uusi ei ole aina parempaa | miten oppia arvostamaan sitä mitä jo on?

SLOW FASHION


Yksi mun tavoitteista on ollut niin pitkään kuin muistan se, että voisin inspiroida ihmisiä heidän olemassa olevasta vaatekaapistaan. Jo ennen kuin mulle kirkastui tärkeäksi arvoksi eettinen ja ekologinen muoti, olin sitä mieltä etten halunnut yllyttää ketään ostamaan mitään uutta vaan ennemminkin näkemään omat vanhat vaatteet uusin silmin.

Kun aloitin blogin kirjoittamisen, olin juuri aloittanut yliopisto-opinnot, eikä mulla ollut väljyyttä budjetissa uusiin vaatteisiin. Kirjoitin blogia mun kaltaisille tyypeille, jotka kaipasivat uusia ideoita vanhojen vaatteiden yhdistelyyn. Siinä missä muu blogimaailma on ajanut tästä ajatuksesta ohi, mä oon kirjoittanut blogia edelleen samalla ajatuksella. Ja tää ajatus on vain muuttunut tärkeämmäksi mulle vuosien saatossa.Meidät on ohjelmoitu arvostamaan uusia vaatteita paljon korkeammalle kuin vanhoja kaapista löytyviä tai käytettynä ostettuja. Vaatteen arvo laskee samalla tavalla kuin uuden auton; huomattavasti siinä vaiheessa kun se lähtee kaupasta. Eikä pelkästään taloudellisessa mielessä, vaan uusi vaate ei ole kauaa enää meidän ajatuksissakaan uusi. On itseasiassa aika pysäyttävää miettiä missä vaiheessa vaate muuttuu uudesta vanhaksi. Jos ystävä kysyisi sinulta että onko päällä oleva vaate uusi, niin missä vaiheessa se ei enää ole uusi?


Kuukauden jälkeen? Puolen vuoden jälkeen? Vai vain muutaman käyttökerran jälkeen? Uskallan väittää että aika usein parin viikon “vanha” vaate ei enää ole meidän silmissä uusi. Siinähän vaiheessa vaatekaupassa on vaihtunut jo uudet trendit edellisten tilalle.


Muodista on tullut yhä nopeampaa ja kertakäyttöisempää ja meidän arvostus “vanhoja” vaatteita kohtaan on laskenut. Nämä kaksi kulkee käsikkäin, koska mitä lyhyemmäksi vaatteen elinkaari arvioidaan valmistusvaiheessa, sitä huonompi laatuiseksi se valmistetaan. Kun saamme käsiimme jotain jota ei ole valmistettu kestämään, emme luontaisestikaan koe tarvetta pitää siitä huolta.Vasta viime aikoina second hand vaatteet ja vaatehuolto on puhdistanut maineensa, eikä enää vaatteet ole huonompia vain sen vuoksi, että niitä on joku aikaisemmin käyttänyt tai että niitä joutuu korjaamaan ja huoltamaan. Enää ei ole ihailtavaa, että kaapissa on aina jotain uutta vaan se että kuinka kauan jokin vaate on pysynyt hyvänä käytössä. Kirjoitin aikaisemmin, että vasta siinä vaiheessa kun neuloin itse ensimmäisiä villapaitojani ja ompelin vaatteita alusta loppuun ymmärsin todella vaatteen arvon. Kun laittaa itse tuntikausia työtä vaatekappaleeseen, ei tulisi mieleenkään kohdella sitä huolimattomasti tai olla arvostamatta sitä vielä vuosien päästä.


Suosittelenkin kaikille vaatehuollon kokeilemista. Kun huoltaa huolella ja ajan kanssa vaatteita ja asusteitaan, niiden merkitys kohoaa silmissä. On selvää että mitä enemmän aikaa johonkin sijoittaa, sitä arvokkaammaksi se itselle muodostuu. Mulle vaatehuollosta on muodostunut terapeuttinen hetki, jolloin pääsen tekemään jotain käsillä. Nykyään teemme käsin niin vähän asioita (näppäimistön näpyttelyä ei lasketa!) minkä vuoksi olemme vähän irtaantuneet. On vaikea kokea kuuluvansa johonkin jos kaikki mitä teemme ja näämme koostuu vain digitaalisesta materiasta. Mulle tekee hyvää se, että pääsen fyysisesti tekemään jotain käsin oli kyse sitten nahkakenkien vahauksesta tai villapaidan neulomisesta, puhumattakaan sen merkityksestä että oppii jotain uutta tai saa jotain valmiiksi.Tää asu onkin sekoitus uudempaa ja vanhempaa, uutena ostettua ja second hand löytöjä. Tän asun vanhin vaate on yli kymmenen vuotta vanha, mutta edelleen yhtä arvostettu (ellei jopa enemmän) kuin asun uudemmat vaatteet. Mun kulutuskäyttäytyminen perustuu siihen periaatteeseen, että kaikki mitä mun vaatekaappiin tulee on ns. mun vastuulla. Mun vastuulla on käyttää niitä mahdollisimman pitkään ja monta kertaa, pitää niistä huolta jotta ne säilyy hyväkuntoisina käytössä ja tarpeen vaatiessa korjata ja huoltaa. Jos koen etten voi ottaa vastuuta jostain vaatteesta sen kaikissa vaiheissa, se ei kuulu mun vaatekaappiin.

Tykkää-merkinnät

Kommentit

EmmaKoo
EmmaKoo,
Muistan aikoinaan, että halusin alkaa seuraamaan sun blogia just ton alussa olevan ajatuksen takia, olit nimittäin niitä harvoja bloggaajia, jotka eivät rohkaisseet ostamaan uusia vaatteita alekoodeja jakaen - mä itse tykkään tästä puolesta edelleen, joten jatka samaan malliin! 😊 on niin mielenkiintoista, kuinka monia eri yhdistelmiä voi saada ihan paristakin eri vaatekappaleesta!
nouw.com/emmakoo
ReettaPelli
ReettaPelli,
voi vitsit! Miten ihana kuulla <3 tää ajatus edelleen inspiroi mua ja tuntuu nyt jos koskaan tärkeältä viestiltä kirjoittaa :---)) Ja juuri tää! Haluaisin toteuttaa jonkinlaisen haasteen jossa kokoaisin vain muutamasta eri vaatteesta monta asukokonaisuutta :--))
nouw.com/reettapelli
Kirjoita kommentti...
IP: 82.99.3.229