RKNITS VENLA | HELPPO AINAOIKEIN PATENTTI NEULEOHJE MUHKEAAN VILLAPAITAAN

NEULEOHJEET

Patenttineule on mun tän hetken lemppari neulomistekniikka, mutta täysi tai puolipatentti on hyvin hitaasti etenevää neulomista ja koska mä oon tunnetusti vähän kärsimätön tiedän että mielenkiinto kokonaisen villapaidan neulomiseen patentista ei riittäisi. Koska kuitenkin oon ehdottomasti halunnut tehdä patenttikuvioisen neuleen itselleni, olen kuumeisesti googlettanut erilaisia patentti tekniikoita ja lopulta löysin tämän aina-oikein valepatentti tekniikan! ja tää on ehdottomasti tarpeeksi joutuisaa tehdä että munlainen hätähousukin jaksaa sitä näpertää.


Lopputulos tässä ei ole täysin samanlainen kuin patenttineuleessa, mutta yllättävän lähellä! Ja onhan tää nyt ihan omanlaisena kuvionakin myös erittäin kaunis! Selkeästi erilainen kuin perinteinen joustinneule ja tasaisella käsialalla tästä tulee mun mielestä yksi ihanimmista neuletyyleistä. Tärkeintä myös se, että tämä on helppo tehdä! Jos osaat tehdä oikean silmukan, osaat myös tehdä tätä kuviota!


Kuvien villapaita on tehty mun siskolle joululahjaksi ja malliltaan se on vähän kropattu. Suosittelen kuten aina mittaamaan missä kohtaa tekee kainalokavennukset johonkin hyvän kokoiseen villapaitaan. Malliltaan tämä on tutusti oversized ja patentti on suhteellisen joustavaa neulosta.


Ohjeesta yleisesti: Villapaidan kaikki osat neulotaan tasona erikseen ja tämä on hyvin oleellista sen vuoksi, että ainaoikein patenttineule onnistuu. Toinen hyvin oleellinen seikka patentin onnistumiseen on se, että työssä on aina parillinen määrä silmukoita. Eli jos haluaa tehdä vähemmällä tai enemmällä määrällä silmukoita, tulee niitä olla kuitenkin aina parillinen määrä. Tasossa ensimmäinen ja viimeinen silmukka neulotaan aina oikein, mikä tarkoittaa sitä että kaksi viimeistä silmukkaa on jokaisella kerroksella oikein. Alkuun voi näyttää siltä että patentti-kuvio ei ala muodostumaan, mutta kannattaa jatkaa sitkeästi noin 3-4 kerrosta minkä jälkeen se alkaa näyttämään “oikealta”.

Tärkeää on myös pitää oikea rytmi (kuten esim myös joustinneuletta tehtäessä). Koska jos rytmi sekoittuu niin patenttiin tulee selkeä virhe. Koska patentti neulotaan tasona, niin rytmitys on aina päinvastainen toisella puolella (kuten myös joustinneuleessa) ja tämä on tärkeää. Tämän vuoksi pitää muistaa aina aloittaa kerros 1:llä oikealla silmukalla ja lopettaa kahteen oikeaan silmukkaan. HUOM! Kerroksen ensimmäinen silmukka myös neulotaan AINA, eikä nosteta puikolle.


Ainaoikein patentti neulotaan nimensä mukaisesti pelkästään oikeilla silmukoilla ja on sen vuoksi hyvin helppo tehdä. Avain ainaoikein patentin on se, että joka toinen silmukka neulotaan normaalisti oikein ja joka toinen silmukka neulotaan kerrosta alempaan silmukkaan. Vaikka ainaoikein patentti on helpotettu versio perinteisestä täysi- ja puoli patentista, näyttää se kuitenkin kauniilta eikä ole mun mielestä mitenkään köyhän miehen versio. Täysi- ja puolipatentti on huomattavasti hitaampaa neulottavaa ja henkilökohtaisesti oon sitä mieltä, ettei ehkä sen arvoista. Englanniksi ainaoikein patentti taitaa kulkea nimellä fishermans rib ja onkin tuttu perinteisistä kalastajan villapaidoista.


Tarvikkeet:


Koot: S-M-L
Lanka: Adlibris Felting Wool menekki n. 6 kerää
puikot: koko 10 ja 7 resoriin

pdf ohje saatavilla


Ainaoikein patentti neulotaan rytmillä oikea silmukka - oikea silmukka kerrosta alemmas.

Katso Dropsin video yllä selvennykseksi. Tällä tavalla kun neulotaan kerrosta alempaan silmukkaan, yllä oleva silmukka ns. putoaa päälle ja muodostuu kuvio. Saattaa mennä hetki että tämä tekniikka onnistuu, mutta nopeasti siihen pääsee sisälle ja neulominen muuttuu joutuisaksi. Kannattaa opetella jo aikaisessa vaiheessa tunnistamaan että mihin kohtaan tulee oikea silmukka ja mihin tulee silmukka alla olevaan kerrokseen (sen oppii näkemään patentti jäljestä samaan tapaan kuin joustinneuleessakin), jotta voi tarkistaa tämän keskellä kerrosta jos sekoaa rytmissä. Valitettavasti jos tulee yksi kierros (tai muutama silmukka) väärällä rytmityksellä on korjaaminen vähän hankalampaa, koska alempaa kerrokseen neulotut silmukat on jo ns. pudonneet. Jos näin kuitenkin käy, kannattaa purkaa siten että alempaan kerrokseen neulotut silmukan kohdalla nostaa ns. kaksinkertaisen silmukan takaisin puikolle ja sitten ennen kuin sen työstää uudelleen se pitää ns. nostaa uudelleen oikealle kohdalle samaan tapaan kuin korjaisi karannutta silmukkaa.

