen jolloin kavennukset tulee kerroksen loppuun.


V-aukkoa voi helposti muokata isommaksi tai pienemmäksi aloittamalla sen joko aikaisemmin (heti siinä vaiheessa kun työ jaetaan etu ja taka osaan) tai aloittamalla sen myöhemmin. Mitä myöhemmin V-aukon aloittaa, sitä paksumpi olkapääosasta tulee, koska silmukoita kavennetaan vähemmän. Jos V-aukon kavennukset aloittaa aikaisemmin silloin voi joko kaventaa silmukoita vähemmäksi kuin 12 tai kaventaa kunnes silmukoita on 12 jäljellä ja sen jälkeen neuloa kaventamatta ns. olkapääosaa loppuun asti. Teki miten tahansa, kannattaa pitää mielessä se, että etu ja takapuolen kappaleiden tulee olla suunnilleen samanmittaiset.
Hihat:

Luo 22 silmukkaa 7 kokoisille puikoille (jos saatavilla ei ole tarpeeksi lyhyttä kierrepuikkoa/sukkapuikkoja voi resorin neuloa tasona ja yhdistää viimeistely vaiheessa) ja tee 1o1n resoria 7 kerrosta. 8:lla kerroksella lisää työhön 13 silmukkaa tasaisesti, siten että kerroksen jälkeen sinulla on 35 silmukkaa. Tämän jälkeen vaihda työhön 10 koon 40cm pyöröpuikko ja aloita neuloa sileää suljettua oikeaa neuletta. Neulo kunnes hihan pituus on n. 48cm jonka jälkeen tehdään olkapää kavennukset.

Päättele ensin 17 silmukkaa ylivetokavennuksella. Jäljelle jää 18 silmukkaa ja ne neulotaan tasona. Olkapää kavennukset tapahtuu 2-2 rytmissä ja ne tapahtuu ylivetokavennuksella. Yhteensä kaventuu 8 silmukkaa, 4 molemmin puolin.


Sen jälkeen kun olet päätellyt 17 silmukkaa, neulo ensimmäinen kierros (oikea kerros + nurja kerros) ilman kavennuksia. Tämän jälkeen kavenna 2 silmukkaa molemmista reunoista (2 oikean kerroksen alussa, 2 nurjan kerroksen alussa). Neulo tämän jälkeen taas kierros ilman kavennuksia. Tämän jälkeen kavennuskierros, kuten yllä. Kun olet saanut kavennuskierroksen loppuun, päättele jäljelle jääneet 10 silmukkaa löyhästi.


Neulo toinen hiha samoin.


Lopuksi yhdistä olkasaumat ja hihat vartaloon ja päättele irtolangat ja olet valmis!

Tykkää-merkinnät

Kommentit

pinjasblog
pinjasblog,
Ihana neule! 😍 Luulen, että oma kärsivällisyyteni ei riittäisi niin pitkälle, että saisin tällaisen tehtyä, mutta tästä tuli kipinä kokeilla taas aloittaa jotakin pienempää käsityöharrastusta 😊
nouw.com/pinjasblog
ReettaPelli
ReettaPelli,
Kiitos!<3 se on hyvä aloittaa pienemmästä projektista ja sitten jos innostuu niin lähteä kokeilemaan vaikka villapaitaa! Ja yllättävän nopeasti paksulla langalla tulee myös kokonainen villapaita ;--)
nouw.com/reettapelli
holisticbeautycorner
holisticbeautycorner,
Ihana neule! Onkohan tämä ohjeisuts sopiva aloittelijalle? 😊)
nouw.com/holisticbeautycorner
ReettaPelli
ReettaPelli,
Kiitos! hmm mun mielestä tää sopii hyvin aloittelijalle, tän ollessa aika yksinkertainen neule neuloa :---)
nouw.com/reettapelli
Kirjoita kommentti...
IP: 82.99.3.229