Vartalo: etu ja takapuoli neulotaan erikseen.

Luo 48-50-54 silmukkaa ja neulo ensin 8 kerrosta joustinneuletta. Halutessaan joustinneuleen voi tehdä pienemmillä puikoilla, jos siitä haluaa napakamman. Vaihda tämän jälkeen halutessasi toiseen väriin (ja koon 10 puikkoihin) ja aloita heti neulomaan ainaoikein patenttia (lue kuvaus yltä ja katso video).

Ensimmäinen silmukka neulotaan oikein (HUOMAA että ensimmäinen silmukka kerroksella neulotaan!) ja sen jälkeen alkaa heti patenttikuvio. Jatka patenttia kunnes kappaleen pituus on n. 35 cm. Tämän jälkeen alkaa kainalokavennukset.

Kavennukset tapahtuu parillisina, jotta työssä säilyy aina parillinen määrä. Kavennukset tulee rytmissä 2 - 2 - 2 ja tapahtuvat molemmin puolin työtä peräkkäisillä kerroksilla aina kerroksen alussa. Kavennukset tehdään ylivetokavennuksena, mutta sillä erotuksella että silmukkaa ei nosteta vaan kaikki silmukat neulotaan, jonka jälkeen edellinen silmukka nostetaan ylitse. Säilytä patentti-rytmi kavennusten ajan samana kuin ennenkin. Kappaleesta kaventuu 12 silmukkaa kaikissa koissa, jäljellä 36 - 38 - 42


Kun kavennukset on saatu valmiiksi neulo kunnes kappale on 41 cm pitkä. Tämän jälkeen työ jaetaan kolmeen osaan koko s= 12-12-12, koko m=14-10-14, koko l=16+10+16 ja olkapäät neulotaan erikseen täyteen mittaan. Keskimmäinen silmukkamäärä jää kaulan resoriin. Neulo ensin toinen olkapää jatkaen samaa patentti rytmiä. Neulo olkapäätä 4 kerrosta/43cm, jonka jälkeen päättele löyhästi. Tee toinen olkapää samoin ja jätä keskimmäiset kaularesorin silmukat odottamaan.


Takaosa neulotaan samaan tapaan kuin etupuoli.


Hihat: Neulotaan tasona ja ne ovat ns. pallomaiset

luo 22 silmukkaa ja neulo niillä ensin joustinneuletta 8 kerrosta (resorin voi tehdä pienemmillä puikoilla). Viimeisellä joustinneule kerroksella lisää 12 silmukkaa siten että lopputuloksena on yhteensä 34 silmukkaa. Tämän jälkeen vaihda väri halutessasi ja aloita patenttikuvio. Neulo kunnes hihan pituus on 48 cm ja tämän jälkeen tehdään olkapään kavennukset. Kavenna rytmissä 2 - 2 - 2 rytmissä molemmin puolin ja sen jälkeen neulo vielä 4 cm. Tämän jälkeen päättele hiha löyhästi.

Tee toinen hiha samoin.


Kokoaminen: ota odottavat kaulan silmukat puikolle ja nosta olkapäiltä silmukoita kaulalle siten että yhteensä saat noin 50 silmukkaa (jos teet kaulan resorin pienimmillä puikoilla kannattaa nostaa esimerkiksi 60 silmukkaa kaulanresoriin, jottei siitä tule liian tiukkaa). Neulo 1 o 1 n joustinneuletta noin 13 kerrosta (tai haluttu mitta) ja tämän jälkeen päättele resori löyhästi. Käännä resori halutessasi kaksinkerroin sisäpuolelle ja ompele se kiinni kaulalle.

Ompele sivusaumat sisäpuolelta yhteen ja huolehdi että kainalo tulee samaan kohtaan. Liitä tämän jälkeen olkapää ja sen jälkeen hihat. Yhdistä hiha putkiloksi nurjalta puolelta ja sen jälkeen sovita hiha hiha-aukkoon siten että kavennettu osa tulee kainaloon ja päätelty osa tulee olkapäälle. Huolehdi että hiha jakaantuu tasaisesti hiha-aukkoon. Päättele irtolangat ja olet valmis!


Tykkää-merkinnät

Kommentit

Aino
Aino,
Moikka! Luuletko, että tän voisi tehdä saman kokoisilla pyöröpuikoilla, jos tekee samaan tyyliin aina kääntäen kappaleen ympäri?
ReettaPelli
ReettaPelli,
Hei! Tarkoitatko samaa puikon kokoa resoriin ja patenttiin? Jos kyllä, niin toki voi 😊
nouw.com/reettapelli
Sofia
Sofia,
Hei! Jos muistan oikein, olet myös neulonut tämän samaisen neuleen puikoilla nro. 7. Mitä kokoa olet tällöin käyttänyt resoreissa ja tuleeko silmukkamääriin muutoksia? Kiitos ihanista neuleohjeista 😊 Kohta olen saanut ohjeillasi Skåbu-neuleen valmiiksi ja tämä olisi seuraava neulemisprojekti.
ReettaPelli
ReettaPelli,
Hei, muistit oikein 😊 Tein koko työn 7 puikoilla, mutta en valitettavasti ottanut mitään tarkkoja silmukkamääriä tai muita mittoja ylös itselle, kun tosiaan neuloin sen villapaidan vain kokeilumielessä omaan käyttöön 😟 Mutta jonkin verran toki pitää olla enemmän silmukoita työssä kun puikkokoko pienenee! Mulla on tulossa tähän liittyen projekti julki piakkoin ja pitää lisätä suunnitelmiin myös tän ohjeen puhtaaksi kirjoittaminen!
nouw.com/reettapelli
Kirjoita kommentti...
IP: 82.99.3.229